Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Οι Θεσσαλονικείς τοποθετούνται...


















30 Ιανουαρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Στην Α' Θεσσαλονίκης, σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους είναι «κουμπωμένοι» απέναντι στα κόμματα και την πολιτική όπως ασκείται. Στη δημοσκόπηση της «Palmos Analysis» το 38% των πολιτών επιλέγουν αποχή, λευκό ή δηλώνουν αναποφάσιστοι μπροστά στο θολό τοπίο. Από εκεί και πίσω σε μεγάλη απόσταση, ακολουθούν τα δύο κόμματα εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ κρατά ένα 23% και η ΝΔ μόλις 14%. Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη στάση διαμαρτυρίας των πολιτών; Ανοχή στα όσα κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μεγάλος προβληματισμός των ψηφοφόρων της ΝΔ για το πού πάει το κόμμα τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει το 54%, ενώ λίγο πάνω από ένας στους τρεις ψηφοφόρους του, του 2009, δηλώνει «άκυρο - λευκό - αναποφάσιστοι». Η ΝΔ συσπειρώνει μόλις το 42% των ψηφοφόρων της, ενώ το 45% το σκέφτεται...

Ενα δεύτερο εύρημα είναι ότι από τους έξι μεγάλους δήμους οι τρεις δήμαρχοι (δύο επειδή ο κόσμος τους θεωρεί δοκιμασμένους, ο Δανιηλίδης και ο Κυρίζογλου, και ένας, ο Μπακογλίδης, λόγω της κομματικής ιδιοσυστασίας της Καλαμαριάς) συγκεντρώνουν ήδη πάνω από το 50% των θετικών γνωμών των συμπολιτών τους. Οι άλλοι τρεις, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έχουν να αντιμετωπίσουν μια καχυποψία. Ο 1 στους 3 πολίτες επιφυλάσσεται να εκφράσει γνώμη. Είναι σαφές ότι οι κάτοικοι αυτών των δήμων περιμένουν να δουν δείγμα γραφής για να πειστούν.

Το τρίτο εύρημα δεν είναι νέο. Διαχρονικά σε έρευνες πολλών εταιριών έχει καταγραφεί το κυκλοφοριακό ως το νούμερο 1 πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Σε μεγάλη απόσταση πίσω ακολουθούν το περιβάλλον και η ανεργία με 37% και 33% αντίστοιχα.

Τέλος, ιδιαίτερη αξία έχει το πόσο μετρά ο κάτοικος της Θεσσαλονίκης τους θεσμούς της πόλης του. Αν τους σέβεται και τους εκτιμά ή όχι. Οι θεσμοί της πόλης σε γενικές γραμμές χαίρουν μεγάλης υπόληψης. Τα τρία πανεπιστήμια συγκεντρώνουν την αποδοχή του κόσμου (91% το ΑΠΘ, 89% το Μακεδονίας, 78% το Διεθνές). Η ΔΕΘ, ο ΟΛΘ και το μετρό κινούνται από 78% έως 82%. Μεγάλοι πολιτιστικοί θεσμοί «αποσπούν» υψηλά ποσοστά, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Μέγαρο Μουσικής με 79% και 71% αντίστοιχα. «Πρόβλημα» έχουν το πρώην ΥΜΑ-Θ με 47% (ίσως γιατί είναι κρατική εξουσία) και η Ζώνη Καινοτομίας με 46%, πιθανόν επειδή την αγνοεί το μεγάλο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες