Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Σαμπάνια στο Νταβός

 Της Κάκης Μπαλή, Αυγή, 26.1.11
Πενήντα χρόνια τώρα το ετήσιο ραντεβού των ισχυρών και πλουσίων στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός λούζεται στο φως των προβολέων της δημοσιότητας. Αλλά με εξαίρεση τα σχετικά σπάνια πολιτικά σόου στο περιθώριό του -την προσέγγιση Παπανδρέου -Οζάλ στη δεκαετία του ογδόντα ή την «έκρηξη» Ερντογάν ενάντια στον Ισραηλινό πρωθυπουργό στη δεκαετία του μηδέν- ο οικονομικός προβληματισμός που εκφράζεται στο Νταβός «ωριμάζει» πολύ αργότερα και οι όποιες μπίζνες συζητιούνται επίσης.
Συνήθως, οι τραπεζίτες στο Νταβός νιώθουν σπίτι τους και οι απόψεις τους …αγκαλιάζονται με μια άπλετη κατανόηση. Εκτός εάν έχουν τη φωλιά τους πολύ λερωμένη και κυρίως χρειάζονται για να την καθαρίσουν τα κράτη- συγκεκριμένα τα λεφτά των οικονομικά άσχετων φορολογούμενων. Αυτή ήταν η κατάσταση το 2009 και το 2010, γι' αυτό και οι τραπεζίτες είχαν πάει τότε στο Νταβός με τα μάτια χαμηλά.
Κάποιοι μάλιστα και με προτάσεις για τη ρύθμιση των αγορών και για μια νέα «αρχιτεκτονική» που θα στηριζόταν σε περισσότερη διαφάνεια και περισσότερους ελέγχους. Οι τραπεζίτες τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν λίγο πολύ σε θέση άμυνας, καθώς είχαν πρωταγωνιστήσει σε μια μείζονα χρηματοπιστωτική κρίση και είχαν στηθεί -από τους λαούς- στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η δίκη δεν έγινε ποτέ και πολλές τράπεζες με την αμέριστη στήριξη των κρατικών κορβανάδων επέστρεψαν στον δρόμο της κερδοφορίας. Γι αυτό και φέτος οι τραπεζίτες ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Νταβός με νέα αυτοπεποίθηση και με την πρόθεση να συζητήσουν στον καθαρό αέρα των Άλπεων για δουλειές και νέα ρίσκα .
Οι μάνατζερ της JP Morgan θα πάνε αύριο στο Νταβός κουβαλώντας τη μεγαλύτερη κερδοφορία στην ιστορία τους, οι συνάδελφοί τους της Citigroup με την άνεση αυτών που επέστρεψαν την κρατική βοήθεια στο αμερικανικό δημόσιο και έκλεισαν τη χρονιά χωρίς ζημίες. Οι πολιτικοί, αντίθετα, θα πάνε στο ελβετικό θέρετρο, αφενός χωρίς να έχουν «ξεδοντιάσει τους κερδοσκόπους», όπως υπόσχονταν μεγαλοφώνως μετά το σοκ της Lehman Brothers, αφετέρου χωρίς να έχουν βρει μια κάποια λύση στην κρίση χρέους που ταλαιπωρεί σχεδόν όλο τον προηγμένο κόσμο.
Με ένα ποτήρι σαμπάνια στο χέρι, οι τραπεζίτες θα χτυπάν ο ένας τον άλλο στον ώμο στο φετινό Νταβός και θα σχεδιάζουν τις νέες τους «καινοτομίες», μάλλον βέβαιοι ότι εάν αυτές αποτύχουν θα βρεθεί πάλι κάποιος άλλος να πληρώσει τη νύφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες