Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ονειρεύονται συγκρούσεις


ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ∆ΑΜΙΑΝΙ∆Η

ΤΑ ΝΕΑ-28.1.2011
Εγώ νοµίζω ότι αυτοί που είχαν την ιδέα να βάλουν στη Νοµική τουςµετανάστες είναι κάποιοι πολύ ακροδεξιοί τύποι, τόσο ακροδεξιοί που φοβάµαι ότι η λέξη βρίσκεται ήδη στα αριστερά τους. ∆εν µπορώ ναφανταστώ ποιοιάλλοι θα ήθελαν να φέρουν τους Έλληνες συρόµενους µπροστά σε ένα είδος ψυχολογικού ανακριτή που οπωσδήποτε θα ανακαλύψει τον ρατσισµό µέσα στον καθένα µας, έστω καισε µια σταγόνα κρυµµένη στο βάθος της ψυχής. Κι αν τη βρεις εκείνη τη σταγόνα στο βάθος σου τι κάνεις;

Κάτι ονειρεύονται οι άνθρωποι που κάνουν τέτοια. Ονειρεύονται συγκρούσεις. Τίποτε άλλο, µόνοσυγκρούσεις. Ονειρεύονται µάχες, βία,αίµα, και πολλά σπασίµατα. Για το όραµα αυτό βρήκαν εύφλεκτο υλικό τους µετανάστες. Οι µετανάστες είναι καλύτεροι από µολότοφ. Αντέχουν, το απέδειξαν φτάνοντας ώς εδώ µέσα από χίλιες δυσκολίες.∆εν πονάνε, έχουν ήδη δοκιµαστεί. Είναι τα τέλεια θύµατα για ηρωικές στιγµές. Είναι απελπισµένοι, έδωσαν ένα σωρό λεφτά στους µεσάζοντες, δεν έχουν να χάσουν ούτε καντις αλυσίδες τους. Αντίθετα µάλιστα, ήρθαν εδώ αναζητώντας τέτοιες αλυσίδες, σαν αυτές που κάποτε διέθεταν οι προλετάριοι της Ευρώπης. Είπαν σε όσους προσπάθησαν να τους πείσουν να εγκαταλείψουν ειρηνικά το κτίριο, «αν µας βγάλετε φέρτε µαζί και τα φέρετρά µας». Ελευθερία ήθάνατος δηλαδή,κι όλα ταυπόλοιπα που έχουµε µπουκωθεί στα µαθητικά µας χρόνια όλοι µας, και για τα οποία ίσως οι Εξαρχειώτες µε τις µηδενιστικές αφίσες δεν ένιωθαν αρκετά άξιοι. Ορίστε, βρήκαν τους τέλειους πρωταγωνιστές του δράµατος που διακαώς επιθυµούν να ζήσουν.

Κι αν τους έλεγε κάποιος ότι οι µετανάστες δεν ήρθαν εδώ για να πεθάνουν ηρωικά, αλλά γιανα βγάλουν κανένα φράγκο, ναστείλουν λεφτά στην πατρίδα, να αγοράσουν ψυγείο και αυτοκίνητο, τι ξενέρωµα. Αυτό θα τους πλήγωνε αβάσταχτα. ∆εν τους νοιάζει να ξηµερώσει όλη η Αθήνα ρατσιστική, αυτοί κοιµούνται µε νοσταλγία για αρχαϊκούς αγώνες, για βία πουδεν θα άντεχαν, αλλά διαρκώς τους λείπει. Κιεµείς πιανόµαστε στο σενάριο πουστήνουν, δεν βρίσκουµετρόπο να ξεφύγουµε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες