Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Κιµπάρηδες


ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ TA NEA- 19/2/2011 


Καράφλιασα, όπως λένε οι νέοι, µε όσα είδα σε εκποµπή του Κώστα Χαρδαβέλλα την περασµένη Τρίτη. Γιανα µη µείνω όµως µόνο εγώ χωρίς µαλλιά, σας αποκαλύπτω ότι υπάρχει µια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), ο «Κύκλος της Πάτµου», που πήρε συνολικά 576.228 ευρώ (παραπάνω από µισό εκατοµµύριο δηλαδή) από το υπουργείο Εξωτερικών το 1999 και το2003! Και τι έκανε αυτός ο «Κύκλος»; ∆εν έχω ιδέα.


Οπως δεν έχω επίσης ιδέα για τον λόγο που δόθηκαν 2 εκατοµµύρια δραχµές για το Πρόγραµµα Μεταποίησης... Ντοµάτας στην ΑκτήΕλεφαντοστού στην Αφρική, 2.057.485 ευρώ για το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασµού για την Ανάπτυξη «∆ήµητρα», 125.000 ευρώ στονΕλληνοαλβανικό Σύνδεσµο Φιλίας «Σωκράτης», 1.185.619 ευρώ στο ∆ιεθνές ΚέντροΑποναρκοθέτησης, 273.914 ευρώ στην Εταιρεία Ελληνοσερβικής Φιλίας (πάλιοι Σέρβοι) και 17.924 ευρώ στο Ιδρυµα... Αγά Χαν!

Αυτάτα λεφτά –καιάλλαπολλά –τα πλήρωσε οελληνικόςλαός. Οπωςπληρώνει πάντοτε, µε τους φόρους του, βουλευτές, υπουργούς, στρατηγούς, δηµοσίους υπαλλήλους, οπλικάσυστήµατα, λεωφορεία, µεταφορές, σχολεία, πανεπιστήµια, υπηρεσίες, δηµόσιους οργανισµούς κ.λπ.

Καθόµαστε τώρα και κλαίµε τη µοίρα µας καιαναρωτιόµαστε απελπισµένοι «πούπήγαν ταλεφτά;». Τοείπαµε: τα σκόρπισαν οι έλληνεςπολιτικοί, διορίζοντας, λαδώνοντας, ενισχύοντας – µονίµως κιµπάρηδες και χουβαρντάδες µε ξένα λεφτά και δανεικά – ακόµη και ιδρύµατα τύπου Αγά Χαν! Ας ξαναγυρίσουµε όµως στις ΜΚΟ, οι οποίες, όπως διάβασα στην «Ε», ανέρχονται στην Ελλάδα σε 528, ενώ στην Ολλανδία και τη ∆ανία είναι µόλις 200! Είπα όµως: εµείς είµαστε κιµπάρηδες και χουβαρντάδες!

Αυτές οι ΜΚΟ, που τους δίνουµελεφτά ακόµη και µεις οι καταχρεωµένοι µπατίρηδες,είναι νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που έχουν αντικείµενο την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής, επισιτιστικήςκαι αναπτυξιακής βοήθειας προς τουςπληθυσµούς αναπτυσσόµενων χωρών. Γι’ αυτό λοιπόν, όπως διαβάζω, πήρε χρήµατα η οργάνωση «Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών» κάποιας ελληνικής πόλης και µια άλλη µε ταµπέλα «Ασκούµενοι δικηγόροι»!

Η πλάκα είναι – το εξωφρενικό, δηλαδή – ότι αυτές οιΜΚΟ δεν δίνουν λογαριασµό σε κανέναν για τα ποσά που ξοδεύουν και πώς τα ξοδεύουν. Ή, πιο σωστά, κάθε δυο χρόνια υποβάλλουν στο υπουργείο Εξωτερικώνεξαµηνιαίες «εκθέσεις προόδου».Τις οποίες δεν ξέρω αν τις ελέγχει κάποιαυπηρεσία. Εκείνο πουξέρω είναι ότι γι’ αυτές τις οργανώσεις δώσαµε από το 1999 ώς το 2004 70εκατοµµύρια ευρώ! Και πέρυσι πουµας πνίγανεµέχρι ασφυξίας τα χρέη 5,7 εκατ. ευρώ! Και κάτι τελευταίο που επίσης διαβάζω στην «Ε»: Μια ΜΚΟ χρηµατοδοτήθηκε για να κατασκευάσει έναφράγµα σε χώρα της Αφρικής. Και αντί για φράγµα έφτιαξεµια... στέρνα!Και τα λεφτά που πήρε ήταν αρκετά εκατοµµύρια! Ελλάς, το µεγαλείο σου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες