Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Επιχείρηση... στρουθοκάµηλος


 TA NEA-ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ-19/2/2011
Στην Κουµουνδούρου προσποιούνται πως δεν τους νοιάζει τυχόν αποχώρηση Αλαβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τακτική στρουθοκαµηλισµού επέλεξε η Κουµουνδούρου απέναντι στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση ηµιαποχώρησης του Αλέκου Αλαβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά ο Συνασπισµός δεν αντέδρασε ούτε µε επικριτικές δηλώσεις στελεχών του ούτε µε καταγγελτικές ανακοινώσεις στην πρόκληση που δέχτηκε από τον επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής και πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ. Αντιθέτως, προσποιήθηκε πως... βρέχει, περίπου αδιαφορώντας για την προειδοποίηση του Αλέκου Αλαβάνου ότι όπως είναι και λειτουργεί σήµερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον χωράει.


Βεβαίως, στην πραγµατικότητα ο Συνασπισµός θορυβήθηκε από την προειδοποίηση Αλαβάνου ότι θα εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι τοπολιτικό κείµενο θέσεων του Μετώπου δόθηκε στη δηµοσιότητα την ίδια ηµέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν πανηγύριζε για την επανεκκίνησή του, δηλαδή για µια νέα αρχή στον τρόπο λειτουργίας του αλλά και στις σχέσεις µεταξύ των διαφόρων συνιστωσών. Παράλληλα, η ηγεσία του ΣΥΝ αναστατώθηκε διότι, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της, «βρισκόµαστε πολύ κοντά σε εκλογές», εποµένως µία ακόµη απώλεια, έστω και από το Μέτωπο του Αλέκου Αλαβάνου, ενδεχοµένως να κόστιζε στον ΣΥΡΙΖΑ ακόµη και την παραµονή του στη Βουλή. Τα αποτελέσµατα των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν περίπου απογοητευτικά για τον Συνασπισµό. Ο ΣΥΝ ποντάρισε στον Αλέξη Μητρόπουλο για την Περιφέρεια Αττικής, αλλά στο τέλος η υποψηφιότητα δεν «τράβηξε», ενώ και στον ∆ήµο της Αθήνας η υποψηφιότητα της Ελένης Πορτάλιου δεν έκανε την έκπληξη. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα, όπως παραδέχονται άλλωστε και τα ίδια τα στελέχη του Συνασπισµού, η Κουµουνδούρου να κάνει στροφή περίπου 180 µοιρών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο, ενώ προ µηνών περίπου αφόριζε µε ακραίες αναφορές σε σχέση µε τη συµπεριφορά ορισµένων συνιστωσών του, τώρα τον αντιµετωπίζει ως σανίδα σωτηρίας. Η αλλαγή στάσης του ΣΥΝ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν επιβλήθηκε από τις πολιτικές εξελίξεις, αναφέρουν στελέχη του κόµµατος, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του είναι πεπεισµένοι ότι η χώρα θα οδηγηθεί πρόωρα στις κάλπες. Ετσι, η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που χαλαρά περιγραφόταν στα πολιτικά κείµενα του Συνασπισµού κυρίως για να ικανοποιήσει ένα κοµµάτι των ψηφοφόρων που επιθυµούν την ενότητα της Αριστεράς και τοποθετούνταν χρονικά για το επόµενο εξάµηνο, επισπεύστηκε µέσα σε λίγες ηµέρες. Χωρίς βεβαίως αυτό να σηµαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον µία και ενιαία φωνή, αφού ήδη µία από τις συνιστώσες, η φιλοαλαβανική ΚΟΕ, µε ανακοίνωσή της σχολίασε καυστικά ότι η επανεκκίνηση δεν έγινε και µε τους καλύτερους όρους.

οι ΕΚΤΙΜHΣΕΙΣ. Στην Κουµουνδούρου εκτιµούν ότι «ουσιαστικά ο Αλέκος Αλαβάνος δεν έχει αποφασίσει ακόµη αν θα φύγει, αν θα µείνει ή αν θα είναι µε το ένα πόδι εκτός και µε το άλλο εντός ΣΥΡΙΖΑ». Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής εδώ και έναν χρόνο του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής λέει στους συνοµιλητές του: «Ο,τι είχα να πω το είπα µε το κείµενό µου και µε µία ακόµη δήλωσή µου. Θεωρώ ότι όσοι µιλάνε για την ενότητα της Αριστεράς οφείλουν να κατανοήσουν ότι αυτό προϋποθέτει κάτι ευρύτερο από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες