Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Γ. Καμίνης: «Δεν αποκλείω και ποινικές ευθύνες για κακοδιαχείριση»

Μία λέξη κυριαρχεί πλέον στον 9,84: Δικαιοσύνη. Αν μιλήσετε με τους εργαζόμενους του σταθμού, θα δείτε ότι στην συντριπτική τους πλειονότητα συμφωνούν ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Διορίσαμε διοίκηση, στην οποία κατέστησα σαφές ότι ο δημότης δεν θα πληρώνει 9.000.000 ευρώ τον χρόνο για μισθούς 280 δημοσιογράφων (μεταξύ των οποίων 19 πολιτικοί συντάκτες, όταν π.χ. ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς έχει μόλις 27 δημοσιογράφους στη διεύθυνση ειδήσεων και ενημέρωσης). Δεν επιτρέπεται ο δήμος να ανέχεται την πολυθεσία και να καταβάλλει μισθούς της τάξης των 5.000 και 6.000 ευρώ, όταν λείπουν χρήματα για τη συντήρηση των παιδικών σταθμών. Τέρμα η σπατάλη.
Ο νέος δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, εδώ και λίγο καιρό έχει περάσει από τη θεωρία στην πράξη.Το πρώτο διάστημα το πέρασε ανακαλύπτοντας τους σκελετούς που είχαν κρυμμένους στα ντουλάπια του δήμου οι προηγούμενοι δήμαρχοι. Επιφυλάσσεται, ωστόσο, να αναφέρει τι βρήκε, όσο οι έλεγχοι συνεχίζονται, παρ' ότι δεν αποκλείει ακόμα και την ύπαρξη ποινικών ευθυνών.
Παραδέχεται ότι στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας βρήκε έναν πολυάριθμο στρατό δημοσιογράφων και δεν μπορεί πλέον ο δήμαρχος να πληρώνει 9 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν δεν υπάρχουν χρήματα για τους παιδικούς σταθμούς. Για το θέμα της διπλής ανάπλασης και του γηπέδου του Παναθηναϊκού αναφέρει ότι η διοίκηση της ομάδας κρύβεται. Δηλώνει αποφασισμένος να μη δεχθεί οποιεσδήποτε κομματικές πιέσεις και εξομολογείται το πιο τρελό του όνειρο.
Εδώ και ένα μήνα είστε ο νέος δήμαρχος της Αθήνας. Σας έχει μείνει καθόλου αισιοδοξία; Εχει αρκετές αρμοδιότητες και πόρους ο δήμαρχος, στην εποχή του μνημονίου;
Το έλεγα προεκλογικά σε όλους τους τόνους και μπορώ να σας πω ότι νιώθω δικαιωμένος: Ο δήμος, όπως τον έχουμε ζήσει ένα μήνα τώρα, είναι όντως ο κοιμισμένος γίγαντας. Ενα κλειστό σύστημα, αποκομμένο από την πόλη και βυθισμένο στη γραφειοκρατία και τη σπατάλη. Είναι δυνατόν να μην μπορούσε ο δήμος να μαζέψει τα σκουπίδια; Νομίζω ότι οι Αθηναίοι έχουν ήδη δει μια διαφορά προς το καλύτερο στην αποτελεσματικότητα της καθαριότητας. Και θα δουν πολλά περισσότερα. Επίσης, τα αναπτυξιακά σχέδια που ετοιμάζουν οι αντιδήμαρχοι και οι υπηρεσίες του δήμου δείχνουν ότι ο δήμαρχος και ο δήμος θα μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Ξέρετε, κάποιος έλεγε ότι το σημαντικότερο βήμα για να γυρίσεις τον κόσμο είναι το πρώτο. Αυτό το βήμα ουδέποτε έγινε τα τελευταία χρόνια στον δήμο. Σήμερα, αξιοποιούμε περισσότερο τις υπάρχουσες αρμοδιότητες, εξοικονομούμε πόρους, αλλάζουμε τις προτεραιότητες, με στόχο να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και προσδοκίες των δημοτών μας, ειδικά στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Ποια είναι τα συμπεράσματά σας για τον τρόπο που γινόταν η διαχείριση όλα αυτά τα χρόνια που ο δήμος της Αθήνας για πολλούς ήταν ένα κομματικό κάστρο της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας;
Προφανώς και έχω μια πρώτη εικόνα για όσα γίνονταν, αλλά δεν θα μιλήσω προτού ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες. Κρίναμε ότι είναι επιβεβλημένο να γίνει διαχειριστικός έλεγχος, όχι μόνο στον δήμο αλλά και στους φορείς, στα νομικά πρόσωπα και στις δημοτικές επιχειρήσεις μας.
Υπάρχει θέμα ποινικών ευθυνών;
Οταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, νομίζω ότι αυτό θα συμβεί σύντομα, οι αρμόδιοι θα ενημερωθούν και θα πράξουν ό,τι επιβάλλει η νομοθεσία. Τίποτα δεν αποκλείεται.
Μέσα σε αυτό το μήνα έχετε καταφέρει κάτι απ' όσα υποσχεθήκατε προεκλογικά;
Λιγότερα από όσα ήθελα. Χρειάζεται χρόνος για να εξορθολογιστούν σημαντικές λειτουργίες του δήμου. Μπορώ πάντως από τώρα να πω στους δημότες ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα στην καθαριότητα, στη διαφάνεια των αποφάσεών μας και στην ισονομία μεταξύ των πολιτών. Ολοκληρώνεται η ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Ο Δήμος Αθηναίων είναι ο πρώτος δήμος που θα αναρτά καθημερινά στο Διαδίκτυο όλες τις αποφάσεις, ατομικές και κανονιστικές, που εκδίδουν ο δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο και οι υπηρεσίες. Αυτό θα γίνει μέσα στο μήνα. Επιμένουμε να πληρώνουν όλοι τις κλήσεις. Καμία δεν σβήνεται χαριστικά.
Το θέμα της διπλής ανάπλασης και του γηπέδου του Παναθηναϊκού είναι στάσιμο εδώ και καιρό. Θα κάνετε κάτι;
Δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω ότι υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας με τον Παναθηναϊκό. Αντιλαμβάνομαι ότι η ομάδα της Αθήνας αντιμετωπίζει έκτακτα διοικητικά προβλήματα, τα οποία ελπίζω πως θα ξεπεραστούν. Ο δήμος, πάντως, θα είναι σύντομα έτοιμος να καταθέσει τις προτάσεις του μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.
Με τον 9,84 τι θα κάνετε; Αληθεύει ότι προηγούμενοι δήμαρχοι είχαν επιδοθεί σε όργιο ρουσφετιών και ότι είχε δημιουργηθεί ένας δημοσιογραφικός στρατός, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και αργόμισθοι;
Βεβαίως και αληθεύει. Μία λέξη κυριαρχεί πλέον στον 9,84: Δικαιοσύνη. Αν μιλήσετε με τους εργαζόμενους του σταθμού, θα δείτε ότι στην συντριπτική τους πλειονότητα συμφωνούν ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Διορίσαμε διοίκηση, στην οποία κατέστησα σαφές ότι ο δημότης δεν θα πληρώνει 9.000.000 ευρώ τον χρόνο για μισθούς 280 δημοσιογράφων (μεταξύ των οποίων 19 πολιτικοί συντάκτες, όταν π.χ. ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς έχει μόλις 27 δημοσιογράφους στη διεύθυνση ειδήσεων και ενημέρωσης). Δεν επιτρέπεται ο δήμος να ανέχεται την πολυθεσία και να καταβάλλει μισθούς της τάξης των 5.000 και 6.000 ευρώ, όταν λείπουν χρήματα για τη συντήρηση των παιδικών σταθμών. Τέρμα η σπατάλη. Αλλωστε, έως τον προσεχή Ιούνιο πρέπει να έχει μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία.
Στο παρελθόν είχατε υπερασπιστεί πολλές φορές τα δικαιώματα των μεταναστών. Τώρα σας κατηγόρησαν ότι κάνετε πίσω και ότι στην περίπτωση των απεργών πείνας «νίψατε τας χείρας».
Ως Συνήγορος του Πολίτη υπερασπίστηκα όλους τους ανθρώπους που ζουν σ' αυτή τη χώρα απέναντι στις αυθαιρεσίες της δημόσιας διοίκησης. Αυτό θα συνεχίσω να πράττω, ιδίως για τις κατηγορίες του πληθυσμού που χτυπά περισσότερο η οικονομική κρίση. Αρνούμαι όμως να παρασυρθώ από τη συγκυρία και να απαντήσω σε διλήμματα που τίθενται κατά τρόπο πιεστικό, χωρίς τη σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις: Τι θα πει «εδώ και τώρα νομιμοποίηση για όλους τους μετανάστες»; Ή έστω για 300 από τους ανθρώπους αυτούς; Κρατούσα και κρατώ απόσταση από τον λαϊκισμό κάθε πολιτικής απόχρωσης. Η δημόσια διοίκηση οφείλει να εξετάσει κάθε αίτημα χωριστά και εξατομικευμένα με βάση τις αρχές ενός κράτους δικαίου. Να εξεταστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ασύλου. Να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να μεταβούν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως επιθυμούν. Υπάρχουν μετανάστες που πριν χρόνια ήταν νόμιμοι και επειδή δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τα αναγκαία ένσημα εξέπεσαν σε καθεστώς παρανομίας. Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Στις σημερινές συνθήκες να βρούμε τρόπο να επανέλθουν σε νόμιμο καθεστώς. Αυτά τα υπερασπίζομαι. Αλλά το να συνεργούμε στην κλιμάκωση της έντασης θα ζημίωνε πρώτα απ' όλα τους ίδιους τους μετανάστες και το γενικότερο στόχο της ένταξης και της ειρηνικής συμβίωσης. Αυτό που άμεσα χρειάζεται, είναι η μείωση της έντασης στην πόλη μας. Δεν μπορούμε να επιχειρήσουμε οποιαδήποτε σοβαρή κίνηση, όταν δρόμοι και πλατείες της πόλης μετατρέπονται σε ζώνες πυρός. Κι όταν αυτό αποφασίζεται από ανθρώπους που συνειδητά επιλέγουν ακραίες συμπεριφορές.
Στον Αγιο Παντελεήμονα η παιδική χαρά παραμένει κλειστή. Θα ανοίξει;
Η παιδική χαρά παραμένει κλειστή όχι για λειτουργικούς λόγους, αλλά επειδή υπάρχουν οι ακραίοι που επιβάλλουν τον αποκλεισμό του «άλλου». Η παιδική χαρά θα ανοίξει όταν διασφαλίσουμε τις συνθήκες ασφάλειας των μικρών Αθηναίων. Κι αυτό είναι ήδη αντικείμενο επεξεργασίας συγκεκριμένης ομάδας από τον δήμο.
Παρ' ότι δεν υπήρξατε κομματικό στέλεχος, σας υποστήριξαν συγκεκριμένα κόμματα. Σας ζητούν διορισμούς και μοίρασμα της δημοτικής εξουσίας;
Η σχέση μου με τα κόμματα που υποστήριξαν τον συνδυασμό «Δικαίωμα στην πόλη» ήταν εξαρχής σαφής: Συνεργαζόμαστε για να αλλάξουμε την πόλη και όχι για να διαμοιράσουμε τα ιμάτια της εξουσίας. Διαφορετικά, το στοίχημα που αναλάβαμε δεν θα είχε νόημα ούτε μέλλον. Δεν άλλαξα δραστικά τη δική μου ζωή μου και αυτήν της οικογένειάς μου, για να διαχειριστώ τη μιζέρια, αλλά για να δουλέψουμε, όλοι μαζί, για την Αθήνα όπως της αξίζει. Αυτό δεν το διαπραγματεύομαι με κανέναν.
Ποιο είναι το πιο «τρελό» σας όνειρο για την Αθήνα, που δεν θα τολμούσατε καλά καλά να «εξομολογηθείτε»;
Να περπατάμε στους δρόμους της Αθήνας και να είμαστε ασφαλείς. Ολοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες