Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

«Η επιστροφή στη δραχμή δεν έχει κανένα νόημα»

Tvxs, 24.2.11
Οικονομολόγοι κριτικάρουν την πρόταση για επαναφορά της δραχμής, αναφέρει η εφημερίδα «WELT» σε χθεσινό της δημοσίευμα υπό τον τίτλο «η Αθήνα ανησυχεί την Ευρώπη». Προστίθεται ακόμα ότι οι χρηματαγορές είναι και πάλι ανήσυχες καθώς τα ασφάλιστρα κινδύνου (risk premium) για τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας προσεγγίζουν ιστορικά υψηλά.
Ακολουθούν αποσπάσματα του άρθρου:
Η κατάσταση στις αγορές οφείλεται σε δηλώσεις πολιτικών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το Βερολίνο, προειδοποίησε για τις υπερβολικές απαιτήσεις από τη χώρα του: «Πρέπει να προσέξουμε ώστε τα επιτόκια της ευρωπαϊκής βοήθειας να μην είναι πολύ υψηλά, διαφορετικά επαπειλείται η ικανότητα αποπληρωμής» είπε ο Παπανδρέου.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές αν πρέπει να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια από άλλους ανταγωνιστές τους, όπως οι γερμανικές επιχειρήσεις για παράδειγμα. [...]
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε την Τρίτη με την Καγκελάριο Μέρκελ. Η Καγκελάριος προσπάθησε μετά τη συνάντηση να καθησυχάσει τις αγορές. Επαίνεσε το πρόγραμμα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα έχει αρχίσει να βάζει σε τάξη τα του οίκου της, είπε η Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον Παπανδρέου. Αυτό εξασφαλίζει ότι δεν θα επωμισθούν επιπλέον βάρη οι Γερμανοί φορολογούμενοι. Η Καγκελάριος θεωρεί πλέον ως πιθανή την επιμήκυνση των δανείων της ευρωπαϊκής βοήθειας για την Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα αποφασισθεί στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου σταθεροποίησης της ευρωζώνης, στο τέλος Μαρτίου. [...]
Όσον αφορά στην πρόταση που περιλαμβάνεται σε μελέτη οικονομολόγων για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε έτσι να προχωρήσει σε υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος, γεγονός που θα ενίσχυε τις εξαγωγές της χώρας.
«Αυτό δεν έχει κανένα νόημα» δηλώνει ο Andres Rees, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας UniCredit. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτι τέτοιο θα αποτύγχανε γιατί η χώρα έχει πολύ μικρή εξαγωγική βιομηχανία». Το ίδιο ισχύει και για ορισμένες άλλες χώρες, που επίσης βρίσκονται σε κρίση.
«Στη χειρότερη περίπτωση, η επιστροφή στη δραχμή, θα μπορούσε να είναι έως και αντιπαραγωγική», λέει ο Andres Rees. «Γιατί η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα εξαρτάται κυρίως από την εγχώρια ζήτηση. Μια υποτίμηση θα καθιστούσε πιο ακριβά τα εισαγόμενα αγαθά για τους Έλληνες καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, των οποίων η αγοραστική δύναμη θα μειωνόταν».
Επιπλέον, η επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε ότι κράτος, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα έπρεπε να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ευρώ με την «αδύναμη» δραχμή και έτσι το χρέος θα ανέβαινε ακόμη υψηλότερα. Μέχρι τώρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει σε κάθε περίπτωση διαβεβαιώσει ότι θα αποπληρώσει όλα τα δάνεια.
Στο μεταξύ, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, μέλος του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), Andreas Mölzer, ζητά να δημιουργηθούν κανόνες για την ομαλή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡΑ. Τονίζει ότι «θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα τόσο μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας όσο και της εξόδου από την ευρωζώνη», ενώ κατά την άποψή του, η Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει υπόψη της τους ειδικούς που προειδοποιούν για χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, παρά τα οικονομικά της προβλήματα, έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες