Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Καθαρές κουβέντες Σμιτ

 Του Κώστα Κάρη, Αυγή, 19.2.11
Αποφασιστικός και τετράγωνος, όπως τότε που ήταν καγκελάριος και πιο τολμηρός, ίσως πιο αθυρόστομος, τώρα που είναι πάνω από 90, ο Χ. Σμιτ μίλησε στην εφημερίδα του, την "Die Zeit", για την Ευρώπη και τα μεγάλα χρέη. Με δυο λόγια είπε την κεντρική αλήθεια: οι Ευρωπαίοι έχουν ολοκληρώσει ένα μόνο πράγμα: το ευρώ. Παρά τη διεύρυνση, ισχύουν ακόμα οι παλιοί κανόνες του παιχνιδιού: Δεν υπάρχει κοινή οικονομική, δημοσιονομική ή φορολογική πολιτική.
Και εξήγησε: “Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν κατάλαβαν ότι ένα κοινό νόμισμα από μόνο του μπορεί να διασφαλίσει ευημερία μόνο από ευτυχή σύμπτωση. Και τώρα λογομαχούν με τις ώρες, αν θα πρέπει να βοηθήσουν με χρήματα ή με εγγυήσεις αυτά τα φτωχά παιδιά, όπως τους Έλληνες, τους Πορτογάλους, τους Ιρλανδούς, ή αν θα πρέπει να τους συμβουλέψουν να κηρύξουν πτώχευση”.

Προσυπογράφει ο κάθε λογικός άνθρωπος αυτές τις εκτιμήσεις. Οι θέσεις του αυτές είναι συνέχεια των τακτικών παρεμβάσεων του με άρθρα και συνεντεύξεις για τα μεγάλα θέματα της Ευρώπης και τη γερμανική πολιτική.
Και μετά ο Σμιτ απευθύνεται στους δικούς του τη γερμανική πολιτική ηγεσία:
Το αν θα σωθεί η Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των γερμανικών, των αγγλικών και των γαλλικών τραπεζών. Αυτή είναι η ανάλυση που πρέπει να γίνει: Οι Έλληνες δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα ομόλογά τους. Και ποιος υποφέρει από τις συνέπειες; Οι ξένες τράπεζες, που τους δάνεισαν τα χρήματα!”.
Δεν σταμάτησε εκεί, για να επιτεθεί στην Κομισιόν και στην αδράνεια του Ευρωκοινοβουλίου: «Πώς γίνεται, αλήθεια, να έχουν χρεωθεί υπέρμετρα οι Έλληνες; Ποιος φέρει την ευθύνη για κάτι τέτοιο; Πιστεύω κατ' αρχάς ότι φταίει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για μένα, το σημαντικό είναι ότι για τις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν απολύτως τίποτα!».
«Θα ευχόμουν να γινόταν ένα πραξικόπημα του Ευρωκοινοβουλίου. Τότε θα μπορούσε να καταργηθεί αυτή η ανοησία με τους 27 επιτρόπους και η Ε.Ε. θα μπορούσε τελικά να γίνει πιο λειτουργική» είπε προκλητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες