Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Απλά, χαθήκαμε!


ΤΟ ΒΗΜΑ
ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΣΩΜΕΡΙΤΗΣ | Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Υπόθεση εργασίας: αν όλα πάνε καλά, θα ξαναζήσουμε σε μερικά χρόνια χωρίς μνημόνιο και με μια νέα ανάπτυξη δεν αποκλείεται να έχουμε καλύτερους μισθούς και καλύτερες συντάξεις. Αυτό που αποκλείεται όμως, τουλάχιστον για κάμποσες γενιές, είναι, αν δεν προσέξουμε, να επουλωθούν όσες θανάσιμες πληγές θα προκαλέσει στον τόπο όχι η απαραίτητη ανάπτυξη αλλά μια απερίσκεπτη αποδοχή κάθε επικίνδυνου σχεδίου βιαστικών επενδυτών.
Απόδειξη: η Ελευσίνα, ο Ασωπός, ο θεσσαλικός κάμπος. Την Ελευσίνα, αυτή τη θαυμάσια ιστορική και πανέμορφη περιοχή, την προσφέραμε στην πρώτη (και αναγκαία) ανάπτυξη βαριάς βιομηχανίας στη χώρα. Πόσα δισεκατομμύρια θα κόστιζε τώρα η αποκατάστασή της; Δεν είναι διαφορετική ως προς τις συνέπειες η περίπτωση του Ασωπού. Και όλοι πρέπει πια να έχουν μάθει ότι πρέπει να αλλάξουν τα πάντα για να ξαναβρεί καθαρό νερό ο θεσσαλικός κάμπος.


Αυτά τα τρία παραδείγματα δεν είναι τα μόνα. Υπάρχουν Ελευσίνες, Ασωποί και θεσσαλικοί κάμποι σε όλες τις γωνιές της χώρας. Και υπάρχει η τραγωδία της Αθήνας που παραδόθηκε και παραδίδεται συστηματικά και σήμερα στο τσιμέντοκαι που τόσες άλλες πόλεις απομιμούνται. Και υπάρχει η τραγωδία τής χωρίς όρια και πραγματικούς κανόνες οικοδόμησης των πιο όμορφων νησιών της χώρας.

Η Ισπανία άφησε πριν από μερικές δεκαετίες τις πανέμορφες μεσογειακές ακτές της να γίνουν τσιμέντο. Φτιάχνουν τώρα εκεί δύσκολα και πολυδάπανα σχέδια κατεδάφισης «μονάδων» και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Αυτά θέλουμε; Προσπαθεί κάτι να σώσει η κυρία Μπιρμπίλη και είναι στο στόχαστρο του κάθε πολιτικάντη, έμμεσα της τρόικας και άμεσα αρκετών συναδέλφων της υπουργών. Δεν φτάνει που τα σημερινά παιδιά θα ξεπληρώνουν για χρόνια πάμπολλα τα καταναλωτικά δάνεια των γονιών τους, δεν φτάνει που θα πρέπει να δουλέψουν για μια σύνταξη περισσότερα από αυτούς, πρέπει και να μη βρίσκουν κάπου νερό και αέρα.

Δεν υπάρχει τίποτε που να καθιστά την αναγκαία ανάπτυξη εργαλείο καταστροφής του περιβάλλοντος. Δεν το είχαν καταλάβει οι προηγούμενες γενιές και οι σημερινές το πληρώνουν ακριβά. Ισως να μην το ήξεραν. Τώρα, ξέρουν! Κι αν δεν το ξέρουν, μπορούν να το μάθουν. Θα μπορούσε ο Πρωθυπουργός, που τόσο του αρέσουν τα υπουργικά σεμινάρια, να οργανώσει ένα για τη σημασία των περιοχών «Νατούρα», να τη μάθουν ο κ. Παμπούκης και όσοι απίστευτοι βουλευτές πολέμησαν τα «δέκα στρέμματα».

Ακουσα πολλούς βαρύγδουπους γνώστες της πολιτικής να ισχυρίζονται ότι η Μπιρμπίλη (το κυρία συχνά το ξεχνούν) συμπαθητική είναι αλλά δεν ξέρει από πολιτική. Μα, αν η πολιτική είναι αυτά που πρεσβεύουν, απλά, χαθήκαμε!

somerit@otenet.gr


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΛΙΑ ΔΟΥΛΕΥΕ 8ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ
ΨΩΜΙ.Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ {ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟΣ}ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ
ΤΟ ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΧΡΟΝΟ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙ'ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΩΤΑ ΤΣΑΜΠΑ {ΑΕΡΑ,ΗΛΙΟ Κ.Λ.Π.}

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες