Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Στα ύψη τα spread των ελληνικών ομολόγων ενώ «ο κίνδυνος της χρεοκοπίας παραμένει»

Τvxs
"Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Κένεθ Ρογκόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρεοκοπήσει, παρά τη βοήθεια που πήρε από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως μετέδωσε το Μπλούμπεργκ. Την ίδια ώρα, στο επίπεδο ρεκόρ των 990 μονάδων αυξήθηκε σήμερα το μεσημέρι το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά"
"Η Ελλάδα έχει ιστορικό χρεοκοπιών", είπε ο κ. Ρογκόφ στη διάρκεια παρουσίασης που έκανε σε συνέδριο που οργανώθηκε από την ομοσπονδία νορβηγικών επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι "αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να δούμε στο μέλλον". Ο κ. Ρογκόφ θεωρεί πολύ πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης. "Έχουμε την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, οι άνθρωποι ανησυχούν για την Ισπανία", είπε ο κ. Ρογκόφ, προσθέτοντας: "Τα προβλήματα χρέους στις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης είναι πράγματι πολύ βαθιά. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα δούμε κάποιες από τις χώρες αυτές να αναδιαρθρώνουν το χρέος τους".Την ίδια στιγμή, ο αρθρογράφος των Financial Times, Τζον Πλέντερ, προτείνει την προσωρινή ανάθεση της συλλογής φόρων στην Ελλάδα από την κυβέρνηση σε Ελλάδα μας έχει αποδειχθεί μία από τις πιο διεφθαρμένες λειτουργίες ενός δυσλειτουργικού κράτους».

Μάλιστα, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι το κέρδος των ιδιωτών μπορεί να προκύπτει από την αξιοποίηση του κεφαλαίου που θα συγκεντρώνουν στο διάστημα μεταξύ της συλλογής φόρων και της παράδοσης των εισπράξεων στο κράτος, ενώ για τους εφοριακούς της εφορίας προτείνει «απολύσεις με μεγάλες αποζημιώσεις».
«Προσωρινό καταπραϋντικό για τις μικρές χώρες που δέχονται επιθέσεις», χαρακτηρίζει το «ταμείο στήριξης της ευρωζώνης» ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα «Liberation», σημειώνοντας ότι αν και η δημιουργία του εν λόγω ταμείου είναι «σημαντική», ωστόσο ο κίνδυνος για την ευρωζώνη παραμένει.
«Η αβεβαιότητα παραμένει η ίδια που υπήρχε πριν από έξι μήνες. Ξέραμε τότε ότι η Ιρλανδία θα γνώριζε μια βίαιη κρίση. Ξέραμε ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της ζώνης του ευρώ έπρεπε να πραγματοποιηθούν», αναφέρει ο Στίγκλιτς.
«Και μολονότι η Ισπανία είχε την τύχη να μπει στην κρίση με δημοσιονομικό πλεόνασμα και χαμηλό ποσοστό χρέους σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της και η Ιταλία, η οποία είναι πολύ χρεωμένη, μπόρεσε να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της, η κατάσταση παραμένει επισφαλής», τονίζει.
Παράλληλα, ο νομπελίστας οικονομολόγος επισημαίνει ότι «η οδός της λιτότητας που επελέγη από την Ευρώπη, υπό την πίεση των αγορών, θα καθυστερήσει την έξοδο από την κρίση, θα εξασθενήσει τους πιο ευάλωτους κρίκους της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ υποστήριξε ότι «η ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς, η οποία επέτρεψε να δημιουργηθούν οι χρηματοπιστωτικές φούσκες, δένει τα χέρια των πολιτικών».
Το ταμείο αυτό πρόκειται να παρατείνει πέραν του 2013 το ταμείο προσωρινής αρωγής ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε επειγόντως το Μάιο και ήδη επενέβη για να στηρίξει την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
«Το ευρώ, χωρίς κατάλληλες πολιτικές και ισορροπημένους θεσμούς (...), μπορεί να εξαφανιστεί», προειδοποιεί, καταλήγοντας, ο Στίγκλιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες