Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Κατηγορώ στην ΕΕ από Stiglitz και Bofinger


http://www.euro2day.gr
Οι κυβερνήσεις έκαναν λάθος διάγνωση για το τι πήγε στραβά στην ευρωζώνη και προωθούν τη λανθασμένη λύση για την κρίση, δήλωσε από το Δουβλίνο ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz, μιλώντας σε δικηγορικό συνέδριο.  Σύμφωνα με τους Irish Times, ο κ. Stiglitz επισήμανε πως η απάντηση που προτείνεται για την επίλυση της κρίσης είναι η λιτότητα, η οποία «σχεδόν ποτέ δεν ήταν αποτελεσματική».  «Δοκιμάστηκε το 1929, το ΔΝΤ τη δοκίμασε στην Ασία και στη Λατινική Αμερική. Κάθε φορά το μόνο που κατάφερε ήταν να μετατρέψει την κάμψη σε ύφεση, την ύφεση σε μεγάλη ύφεση».  Τόνισε πως ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι χαμηλότερος στην Ευρώπη απ’ ό,τι είναι στις ΗΠΑ και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ μπορούν να δανειστούν με σχεδόν αρνητικά επιτόκια.  Το θεμελιώδες πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι το ευρώ είναι ελαττωματική νομισματική συμφωνία, που δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες που χρειάζονται για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος. Κατά τον κ. Stiglitz, αυτό που χρειάζεται είναι μια δομική αλλαγή στη συμφωνία του ευρώ, κάτι που γίνεται τώρα, αλλά είναι πολύ αργά για τα οικονομικά της κατάστασης. 

Κατά τον ίδιο, απαραίτητη είναι και η αναμόρφωση των τραπεζικών συστημάτων. Τάχθηκε υπέρ ενός κοινού ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, με κοινή εγγύηση, καθώς και της αμοιβαιοποίησης του χρέους σε όλη την Ευρώπη.

«Πρέπει να υπάρξει είτε περισσότερη Ευρώπη είτε λιγότερη. Η παρούσα μέση κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», τόνισε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ευκολότερος τρόπος για να υπάρξει λιγότερη Ευρώπη θα ήταν να αποχωρήσει η Γερμανία, όμως αυτό μάλλον δεν θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Ευρώπη πιθανότατα θα αντιμετωπίζει αναταράξεις για αρκετό καιρό ακόμα. 

Όπως επισήμανε, ένα άλλο ανησυχητικό ζήτημα είναι η αύξηση της ανισότητας στις μεγάλες οικονομίες, η οποία εντάθηκε από την κρίση. 


Μπόφινγκερ: Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα θυμίζει Βαϊμάρη

Εσφαλμένη χαρακτηρίζει και ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος της Α. Μέρκελ, Πέτερ Μπόφινγκερ, τη «θεραπεία» που έχει επιλέξει η τρόικα για την Ελλάδα, μετέδωσε η Deutsche Welle. 

Μιλώντας στην εφημερίδα Weser-Kurier, το μέλος του συμβουλίου των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική λιτότητας που ακολουθούν οι χώρες της ευρωζώνης, συγκρίνοντάς την μάλιστα με την ολέθρια πολιτική που ακολουθήθηκε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. 

«Η πολιτική που ασκείται στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα είναι η πολιτική του καγκελαρίου Μπρούνινγκ», τονίζει ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος, παραπέμποντας στη στρατηγική των περικοπών στο κοινωνικό κράτος, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του '30 οδήγησε σε εκτίναξη της ανεργίας και του πληθωρισμού. 

Τέτοιου είδους περικοπές δεν έχουν κανένα νόημα σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, επισήμανε ο Μπόφινγκερ, διευκρινίζοντας: «Η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην οικονομική θεραπεία "σοκ" που ακολουθείται». Σύμφωνα με το μέλος του συμβουλίου των σοφών της γερμανικής οικονομίας, «υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν την τύχη της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες