H εισήγηση Φ. Κουβέλη στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Πολιτικής ΕπιτροπήςΟ μεγάλος νικητής των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου ήταν η αποχή. Αποχή που μαρτυρά τη βαθειά κρίση του πολιτικού συστήματος. Τα χθεσινά αποτελέσματα ήταν σαφή. Το 40,12% των ελλήνων ψηφοφόρων απείχε από τις κάλπες. Συνιστά αποδοκιμασία των πολιτών στους χειρισμούς και τις συμπεριφορές των πολιτικών δυνάμεων και πρωταρχικά στις δυνάμεις του δικομματισμού, οι οποίες -και ιστορικά- κατέγραψαν το μικρότερο εκλογικό ποσοστό. Η αποχή εκφράζει τη διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με τα κόμματα.
Η υπερκομματικοποίηση των εκλογών δεν αντιμετώπισε την αποχή. Οι ισχυροί κομματικοί συμβολισμοί και τα διλήμματα που έθεσαν στο εκλογικό σώμα πρωταρχικά η κυβέρνηση: «σταθερότητα ή εκλογές», αλλά και η αντιπολίτευση: «Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο», δεν στάθηκαν ικανά να στρέψουν τον κόσμο στις κάλπες . Να προσθέσουμε επίσης ότι ήταν δημοτικές εκλογές, που παραδοσιακά οι ψηφοφόροι κινούνται και συμμετέχουν σ΄ αυτές, γιατί το αποτέλεσμα είναι εγγύτερα προς αυτούς.
Οι αντιδράσεις των μεγάλων κομμάτων , στο μείζον αυτό γεγονός αρκούνται στην πρωταρχική ανάδειξη και καταγραφή του γεγονότος και από εκεί και πέρα το προσπερνούν.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ πιστεύει ότι η ανασύνθεσή του πολιτικού συστήματος πρέπει να γίνει με όρους κοινωνίας. Με τη συμμετοχή των πολιτών, με αταλάντευτη και σταθερή αναφορά στην επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας και της χώρας.
Εμείς, με πλήρη αίσθηση των αδιεξόδων του σημερινού πολιτικού συστήματος, κάναμε το πρώτο βήμα και με την ίδρυσή μας καταθέσαμε ως πρωταρχική μας επιλογή να ενισχύσουμε μεθόδους και πρακτικές που θα φέρνουν την «πολιτική στους πολίτες» και τους «πολίτες στην πολιτική».
Απόφαση και διεκδίκησή μας πρέπει να είναι το άνοιγμα ενός συστηματικού και ουσιαστικού διαλόγου με τους πολίτες που επιλέγουν το λευκό το άκυρο ή την αποχή.
Εδώ και τρεις μήνες, η Δημοκρατική Αριστερά επίμονα και συστηματικά υπογράμμιζε : «Οι εκλογές του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν σε ένα ιδιαιτέρως οξυμένο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.
Η οικονομική κρίση, όπως εμφανίζεται με τις εκρηκτικές διαστάσεις της στη χώρα μας, το μνημόνιο, τα άδικα και σκληρά κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν μεγάλες κατηγορίες του ελληνικού λαού, καθώς και η αυτόματη διαπλοκή τοπικού και περιφερειακού με την κρατική εξουσία, θα ωθούν τους πολίτες να στέκονται κριτικά ή και αρνητικά όχι μόνον απέναντι στην αιρετή διοίκηση του Δήμου και των Περιφερειών, που για την απόδοση ή μη του έργου τους έτσι κι αλλιώς κρίνονται, αλλά απέναντι και στην κυβέρνηση για τις συνολικές της πολιτικές, που το αποτύπωμά τους θα είναι αισθητό στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών».
Ήμασταν η μοναδική πολιτική δύναμη, που επιδιώκαμε, να αναδείξουμε τον αυτοδιοικητικό και πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών. Ο κεντρικός μας στόχος σε αυτές τις εκλογές ήταν η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης, της περιφερειακής συγκρότησης του κράτους, με Αυτοδιοίκηση κοινωνικής πολιτικής και η επικράτηση των δυνάμεων που σε τοπικό επίπεδο μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν αυτές τις ιδέες. Η ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων που θα διαχειριστούν με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο τις τοπικές υποθέσεις
Σε όλη την προεκλογική περίοδο όμως, τα πεδία αντιπαράθεσης καθορίστηκαν πρωταρχικά από την ετερόκλητη πολιτική συσπείρωση, το ετερόκλητο αντιμνημονιακό μέτωπο της Νέας Δημοκρατίας και ορισμένων κομμάτων της Αριστεράς, που καλούσαν τους πολίτες να ψηφίσουν με μόνο κριτήριο την αντιμνημονιακή θέση. Ο πρωθυπουργός «απάντησε» στο «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο», με το διλημματικό σύνθημα «σταθερότητα ή εκλογές», δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση και αδιέξοδα στον κόσμο. Ο κ. Παπανδρέου ακολούθησε τον ολισθηρό δρόμο του κ. Σαμαρά. Αυτοεγκλωβίστηκε στα ίδια αδιέξοδα και συνέπραξε με αυτές τις επιλογές στο κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας.
Με άλλα λόγια, το πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην τεράστια κρίση και στα όρια της χρεοκοπίας, διαμόρφωσε για άλλη μια φορά οξεία παλαιοκομματική πόλωση, έξω και πάνω από τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και τροφοδότησε έτσι τα αδιέξοδα.
Θέτοντας ο Πρωθυπουργός θέμα πρόωρων εκλογών, εισήγαγε τη χώρα σε παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας. Την ώρα που η κοινωνία ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το μνημόνιο. Και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι με την ίδια ευκολία, που ο ίδιος άνοιξε θέμα εκλογών, το πήρε πίσω μετά τα αποτελέσματα, παραβλέποντας, αυτή τη φορά, την αμφισβήτηση των επιλογών του.
Από την πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων συνάγεται ότι ούτε η κυβέρνηση κατεδαφίστηκε, ούτε η ΝΔ κατήγαγε θρίαμβο. 1.100.000 και 550.000 ψηφοφόροι λιγότεροι, σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, στις κάλπες των περιφερειακών εκλογών αντιστοίχως για τα δύο κόμματα, συνιστούν μεγέθη που προσδιορίζουν και τα όρια της προσπάθειας για να πείσουν για την επιτυχία των στόχων τους.
Η υπερκομματικοποίηση των εκλογών δεν απέδωσε κάτι περισσότερο από την περιορισμένη συσπείρωση στους κομματικούς συνδυασμούς των δύο μεγάλων κομμάτων και από την ενίσχυση του ΚΚΕ.
Τα εκατέρωθεν διλήμματα του δικομματισμού δεν εμπόδισαν τη μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων προς συνδυασμούς πολιτικής διαφωνίας ή την αποχή. Ούτε έδωσαν οι κάλπες πολιτική εξουσιοδότηση στην κυβερνητική πολιτική και τα άδικα μέτρα του Μνημονίου, όπως αυθαίρετα ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Ούτε όμως και ευνόησαν με καθοριστικό τρόπο την τακτική και την έφοδο της ΝΔ.
Η αντιμνημονιακή εκστρατεία είχε απόδοση για το ΚΚΕ, που διεξήγαγε μια πρωτοφανή για ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές εκστρατεία, με ενιαία ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα και το οποίο συνέχιζε να απολαμβάνει την επίσης πρωτοφανή «ασυλία» εκ μέρους των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων να λέει και να προπαγανδίζει οτιδήποτε χωρίς ουδένα πολιτικό αντίλογο, πέραν της απολύτως γενικής αναφοράς της ριζικής διαφωνίας μαζί του.
Η Δ.Α., ένα κόμμα με ζωή μόλις 4 μηνών, κατέγραψε στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, με πάρα πολύ σημαντικό και δυναμικό τρόπο, την παρουσία της στην αυτοδιοίκηση του πρώτου και του δευτέρου βαθμού, στους δήμους και στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.
Θέλω για μια ακόμη φορά, και από αυτό το βήμα και εκ μέρους όλων σας, να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες που εμπιστεύτηκαν τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις της Δ.Α, που πίστεψαν στην πρόταση των δυνάμεων της Δ.Α. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι η πολιτική μας θα είναι η πολιτική της σταθερής προσήλωσης στην επίλυση των προβλημάτων αυτού του τόπου, από θέση ευθύνης και υπευθυνότητας απέναντι στη χώρα, στην κοινωνία και στους πολίτες.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είχε από τα χθεσινά αποτελέσματα μια σημαντική ενθάρρυνση για το εγχείρημά της. Όλοι κατέγραψαν, πέραν πάσης αμφισβήτησης, και την επιτυχία αυτή καθεαυτή, αλλά κυρίως τη δυναμική για την μελλοντική πορεία μας.
Τα αποτελέσματα αποτελούν διαβατήριο για την είσοδο στη βουλή, οποτεδήποτε και αν γίνουν εθνικές εκλογές. Προχωράμε.
Η Δ.Α. επιβάλλει και ενισχύει την παρουσία της χωρίς καν τα στοιχειώδη. Χωρίς οικονομικά μέσα. Παρόλα αυτά, τα ψηφοδέλτια που στήριξε με τα μέλη και τα στελέχη της κάλυψαν όλη την επικράτεια. Τα ψηφοδέλτια ιδιαίτερα του Γρ. Ψαριανού και της Μ. Ξηροτύρη έδωσαν μια σπουδαία μάχη σε τεράστιες περιφέρειες, χωρίς αφίσες, προκηρύξεις και διαφημίσεις στα ΜΜΕ, την ίδια ώρα που αντίστοιχα ψηφοδέλτια και συνδυασμοί στο χώρο της αριστεράς κατέκλισαν κάθε διαθέσιμη επιφάνεια με αφίσες καθώς και με διαφημίσεις σε όλα τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά.
Η Δ.Α. με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου έχει εκλέξει 6 περιφερειακούς συμβούλους σε 5 περιφέρειες.
Στήριξε 14 εκλεγμένους από τον πρώτο γύρο δημάρχους, που είναι είτε μέλη της, είτε συνεργαζόμενοι ανεξάρτητοι, είτε μέλη άλλων κομμάτων. Συμμετέχει με μέλη και στελέχη της σε 35 συνδυασμούς που διεκδικούν την ανάδειξη δημάρχου στο β΄ γύρο.
Έχει ήδη εκλέξει σημαντικό αριθμό δημοτικών συμβούλων και αναμένει να αυξηθούν κατά πολύ με την ανάδειξη των συνδυασμών πλειοψηφίας.
Η ενθάρρυνση από τα προχθεσινά αποτελέσματα δεν μας οδηγεί στο να παραβλέψουμε τα μεγάλα κενά και τις οργανωτικές αδυναμίες που παρουσιάσαμε στις εκλογές αυτές , έστω και αν δεν είχαμε περισσότερο από 3,5 μήνες χρόνο κομματικής συγκρότησης και πολύ λιγότερο χρόνο για την προετοιμασία της μεγάλης αυτοδιοικητικής μάχης.
Όλα αυτά τα προβλήματα στην λεπτομέρειά τους και κατά περιφέρεια και δήμο αμέσως μετά το πέρας του δεύτερου γύρου της προσεχούς Κυριακής θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη της αντιμετώπισής τους.
Στην πορεία για το πρώτο Συνέδριό μας φιλοδοξούμε να τα αναδείξουμε στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μας.
Τώρα συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στη μάχη του δεύτερου γύρου. Η Δ.Α., όπως προανέφερα, συμμετέχει με μέλη και στελέχη της σε 35 συνδυασμούς που διεκδικούν την ανάδειξη δημάρχου. Είναι προφανές ότι θα δώσουμε τη μάχη με την ίδια ένταση και πάθος -και κάτι περισσότερο ακόμη- προκειμένου η μάχη στο γύρο αυτό να είναι νικηφόρα.
Έχει έλθει η ώρα επιτέλους οι δύο μεγάλες πόλεις, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, να αλλάξουν σελίδα. Οι Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης είναι στο δεύτερο γύρο. Με την πρότασή μας για τις υπερκομματικές υποψηφιότητες του Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη αναδείξαμε την ανάγκη να κινηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση χειραφετημένη από την κηδεμονία των κομμάτων και να αντιστοιχηθεί με την κοινωνία και τα προβλήματά της.
Είμαστε βέβαιοι ότι η επιλογή μας αυτή βοήθησε να κινηθεί η κοινωνία των πολιτών. Να ενεργοποιηθούν πολίτες, να συνεισφέρουν και να διεκδικήσουν την εκλογή τους, που μέχρι τώρα το απέφευγαν. Αν η προσπάθεια αυτή θα είναι καρποφόρα και θα αποτυπωθεί και σε ανάληψη της δημοτικής ευθύνης από αυτούς, αυτό θα προκύψει από τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων και πολιτών που έκαναν διαφορετική επιλογή στον πρώτο γύρο. Τώρα πρέπει όλοι να δώσουμε τη μάχη για να αλλάξει το γκρίζο αυτοδιοικητικό τοπίο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Είναι η μεγάλη ευκαιρία και δυνατότητα.
Η Δ.Α. καλεί όλες τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές δυνάμεις, να πάρουν ενεργό θέση. Είναι προφανές ότι η γενική θέση της ψήφου κατά συνείδηση, στη προκειμένη αυτή περίπτωση, δεν μπορεί να αρκεί. Το δίλημμα είναι μείζον. Κάθε πολιτική συλλογικότητα οφείλει να τοποθετηθεί αν την ενδιαφέρει να αλλάξει το 25ετές συντηρητικό καθεστώς εξουσίας στους δύο πρώτους δήμους της χώρας.
Μπορεί το ΚΚΕ να έσπευσε να μιλήσει για λευκό- άκυρο- αποχή και για τους δύο δήμους, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι το δίλημμα είναι υπαρκτό για πολλούς που επέλεξαν την κάλπη του ΚΚΕ στο πρώτο γύρο. Σε αυτούς απευθυνόμαστε.
Στο δεύτερο γύρο, για τις 11 περιφέρειες και σε πλειάδα δήμων, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στη Δ.Α. δεν συμμετέχουν με τον οποιονδήποτε τρόπο στους συνδυασμούς που διεκδικούν τη διεύθυνση των αυτοδιοικητικών οργάνων.
Ως κόμμα δεν έχουμε πρόθεση να σταθούμε αδιάφοροι. Μας ενδιαφέρει ποιος, ποια θα είναι ο μελλοντικός δήμαρχος ή περιφερειάρχης.
Προφανώς οι πολίτες δεν είναι χειραγωγούμενοι.
Εμείς επαναφέρουμε τα κριτήρια με τα οποία διαμορφώσαμε τις επιλογές μας και καλέσαμε τους πολίτες να τις στηρίξουν. Με τα ίδια τους καλούμε να κάνουν επιλογή -και στο δεύτερο γύρο- μεταξύ των δύο που αναμετρώνται και δεν είναι η πρώτη τους επιλογή.
Σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων, όπου αυτό είναι δυνατόν, προσδιορίζαμε: τα προγράμματα, το πνεύμα συνεργασίας που έχουν επιδείξει ή εγγυώνται ότι θα επιδείξουν, τη φερεγγυότητα των προσώπων, τα ηθικά στοιχεία και χαρακτηριστικά των υποψηφίων, καθώς και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν αυτοί για την αξιοπιστία του θεσμού της αυτοδιοίκησης.
Οι κρινόμενοι συνδυασμοί στο β΄ γύρο και οι επικεφαλής τους είναι γνωστοί. Αυτά είναι αρκετά.
Για το ζήτημα αυτό η Πανελλήνια Πολιτική Επιτροπή καλείται να αποφασίσει.
Η αυτάρεσκη κυβερνητική ερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι προσωρινής χρήσης. Όσοι σχεδιάζουν την κυβερνητική πολιτική το ξέρουν.
Η ελληνική κοινωνία δεν συσπειρώνεται ούτε στη δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής και των απαιτήσεων των δανειστών της χώρας , ούτε στη δικαίωση των ενόχων της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Η ανοχή της εξαντλείται.
Μια μέρα μετά τις εκλογές του πρώτου γύρου, ενώ είναι ανοικτά σοβαρά μέτωπα με ιδιαίτερο βάρος για την μελλοντική πορεία της χώρας, όλοι και όλες έχουν την αίσθηση του δυσβάστακτου δρόμου που είναι μπροστά και υπολογίζουν ιδιαιτέρως την παρέμβαση του προέδρου του Eurogroup που ζητάει και πρόσθετα μέτρα.
Η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει ότι πρέπει να βρεθεί δίκαιος τρόπος μείωσης των ελλειμμάτων, της εξάρτησης από την υπερχρέωση και επομένως να ανατραπεί η πελατειακή διαχείριση των προνομίων και της φοροδιαφυγής. Η πολίτες διεκδικούν την αναδιανομή και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η αλληλεγγύη και ο επανακαθορισμός του προτύπου ανάπτυξης ανοίγει σήμερα το έδαφος για μια ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος, στην Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και στους θεσμούς, αλλά και στην οικονομία με στόχο την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων.
Είμαστε ένα νέο κόμμα, με ζωή μόλις τεσσάρων μηνών. Έχουμε μέσα σ΄ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα κάνει σημαντικά βήματα.
Ασκούμε την πολιτική μας από θέση ευθύνης με υπευθυνότητα έναντι της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών.
Προχωράμε και διαμορφώνουμε σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, έτοιμοι για τους αγώνες μας.
----
Σημείωση: Το τμήμα με bold στο κείμενο της εισήγησης αποτελεί και την Απόφαση της ΠΠΕ
Η υπερκομματικοποίηση των εκλογών δεν αντιμετώπισε την αποχή. Οι ισχυροί κομματικοί συμβολισμοί και τα διλήμματα που έθεσαν στο εκλογικό σώμα πρωταρχικά η κυβέρνηση: «σταθερότητα ή εκλογές», αλλά και η αντιπολίτευση: «Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο», δεν στάθηκαν ικανά να στρέψουν τον κόσμο στις κάλπες . Να προσθέσουμε επίσης ότι ήταν δημοτικές εκλογές, που παραδοσιακά οι ψηφοφόροι κινούνται και συμμετέχουν σ΄ αυτές, γιατί το αποτέλεσμα είναι εγγύτερα προς αυτούς.
Οι αντιδράσεις των μεγάλων κομμάτων , στο μείζον αυτό γεγονός αρκούνται στην πρωταρχική ανάδειξη και καταγραφή του γεγονότος και από εκεί και πέρα το προσπερνούν.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ πιστεύει ότι η ανασύνθεσή του πολιτικού συστήματος πρέπει να γίνει με όρους κοινωνίας. Με τη συμμετοχή των πολιτών, με αταλάντευτη και σταθερή αναφορά στην επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας και της χώρας.
Εμείς, με πλήρη αίσθηση των αδιεξόδων του σημερινού πολιτικού συστήματος, κάναμε το πρώτο βήμα και με την ίδρυσή μας καταθέσαμε ως πρωταρχική μας επιλογή να ενισχύσουμε μεθόδους και πρακτικές που θα φέρνουν την «πολιτική στους πολίτες» και τους «πολίτες στην πολιτική».
Απόφαση και διεκδίκησή μας πρέπει να είναι το άνοιγμα ενός συστηματικού και ουσιαστικού διαλόγου με τους πολίτες που επιλέγουν το λευκό το άκυρο ή την αποχή.
Εδώ και τρεις μήνες, η Δημοκρατική Αριστερά επίμονα και συστηματικά υπογράμμιζε : «Οι εκλογές του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν σε ένα ιδιαιτέρως οξυμένο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.
Η οικονομική κρίση, όπως εμφανίζεται με τις εκρηκτικές διαστάσεις της στη χώρα μας, το μνημόνιο, τα άδικα και σκληρά κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν μεγάλες κατηγορίες του ελληνικού λαού, καθώς και η αυτόματη διαπλοκή τοπικού και περιφερειακού με την κρατική εξουσία, θα ωθούν τους πολίτες να στέκονται κριτικά ή και αρνητικά όχι μόνον απέναντι στην αιρετή διοίκηση του Δήμου και των Περιφερειών, που για την απόδοση ή μη του έργου τους έτσι κι αλλιώς κρίνονται, αλλά απέναντι και στην κυβέρνηση για τις συνολικές της πολιτικές, που το αποτύπωμά τους θα είναι αισθητό στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών».
Ήμασταν η μοναδική πολιτική δύναμη, που επιδιώκαμε, να αναδείξουμε τον αυτοδιοικητικό και πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών. Ο κεντρικός μας στόχος σε αυτές τις εκλογές ήταν η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης, της περιφερειακής συγκρότησης του κράτους, με Αυτοδιοίκηση κοινωνικής πολιτικής και η επικράτηση των δυνάμεων που σε τοπικό επίπεδο μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν αυτές τις ιδέες. Η ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων που θα διαχειριστούν με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο τις τοπικές υποθέσεις
Σε όλη την προεκλογική περίοδο όμως, τα πεδία αντιπαράθεσης καθορίστηκαν πρωταρχικά από την ετερόκλητη πολιτική συσπείρωση, το ετερόκλητο αντιμνημονιακό μέτωπο της Νέας Δημοκρατίας και ορισμένων κομμάτων της Αριστεράς, που καλούσαν τους πολίτες να ψηφίσουν με μόνο κριτήριο την αντιμνημονιακή θέση. Ο πρωθυπουργός «απάντησε» στο «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο», με το διλημματικό σύνθημα «σταθερότητα ή εκλογές», δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση και αδιέξοδα στον κόσμο. Ο κ. Παπανδρέου ακολούθησε τον ολισθηρό δρόμο του κ. Σαμαρά. Αυτοεγκλωβίστηκε στα ίδια αδιέξοδα και συνέπραξε με αυτές τις επιλογές στο κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας.
Με άλλα λόγια, το πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην τεράστια κρίση και στα όρια της χρεοκοπίας, διαμόρφωσε για άλλη μια φορά οξεία παλαιοκομματική πόλωση, έξω και πάνω από τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και τροφοδότησε έτσι τα αδιέξοδα.
Θέτοντας ο Πρωθυπουργός θέμα πρόωρων εκλογών, εισήγαγε τη χώρα σε παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας. Την ώρα που η κοινωνία ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το μνημόνιο. Και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι με την ίδια ευκολία, που ο ίδιος άνοιξε θέμα εκλογών, το πήρε πίσω μετά τα αποτελέσματα, παραβλέποντας, αυτή τη φορά, την αμφισβήτηση των επιλογών του.
Από την πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων συνάγεται ότι ούτε η κυβέρνηση κατεδαφίστηκε, ούτε η ΝΔ κατήγαγε θρίαμβο. 1.100.000 και 550.000 ψηφοφόροι λιγότεροι, σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, στις κάλπες των περιφερειακών εκλογών αντιστοίχως για τα δύο κόμματα, συνιστούν μεγέθη που προσδιορίζουν και τα όρια της προσπάθειας για να πείσουν για την επιτυχία των στόχων τους.
Η υπερκομματικοποίηση των εκλογών δεν απέδωσε κάτι περισσότερο από την περιορισμένη συσπείρωση στους κομματικούς συνδυασμούς των δύο μεγάλων κομμάτων και από την ενίσχυση του ΚΚΕ.
Τα εκατέρωθεν διλήμματα του δικομματισμού δεν εμπόδισαν τη μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων προς συνδυασμούς πολιτικής διαφωνίας ή την αποχή. Ούτε έδωσαν οι κάλπες πολιτική εξουσιοδότηση στην κυβερνητική πολιτική και τα άδικα μέτρα του Μνημονίου, όπως αυθαίρετα ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Ούτε όμως και ευνόησαν με καθοριστικό τρόπο την τακτική και την έφοδο της ΝΔ.
Η αντιμνημονιακή εκστρατεία είχε απόδοση για το ΚΚΕ, που διεξήγαγε μια πρωτοφανή για ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές εκστρατεία, με ενιαία ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα και το οποίο συνέχιζε να απολαμβάνει την επίσης πρωτοφανή «ασυλία» εκ μέρους των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων να λέει και να προπαγανδίζει οτιδήποτε χωρίς ουδένα πολιτικό αντίλογο, πέραν της απολύτως γενικής αναφοράς της ριζικής διαφωνίας μαζί του.
Η Δ.Α., ένα κόμμα με ζωή μόλις 4 μηνών, κατέγραψε στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, με πάρα πολύ σημαντικό και δυναμικό τρόπο, την παρουσία της στην αυτοδιοίκηση του πρώτου και του δευτέρου βαθμού, στους δήμους και στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.
Θέλω για μια ακόμη φορά, και από αυτό το βήμα και εκ μέρους όλων σας, να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες που εμπιστεύτηκαν τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις της Δ.Α, που πίστεψαν στην πρόταση των δυνάμεων της Δ.Α. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι η πολιτική μας θα είναι η πολιτική της σταθερής προσήλωσης στην επίλυση των προβλημάτων αυτού του τόπου, από θέση ευθύνης και υπευθυνότητας απέναντι στη χώρα, στην κοινωνία και στους πολίτες.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είχε από τα χθεσινά αποτελέσματα μια σημαντική ενθάρρυνση για το εγχείρημά της. Όλοι κατέγραψαν, πέραν πάσης αμφισβήτησης, και την επιτυχία αυτή καθεαυτή, αλλά κυρίως τη δυναμική για την μελλοντική πορεία μας.
Τα αποτελέσματα αποτελούν διαβατήριο για την είσοδο στη βουλή, οποτεδήποτε και αν γίνουν εθνικές εκλογές. Προχωράμε.
Η Δ.Α. επιβάλλει και ενισχύει την παρουσία της χωρίς καν τα στοιχειώδη. Χωρίς οικονομικά μέσα. Παρόλα αυτά, τα ψηφοδέλτια που στήριξε με τα μέλη και τα στελέχη της κάλυψαν όλη την επικράτεια. Τα ψηφοδέλτια ιδιαίτερα του Γρ. Ψαριανού και της Μ. Ξηροτύρη έδωσαν μια σπουδαία μάχη σε τεράστιες περιφέρειες, χωρίς αφίσες, προκηρύξεις και διαφημίσεις στα ΜΜΕ, την ίδια ώρα που αντίστοιχα ψηφοδέλτια και συνδυασμοί στο χώρο της αριστεράς κατέκλισαν κάθε διαθέσιμη επιφάνεια με αφίσες καθώς και με διαφημίσεις σε όλα τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά.
Η Δ.Α. με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου έχει εκλέξει 6 περιφερειακούς συμβούλους σε 5 περιφέρειες.
Στήριξε 14 εκλεγμένους από τον πρώτο γύρο δημάρχους, που είναι είτε μέλη της, είτε συνεργαζόμενοι ανεξάρτητοι, είτε μέλη άλλων κομμάτων. Συμμετέχει με μέλη και στελέχη της σε 35 συνδυασμούς που διεκδικούν την ανάδειξη δημάρχου στο β΄ γύρο.
Έχει ήδη εκλέξει σημαντικό αριθμό δημοτικών συμβούλων και αναμένει να αυξηθούν κατά πολύ με την ανάδειξη των συνδυασμών πλειοψηφίας.
Η ενθάρρυνση από τα προχθεσινά αποτελέσματα δεν μας οδηγεί στο να παραβλέψουμε τα μεγάλα κενά και τις οργανωτικές αδυναμίες που παρουσιάσαμε στις εκλογές αυτές , έστω και αν δεν είχαμε περισσότερο από 3,5 μήνες χρόνο κομματικής συγκρότησης και πολύ λιγότερο χρόνο για την προετοιμασία της μεγάλης αυτοδιοικητικής μάχης.
Όλα αυτά τα προβλήματα στην λεπτομέρειά τους και κατά περιφέρεια και δήμο αμέσως μετά το πέρας του δεύτερου γύρου της προσεχούς Κυριακής θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη της αντιμετώπισής τους.
Στην πορεία για το πρώτο Συνέδριό μας φιλοδοξούμε να τα αναδείξουμε στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μας.
Τώρα συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στη μάχη του δεύτερου γύρου. Η Δ.Α., όπως προανέφερα, συμμετέχει με μέλη και στελέχη της σε 35 συνδυασμούς που διεκδικούν την ανάδειξη δημάρχου. Είναι προφανές ότι θα δώσουμε τη μάχη με την ίδια ένταση και πάθος -και κάτι περισσότερο ακόμη- προκειμένου η μάχη στο γύρο αυτό να είναι νικηφόρα.
Έχει έλθει η ώρα επιτέλους οι δύο μεγάλες πόλεις, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, να αλλάξουν σελίδα. Οι Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης είναι στο δεύτερο γύρο. Με την πρότασή μας για τις υπερκομματικές υποψηφιότητες του Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη αναδείξαμε την ανάγκη να κινηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση χειραφετημένη από την κηδεμονία των κομμάτων και να αντιστοιχηθεί με την κοινωνία και τα προβλήματά της.
Είμαστε βέβαιοι ότι η επιλογή μας αυτή βοήθησε να κινηθεί η κοινωνία των πολιτών. Να ενεργοποιηθούν πολίτες, να συνεισφέρουν και να διεκδικήσουν την εκλογή τους, που μέχρι τώρα το απέφευγαν. Αν η προσπάθεια αυτή θα είναι καρποφόρα και θα αποτυπωθεί και σε ανάληψη της δημοτικής ευθύνης από αυτούς, αυτό θα προκύψει από τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων και πολιτών που έκαναν διαφορετική επιλογή στον πρώτο γύρο. Τώρα πρέπει όλοι να δώσουμε τη μάχη για να αλλάξει το γκρίζο αυτοδιοικητικό τοπίο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Είναι η μεγάλη ευκαιρία και δυνατότητα.
Η Δ.Α. καλεί όλες τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές δυνάμεις, να πάρουν ενεργό θέση. Είναι προφανές ότι η γενική θέση της ψήφου κατά συνείδηση, στη προκειμένη αυτή περίπτωση, δεν μπορεί να αρκεί. Το δίλημμα είναι μείζον. Κάθε πολιτική συλλογικότητα οφείλει να τοποθετηθεί αν την ενδιαφέρει να αλλάξει το 25ετές συντηρητικό καθεστώς εξουσίας στους δύο πρώτους δήμους της χώρας.
Μπορεί το ΚΚΕ να έσπευσε να μιλήσει για λευκό- άκυρο- αποχή και για τους δύο δήμους, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι το δίλημμα είναι υπαρκτό για πολλούς που επέλεξαν την κάλπη του ΚΚΕ στο πρώτο γύρο. Σε αυτούς απευθυνόμαστε.
Στο δεύτερο γύρο, για τις 11 περιφέρειες και σε πλειάδα δήμων, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στη Δ.Α. δεν συμμετέχουν με τον οποιονδήποτε τρόπο στους συνδυασμούς που διεκδικούν τη διεύθυνση των αυτοδιοικητικών οργάνων.
Ως κόμμα δεν έχουμε πρόθεση να σταθούμε αδιάφοροι. Μας ενδιαφέρει ποιος, ποια θα είναι ο μελλοντικός δήμαρχος ή περιφερειάρχης.
Προφανώς οι πολίτες δεν είναι χειραγωγούμενοι.
Εμείς επαναφέρουμε τα κριτήρια με τα οποία διαμορφώσαμε τις επιλογές μας και καλέσαμε τους πολίτες να τις στηρίξουν. Με τα ίδια τους καλούμε να κάνουν επιλογή -και στο δεύτερο γύρο- μεταξύ των δύο που αναμετρώνται και δεν είναι η πρώτη τους επιλογή.
Σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων, όπου αυτό είναι δυνατόν, προσδιορίζαμε: τα προγράμματα, το πνεύμα συνεργασίας που έχουν επιδείξει ή εγγυώνται ότι θα επιδείξουν, τη φερεγγυότητα των προσώπων, τα ηθικά στοιχεία και χαρακτηριστικά των υποψηφίων, καθώς και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν αυτοί για την αξιοπιστία του θεσμού της αυτοδιοίκησης.
Οι κρινόμενοι συνδυασμοί στο β΄ γύρο και οι επικεφαλής τους είναι γνωστοί. Αυτά είναι αρκετά.
Για το ζήτημα αυτό η Πανελλήνια Πολιτική Επιτροπή καλείται να αποφασίσει.
Η αυτάρεσκη κυβερνητική ερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι προσωρινής χρήσης. Όσοι σχεδιάζουν την κυβερνητική πολιτική το ξέρουν.
Η ελληνική κοινωνία δεν συσπειρώνεται ούτε στη δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής και των απαιτήσεων των δανειστών της χώρας , ούτε στη δικαίωση των ενόχων της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Η ανοχή της εξαντλείται.
Μια μέρα μετά τις εκλογές του πρώτου γύρου, ενώ είναι ανοικτά σοβαρά μέτωπα με ιδιαίτερο βάρος για την μελλοντική πορεία της χώρας, όλοι και όλες έχουν την αίσθηση του δυσβάστακτου δρόμου που είναι μπροστά και υπολογίζουν ιδιαιτέρως την παρέμβαση του προέδρου του Eurogroup που ζητάει και πρόσθετα μέτρα.
Η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει ότι πρέπει να βρεθεί δίκαιος τρόπος μείωσης των ελλειμμάτων, της εξάρτησης από την υπερχρέωση και επομένως να ανατραπεί η πελατειακή διαχείριση των προνομίων και της φοροδιαφυγής. Η πολίτες διεκδικούν την αναδιανομή και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η αλληλεγγύη και ο επανακαθορισμός του προτύπου ανάπτυξης ανοίγει σήμερα το έδαφος για μια ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος, στην Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και στους θεσμούς, αλλά και στην οικονομία με στόχο την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων.
Είμαστε ένα νέο κόμμα, με ζωή μόλις τεσσάρων μηνών. Έχουμε μέσα σ΄ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα κάνει σημαντικά βήματα.
Ασκούμε την πολιτική μας από θέση ευθύνης με υπευθυνότητα έναντι της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών.
Προχωράμε και διαμορφώνουμε σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, έτοιμοι για τους αγώνες μας.
----
Σημείωση: Το τμήμα με bold στο κείμενο της εισήγησης αποτελεί και την Απόφαση της ΠΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου