Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αντιμεταναστευτικός καιροσκοπισμός

 Του Κώστα Κάρη, Αυγή, 3.2.11
Η προσπάθεια της Ν.Δ. να εκμεταλλευτεί τη θέση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ για τη ψήφο των (νομιμοποιημένων) μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές μόνον ως καιροσκοπισμός μπορεί να ιδωθεί. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να θέσει και θέμα εγκυρότητας των εκλογών του Νοεμβρίου, βάζοντας μπρος μια διαδικασία αμφισβητήσεων σε τόσο κρίσιμη καμπή για τη χώρα. Αλλά και αυτή την αμφισβήτηση την κάνει επιλεκτικά : όπου οι ψήφοι των μεταναστών-ψηφοφόρων είναι περισσότεροι από τη διαφορά του πρώτου και του δεύτερου συνδυασμού.
Βεβαίως αυτό δεν μπορεί να ισχύσει. Όποιος πιστεύει - όπως η Ν.Δ. και το Δ' Τμήμα- ότι κακώς ψήφισαν οι λίγες χιλιάδες νόμιμοι μετανάστες στους δήμους είναι υποχρεωμένος να φθάσει στη συνέπεια: την ακύρωση των εκλογών λόγω αλλοιώσεως του νόμιμου εκλογικού σώματος. Είναι πασίδηλος καιροσκοπισμός η μετατροπή του θέματος σε ευκαιρία επιλεκτικής επανάληψης του δεύτερου γύρου.

Γι' αυτό και το πιθανότερο είναι ότι η Ν.Δ. θα “πληρώσει” αυτή τη στάση της. Όχι βέβαια γιατί οι οπαδοί της θα πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά γιατί δεν θα μπορέσει να φέρει σε πέρας αυτό που ξεκινά και θα στείλει και άλλες ομάδες ψηφοφόρων της δεξιότερα.
Τη ζημιά βέβαια θα την κάνει. Η άρνηση των πολιτικών ένταξης - και το δικαίωμα ψήφου στους δήμους είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από πολλά χρόνια - θα κοστίσει στην κοινωνία μας. Το δημόσιο συμφέρον είναι να εντάσσουμε στην κανονική ζωή τούς νόμιμους μετανάστες που θέλουν να ζήσουν εδώ. Αυτοί δεν δημιουργούν προβλήματα - το ξέρουμε.
Η αξιοποίηση του κλίματος των τελευταίων ημερών για να περάσει την ακροδεξιά ατζέντα της η ηγεσία της Ν.Δ., καθιστά τις επόμενες εβδομάδες ανησυχητικές. Ας προσέξουν οι δυνάμεις του μη δεξιού δημοκρατικού χώρου. Οι εντάσεις πρέπει να συγκρατηθούν και να μην κλείνουν οι πόρτες διαλόγου. Πρωτοβουλίες εκτός κλίματος και κλίμακος μπορεί να ενισχύσουν το κακό. Πάντως σε θέματα αρχών, όπως τα δικαιώματα των μεταναστών, απαιτείται αποφασιστικό μέτωπο δημοκρατικών δράσεων πέρα από κομματικά όρια και μικροσκοπιμότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες