Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Φ. Κουβέλης: «Οχι στο δικομματισμό, συμπαράταξη προοδευτικών δυνάμεων για νέα διακυβέρνηση»

 ΒΗΜΑ, 5.2.11
Την εδραίωσή της στο πολιτικό σκηνικό ως η «Αριστερά της ευθύνης» επιδιώκει η Δημοκρατική Αριστερά, όπως επισημαίνει ο πρόεδρός της κ. Φ. Κουβέλης, ο οποίος με ομιλία του ανοίγει το Σάββατο το πρωΐ τις διήμερες εργασίες της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής. Στην εισήγησή του ο κ. Κουβέλης χαρακτηρίζει αναγκαία τη δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων στρατευμένων στην υπόθεση της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας μέσα από βαθιές μεταρρυθμίσεις. Η Δημοκρατική Αριστερά, σε αυτή την ευρεία συμπαράταξη δυνάμεων στο πολιτικό πεδίο, περιλαμβάνει «τους χώρους της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, της σοσιαλδημοκρατίας, τους προοδευτικούς πολίτες που κινούνται σε θέσεις συμβατές με το σχέδιο αυτό».

Διατυπώνοντας, που δηλώνει ότι ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση και είναι σταθερά αντίθετη στο δικομματικό σύστημα, είναι να ετοιμάζει την επόμενη μέρα. Επιδιώκει, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, «να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων, πολιτικών προτάσεων, φερεγγυότητας προσώπων, για την υλοποίηση μιας εναλλακτικής προοπτικής προοδευτικής διακυβέρνησης μέσα από τη σύγκλιση ευρύτατων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων».
Επιπλέον, κατά την εισήγησή του προς τα μέλη της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής, ο κ. Κουβέλης εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί αντιμετωπίζει την οικονομία της χώρας «μόνο με όρους λογιστικής», με την κλασική πρακτική «όπου καλούνται να πληρώσουν το "λογαριασμό" οι ίδιοι και οι ίδιοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι». Διατυπώνει την άποψη ότι η κυβέρνηση με ορατές συνέπειες της πολιτικής της την ύφεση και την ανεργία, «χάνει πολύτιμο χρόνο στο κρίσιμο ζήτημα της ανάπτυξης». Ωστόσο, στην εισήγησή του ξεκαθαρίζει ότι η Δημοκρατική Αριστερά αναγνωρίζει την ανάγκη «μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, μέτρων εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων».
Η Δημοκρατική Αριστερά παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στην οικονομική και πολιτική ενοποίηση της ΕΕ σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση στην Ευρώπη αναδεικνύει δυναμικά «την ανάγκη της οικονομικής ευρωπαϊκής διακυβέρνησης». Ο κ. Κουβέλης απορρίπτει κατηγορηματικά τη Συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και υπογραμμίζει ότι «αποτελεί επικίνδυνη επιλογή», με το δεδομένο ότι θα αποκλείει τη δυνατότητα άσκησης εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες