Η είδηση ότι με την ψήφο της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Ρόδης Κράτσα απορρίφθηκε το βράδυ της Τρίτης από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση για επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον.
Όχι γιατί είμαστε βέβαιοι ότι θα προχωρούσε τελικά η σχετική πρόταση που περιλαμβανόταν στην έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά, αλλά γιατί αποκαλύπτεται άλλη μια φορά πόσο ισχυρή είναι η αντίσταση του χρηματιστικού κεφαλαίου. Του οποίου η ενδυνάμωση πλήττει και την εργασία και το βιομηχανικό κεφάλαιο. Αναδείχθηκαν πάλι οι ισχυρές προσβάσεις που έχουν τα κερδοκοπικά κεφάλαια στο πολιτικό σύστημα - το συνολικό ευρωπαϊκό και το ειδικότερο ελληνικό.
Υπέρ του φόρου ψήφισαν 21 Σοσιαλιστές, Πράσινοι, της Αριστεράς και οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες του ΕΛΚ.
Κατά 21, μέλη του ΕΛΚ, μεταξύ των οποίων και η Ρόδη Κράτσα. Σε δήλωσή της εξήγησε ότι: "Δεν είμαστε υπέρ, αυτή τη στιγμή, στο να επιβληθεί ο φόρος, έχουμε ζητήσει μελέτη επιπτώσεων, τι θα σημαίνει για την ευρωπαϊκή οικονομία, την ανταγωνιστικότητά της, αν θα επιφέρει φυγή υπηρεσιών από την Ευρώπη σε άλλες χώρες".Τα επιχειρήματα δεν είναι πρωτότυπα. Είναι τα ίδια ακριβώς που διατυπώνονται εναντίον οιασδήποτε φορολογίας απανταχού της Γης. Στην ευρωπαϊκή κλίμακα όμως το επιχείρημα είναι αδύναμο. Και κυρίως διατυπώνεται για να εμποδίσει την επιβολή του φόρου που ήδη από χρόνια συζητείται και στις ΗΠΑ. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνταχθεί και συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο φόρος θα επιβληθεί. Η Ν.Δ. όμως διά της κ. Κράτσα αλλού επενδύει...
Το θέμα λόγω της βαρύτητάς του δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Ενόψει των ευρωπαϊκών διεργασιών είναι ανάγκη να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή σύγκλιση απόψεων στη χώρα, αλλά και στο ευρωπαϊκό πεδίο για τα μέτρα οικονομικής σύγκλισης στο ευρωπαικό πεδίο. Το θέμα του φόρου επί των συναλλαγών είναι ένα από τα μέτρα, που μπορεί να υπάρξει σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου