Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η ήττα της περαίωσης

Του Τάσου Τέλογλου 20.09.10
Λίγες μέρες- εβδομάδες μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ, πριν από 11 μήνες, ο νέος (τότε) υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε σε μία επιτροπή της Βουλής. Εκεί ένας από τους προκατόχους του, κατά πληροφορίες ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φλωρίδης του εξήγησε ότι το κεντρικό πρόβλημα του υπουργείου Οικονομικών το βασικό πρόβλημα των εσόδων του κρατους είναι η «εφορία να πάψει να ανήκει στους εφοριακούς και να περάσει στον έλεγχο της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ο Γ.Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι αυτό είναι μέσα στις προτεραιότητές του και θα γίνει το ταχύτερο δυνατό. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου άρχισαν να συλλέγουν παραδείγματα παράλογης λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως αυτό της Δράμας, που η Εφορία ελεγχόταν από ενα ζευγάρι που συναλλασσόταν με τους φορολογουμένους μέσω λογιστικού γραφείου που είχε η κόρη της οικογένειας. Παπακωνσταντίνου-Σαχινίδης και Γεωργακόπουλος (Γ.Γ. του υπουργείου) συμφώνησαν ότι αυτού του είδους η οικογενειακή διαχείριση των Εφοριών θα έπρεπε να σταματήσει και αποφασισαν να δημιουργήσουν μια άλλη δομή του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Μέχρι τις 15 Ιουνίου 2010, όταν η Ομοσπονδία Εφοριακών επισκέφτηκε τον υπουργό για να του καταστήσει σαφές ότι αν άλλαζε το παραμικρό δεν θα εισέπραττε το παραμικρό! Ο υπουργός συμμορφώθηκε και οι Εφορίες παρέμειναν στα χέρια των εφοριακών, επειδή εφοριακοί και κράτος δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Πριν απο λίγες μέρες η κυβέρνηση του ΓΑΠ συνθηκολόγησε και παραδέχθηκε με κάθε επισημότητα την κατά κράτος ήττα της, όπως γράφει η χθεσινή «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο ΓΑΠ είναι ο έκτος πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση που προχωρά σε περαίωση φορολογικών υποθέσεων. Η περαίωση είναι αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού καθεστώτος της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας και από αυτήν την άποψη οι κκ Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου παρά την δικαιολογημένη αγωνία για έσοδα προσφέρουν χείριστη υπηρεσία σε όσους ακόμα θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αλλά και σε εκείνους που επιμένουν να κάνουν ειλικρινείς δηλώσεις.

Πέρα από το γεγονός ότι χάνουν κάθε νόημα οι προσπάθειες να πειστούν με το καλό ή με το ζόρι (ποινικοποίηση, καταστολή) οι φοροφυγάδες να πληρώσουν τη ρύθμιση, οπως και να γίνει ευνοεί τους «έχοντες και κατέχοντες». Η δική τους «περαίωση» θα μεταφέρει με εναν πολύ πιο δραματικό τρόπο τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων. Φυσικά υπάρχει μία ολόκληρη σειρά από ερωτήματα: τι θα γίνουν οι φοροφυγαδες που έχουν καταλογισμό για λαθρεμπόριο, εκείνοι που είχαν ψευδείς δηλώσεις για τις υπεράκτιες εταιρείες κατοχής ακινήτων, εκείνοι που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σε επιδοτήσεις και διανομή κερδών τριγωνικές συναλλαγές; Το ότι το κρατος εφέτος δεν εχει κατορθώσει να αποστείλει ακόμα όλα τα εκκαθαριστικά για την είσπραξη του φόρου εισοδήματος δείχνει απο μόνο του οτι η επόμενη περαίωση της ελληνικής δημοκρατίας είναι ήδη προγραμματισμένη. Αναρωτιέμαι μόνο σε αυτή την περίπτωση γιατί χρειάζονται οι υπηρεσίες βεβαίωσης και είσπραξης φόρων του ελληνικού κρατους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες