Αυγή 25.09.10
Οι πόρτες κλειδωμένες και τα κλειδιά χαμένα στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου 23 όταν στις 5 Μαΐου, άγνωστοι πέταξαν μολότωφ σε αυτό με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά και να χάσουν την ζωή τους, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, σύμφωνα με την έκθεση έρευνας που συνέταξε ο τεχνικός επιθεωρητής Θεοδόσιος Πανταζόπουλος από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και η οποία συνοδεύει τη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει η Επιθεώρηση Εργασίας εις βάρος της τράπεζας Marfin, ενώ από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα.
Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, η αυτοψία του χώρου έγινε στις 6 Μαϊου, την επόμενη μέρα δηλαδή από το συμβάν, ενώ τέσσερις ημέρες μετά, στις 10 Μαΐου η Επιθεώρηση ζήτησε γραπτές εξηγήσεις από την Marfin Egnatia Bank για όσα είχαν διαπιστώσει κατά την εξέταση των στοιχείων. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς, όπως υποστηρίζει η Επιθεώρηση Εργασίας, γι' αυτό και τότε είχε προχωρήσει σε επιβολή προστίμου της τάξεως των 50.000 ευρώ. Η έρευνα ολοκληρώθηκε από τον επιθεωρητή Πανταζόπουλο, ο οποίος συνέταξε στις αρχές Ιουλίου το πόρισμα που οδήγησε και στη μηνυτήρια αναφορά.
Σύμφωνα με το πόρισμα, "η μοναδική έξοδος κινδύνου στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου βρισκόταν στο ισόγειο, δίπλα από την κύρια έξοδο, δεν χρησιμοποιήθηκε από τους εργαζομένους γιατί στο ισόγειο είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά και η ατμόσφαιρα ήταν (...) αποπνικτική", ενώ "άνοιγε μόνο αν έσπρωχνε κάποιος την 'μπάρα πανικού' της θύρας και συγχρόνως πατούσε το κουμπί φορητού τηλεχειριστηρίου που ήταν μοναδικό σε όλον τον χώρο και βρισκόταν στο γραφείο της διευθύντριας στο ισόγειο" στον χώρο που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εργαζομένων, έπιασε πρώτος φωτιά.
Η σωτηρία, δε, 14 εργαζομένων ήταν τυχαία και οφείλεται σύμφωνα με την έκθεση, στο ότι μια πόρτα που κατά κανόνα ήταν κλειδωμένη, τη δεδομένη στιγμή ήταν ανοιχτή γιατί μια τουαλέτα ήταν χαλασμένη και η οσμή τους ανάγκασε να ανοίξουν την πόρτα, η οποία και πάλι τους οδήγησε σε χώρο με κάγκελα όπου εγκλωβίστηκαν και μόνο χάρη στην προσπάθεια ενός εργαζομένου, που κατάφερε να ξηλώσει τμήμα της οροφής, οι 14 εργαζόμενοι σώθηκαν πηδώντας σε χώρους των διπλανών κτιρίων.
Επιπλέον, όπως αναφέρει η έκθεση, η Πυροσβεστική δεν είχε εκδώσει το απαραίτητο πιστοποιητικό πυρασφάλειας, το προσωπικό δεν ήταν εκπαιδευμένο και δύο ακόμα έξοδοι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ήταν κλειδωμένες.
ΕΛ.ΑΣ.: Οι άγνωστοι παραμένουν άγνωστοι
Στο μεταξύ, οι έρευνες, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., δεν έχουν σταματήσει, ενώ έχουν μείνει 2 ακόμα μήνες για να λήξει το χρονικό περιθώριο των 6 μηνών που ο νόμος ορίζει για την διενέργεια της προανάκρισης. Τις έρευνες είχαν αναλάβει από την πρώτη στιγμή η Κρατική Ασφάλεια και το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.
Παρά την εξέταση του οπτικού υλικού από τις κάμερες των γύρω καταστημάτων και της διαχείρισης κυκλοφορίες, τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και των στοιχείων που διασώθηκαν από τη φωτιά, η αστυνομία δεν έχει καταλήξει κάπου και οι συλλήψεις είναι μακριά, καθώς δεν μπορεί να γίνει "προσωποποίηση" των κατηγοριών.
1 σχόλιο:
Σωρεία παραβάσεων, παραλείψεων και παντελής απουσία του νόμου και των στοιχειωδών μέτρων.
Από απλή σύμπτωση, σώθηκε η ζωή των άλλων 14 εργαζόμενων.
Και το συμπέρασμα;
Νομοθεσία για την ασφάλεια στην εργασία υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται.
Πέραν, λοιπόν της δολοφονικής ενέργειας, της εγκληματικής πράξης, που είναι αποτέλεσμα διαστροφικών αντιλήψεων, έχουμε και την "ατυχία" οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και το κράτος να βρίσκεται μονίμως απών εκεί που χρειάζεται
Ενώ,όπου βρίσκεται παρών, καλό θα είναι να φυλαγόμαστε και να προσέχουμε..
Δημοσίευση σχολίου