Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Καραβάνια οι λαθρομετανάστες στον Έβρο

Περισσότεροι από 200 εξαθλιωμένοι περνούν καθημερινά τα σύνορα
"Μακεδονία"- Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Με διαδικασίες-εξπρές η ελληνική αστυνομία αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τα κύματα των λαθρομεταναστών που εισέρχονται σχεδόν καθημερινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Ενωμένη Ευρώπη.
Ο νομός Έβρου και η ειδικά η περιοχή της Ορεστιάδας έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα στην κύρια πύλη εισόδου λαθρομεταναστών, καθώς η αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφάρμοσε η Frontex στο Αιγαίο έχει αποτρέψει τα κυκλώματά τους στα νησιά.

Αστυνομικοί που υπηρετούν στην περιοχή της Ορεστιάδας περιγράφουν την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα, επισημαίνοντας ότι κάθε μήνα τα νούμερα αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, ενώ το τελευταίο διάστημα ένα σημαντικό ποσοστό των λαθρομεταναστών που περνάνε τα σύνορα είναι παιδιά και έφηβοι. Οι σκηνές που διαδραματίζονται καθημερινά κατά μήκος του ποταμού είναι τραγικές, με πολυμελείς οικογένειες να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με μικρές φουσκωτές βάρκες, κρατώντας στην αγκαλιά τους ακόμη και νεογέννητα, με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους μήπως παρασυρθούν από τα νερά του ποταμού, αλλά και ενημερωμένοι πως ακόμη και αν συλληφθούν οι έλληνες αστυνομικοί θα τους αφήσουν ελεύθερους το πολύ σε δύο 24ωρα.
Κάθε εικοσιτετράωρο οι αστυνομικοί αφήνουν ελεύθερους όσους φιλοξενούνται στο κέντρο υποδοχής της Ορεστιάδας, καθώς είναι η μοναδική λύση για να υποδεχτούν τα καραβάνια της επόμενης ημέρας, με τουλάχιστον 200 εξαθλιωμένους αλλοδαπούς που περνούν καθημερινά τα σύνορα.
Με τις συλλήψεις να φτάνουν ακόμη και τις 300 την ημέρα, το κέντρο υποδοχής μεταναστών αδειάζει και ξαναγεμίζει καθημερινά, αφού μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 370 άτομα, όπως εξήγησαν στη “Μ” αστυνομικοί των συνόρων.

Έρχονται οικογενειακώς
“Εχουμε παρατηρήσει ότι έχουν μειωθεί οι συλλήψεις των διακινητών. Οι αλλοδαποί περνάνε τα σύνορα μόνοι τους και έχοντας λάβει οδηγίες από τα κυκλώματα. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει και τα δρομολόγια. Παλαιότερα περνούσαν σχεδόν αποκλειστικά άντρες. Τώρα στα εκατό άτομα που συλλαμβάνονται τα 15-20 μπορεί να είναι παιδιά, ενώ υπάρχουν και πολλές γυναίκες”, επισημαίνει συνοροφύλακας που υπηρετεί στην περιοχή.
Αυτό που γνωρίζουν όλοι, αρχές και πολίτες, είναι πως οι παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες δεν κρύβονται πλέον, αλλά αναζητούν οι ίδιοι τις αστυνομικές αρχές, για να παραδοθούν και να πάνε στους χώρους υποδοχής, όπου διαμένουν υπό άθλιες συνθήκες.
Το πρόβλημα διογκώνεται από την έλλειψη χώρων υποδοχής, αλλά και τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες επανεισδοχής των μεταναστών, επικαλούμενη τυπικούς λόγους. Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως οι αλλοδαποί έρχονται πλέον με τις οικογένειές τους, καθώς γνωρίζουν την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την ιθαγένεια και πιστεύουν πως θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.
Μέχρι την προηγούμενη χρονιά οι λαθρομετανάστες παρέμεναν στο κέντρο δύο τρεις μήνες μέχρι να πάρουν στα χέρια τους τα χαρτιά τους, που πλέον ετοιμάζονται μέσα σε μια μέρα, ώστε το κέντρο να μπορέσει να δεχτεί τους επόμενους, ενώ όσοι ζητούν πολιτικό άσυλο περιμένουν δύο μήνες μέχρι να κριθεί η περίπτωσή τους.

Περισσότεροι από 30.000 στο δεκάμηνο
“Φοβάμαι ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε κοινωνική έκρηξη στην περιοχή. Εμείς υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 30.000 λαθρομετανάστες πέρασαν τα σύνορα το τελευταίο δεκάμηνο. Η περιοχή δίνει την αίσθηση ότι είναι ξέφραγο αμπέλι Αρκετοί μετανάστες είναι αγνώστου προελεύσεως και δεν έχουν έγγραφα, ενώ δεν γνωρίζουμε αν είναι φορείς ασθενειών Πέρυσι προσπαθούσαν να κρυφτούν, ενώ τώρα περνάνε τα σύνορα μέρα μεσημέρι”, λένε κάτοικοι της περιοχής

Νόμιμοι σε ένα μήνα
Στον ακριτικό νομό και ειδικά στην περιοχή της Ορεστιάδας οι λαθρομετανάστες συχνά παρουσιάζονται μόνοι τους στους αστυνομικούς για να παραδοθούν, αφού ξέρουν πως σε μία μέρα θα είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πράγμα που φυσικά δεν συμβαίνει ποτέ.
Το υπηρεσιακό σημείωμα που παίρνουν από την αστυνομία νομιμοποιεί την παραμονή τους στη χώρα μας για 30 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο είναι υποχρεωμένοι να βρουν τρόπο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει λόγος για ανθρώπινες συνθήκες στο κέντρο κράτησης μεταναστών. Η τήρηση των συνθηκών υγιεινής και η ιατρική παρακολούθηση είναι ανύπαρκτη, πράγμα το οποίο παραδέχονται και οι αρχές. “Δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ούτε σωστές συνθήκες διαβίωσης ούτε την απαραίτητη ιατρική φροντίδα”, παραδέχεται αξιωματικός της ΕΛΑΣ.


Εκρηκτικά νούμερα

Ο αριθμός των λαθρομεταναστών που έχουν συλληφθεί από την αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας από τις αρχές τις χρονιάς ξεπερνά τους 25.000, ενώ μέσα στο ίδιο διάστημα στα σύνορα της Αλεξανδρούπολης συνελήφθησαν περίπου 6.000. “Από τους 100 λαθρομετανάστες που περνούν στη χώρα μας, οι 97 περνούν από τα χερσαία σύνορα, ενώ μόνο το ένα τέταρτο απ’ αυτούς από τα παραποτάμια”, τονίζουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ. Εκτιμούν πως οι διακινητές, που παλιότερα προτιμούσαν το θαλάσσιο πέρασμα, βρίσκουν ευκολότερη την πρόσβαση από την περιοχή. “Η απόσταση που διανύουν είναι περίπου 12,5 χιλιόμετρα και η βλάστηση τους προσφέρει κάλυψη. Αν και πρόκειται για καλά φυλασσόμενη περιοχή, το κύμα της λαθρομετανάστευσης είναι εκρηκτικό. Δεν μπορούμε να ανακόψουμε την πορεία τους”, λένε.


  • Οι μετανάστες προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, το Ιράκ και το Κουρδιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες