Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Η νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι αυτόνομη

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ  Υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 25.09.10
Η Ελλάδα στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, και πλέον των δύο δεκαετιών μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει ένα συγκεντρωτικό κράτος με βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα εδαφικής και κοινωνικής συνοχής, περιβαλλοντικής και δημόσιου συμφέροντος πολιτικής. Λείπει η στρατηγική για την ανάπτυξη, όπως και οι αποκεντρωμένες δομές και η μεταφορά εξουσιών στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, που θα προγραμματίζουν δημοκρατικά και θα υπηρετούν μία βιώσιμη και συνθετική αναπτυξιακή διαδικασία.

Η βαριά δημοσιονομική κρίση, που πιέζει σήμερα πολύπλευρα την ελληνική κοινωνία, έφερε πλέον σε αδιέξοδο και οδηγεί σχεδόν στην κατάρρευση το πελατειακό αυτό κράτος των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Οι νέοι αυτοδιοικητικοί θεσμοί και οι αποκεντρωμένες δομές διοίκησης που εισάγονται με τον «Καλλικράτη», είναι μία αρχή σε θετική κατεύθυνση, χρειάζεται όμως διαρκής αγώνας, συμμετοχή των πολιτών και πρόσωπα που θα υπηρετήσουν τους νέους θεσμούς.
Ιδιαίτερα όταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα διεξαχθούν σ’ ένα διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο, που προσδιορίζεται από την κρίση, το Μνημόνιο, τις αντιλαϊκές πολιτικές, τα επώδυνα μέτρα για τους εργαζόμενους, τη δραστική περικοπή των δημόσιων αναπτυξιακών δαπανών. Ένα ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί δύσκολες συνθήκες στους πολίτες και δεν μπορεί παρά να συνυπολογιστεί στα κατ' εξοχήν αυτοδιοικητικά κριτήρια.
Εμείς θεωρούμε ότι η μάχη πρέπει να δοθεί σε όλα τα επίπεδα: Η Αυτοδιοίκηση από μέρος της κρίσης πρέπει να γίνει φορέας πολιτικών αντιμετώπισής της και συγκρότησης νέων δομών για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τον ανασχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής. Η νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι αυτόνομη, με δυναμική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Με περιφερειακή πολιτική που θα αποτελεί μέσο κοινωνικής συνοχής και οικονομικής αλληλεγγύης και θα θεμελιώνει τη μακροχρόνια βάση της Ανάπτυξης. Πρέπει να υλοποιηθούν και στην Αυτοδιοίκηση πολιτικές που θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τα αποτελέσματα της κρίσης και θα διαμορφώνουν νέες πολιτικές απασχόλησης, αναδιάρθρωσης του παραγωγικού προτύπου, με έμφαση σε πρωτοβουλίες και επενδύσεις σταθερών θέσεων εργασίας, πράσινης ανάπτυξης, στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Μέσα σε αυτή τη βαθιά κρίση, αλλά με τις αρχές που περιγράψαμε, θα δώσουμε πρωτίστως τη μάχη για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με οικολογική εγρήγορση και όρους κοινωνικής συνοχής και θα μείνουμε, για να αλλάξουμε το γκρίζο τοπίο της υπανάπτυξης, της ανεργίας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Για τη Κεντρική Μακεδονία, που συνδυάζει κεντρικά και συνοριακά χαρακτηριστικά, έχει πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αλλά και ενεργούς κατοίκους, χαρακτηριστικά που αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις Ανάπτυξης και Απασχόλησης, που όμως αξιοποιούνται εν μέρει και άναρχα.
Δυστυχώς παρά την πολυδιαφημιζόμενη αύξηση μέχρι το 2008 των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας, η στρεβλή και συγκεντρωτική αναπτυξιακή διαδικασία και η πολιτική, που εφαρμόσθηκε, έχει αναπαράξει ακόμη και εντείνει, σε περιφερειακό και διανομαρχιακό επίπεδο τη διάρθρωση των κοινωνικών ανισοτήτων της αρχής της περιόδου, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, ενώ συνοδεύεται από μεγάλες επιβαρύνσεις στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον.
Στο δύσκολο οικονομικά και ανταγωνιστικό περιβάλλον στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων της συγκυρίας επιδείνωσαν την κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία όπως: Η έντονη αποβιομηχάνιση της περιοχής από τα χρόνια και επιδεινούμενα προβλήματα των επιχειρήσεων, τον εντεινόμενο ανταγωνισμό και την έλλειψη πόρων και μέτρων για την αναδιάρθρωση, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση καινοτόμων δράσεων.
Ο τριτογενής τομέας δεν ενισχύθηκε από ένα αποτελεσματικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη των υπηρεσιών της Περιφέρειας, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των δημόσιων πόρων στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Από μία βιώσιμη αξιοποίηση ευκαιριών, που δημιουργεί η γεωγραφική θέση, τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και ενέργειας και η νέα κατάσταση για τη διασυνοριακή συνεργασία σε συνδυασμό και με τις δραστηριότητες του Μητροπολιτικού πόλου της Θεσσαλονίκης. Σήμερα με αφετηρία σχεδόν μηδενική αρχίζει και για την Κεντρική Μακεδονία η ελεύθερη πτώση και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.
Γίνεται έτσι επιτακτική η ανάγκη για ολοκληρωμένο περιφερειακό προγραμματισμό και χρηματοδοτικό πλαίσιο, για συνεργία, οικονομική αλληλεγγύη, χωρική συνοχή, διάχυση των ωφελειών, όπως και ενιαίο σχεδιασμό των βασικών αξόνων μεταφοράς, των κοινωνικών υποδομών, των έργων προστασίας και ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, τον χωροταξικό σχεδιασμό και τη συνδιαχείριση των μεγάλων αστικών κέντρων, με τόνωση της υπαίθρου και εν τέλει ολοκληρωμένες αναπτυξιακές δράσεις μεταξύ των παραγωγικών, αλλά και των διανομαρχιακών κέντρων της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες