Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

«Δεν έχει βρεφικό γάλα για σένα, µαµά, αλλά θα χρηµατοδοτήσουµε όµως ευχαρίστως την καινούργια σου ΒΜW, κύριε τραπεζίτη».

Του Ρούσσου Βρανά, ΝΕΑ 28.09.10
Ένα σχόλιο του Μπιλ Σάιµον, διευθύνοντος συµβούλου της αµερικανικής αλυσίδας καταστηµάτων Γουόλ-Μαρτ, προκάλεσε πολλές συζητήσεις στην Αµερική: «Αν το καλοσκεφτείς, ο µοναδικός λόγος που έρχονται µέσα στα άγρια µεσάνυχτα για να αγοράσουν βρεφικό γάλα είναι επειδή το χρειάζονται. Και το περιµένουν. Είµαστε ανοιχτά µέρα-νύχτα. Για να έρχονται µεσάνυχτα, πάει να πει πως έχουν τους λόγους τους». Το στέλεχος της Γουόλ-Μαρτ µιλούσε για τα πλήθη που πληµµυρίζουν τα πολυκαταστήµατα λίγο πριν από τα µεσάνυχτα και αρχίζουν να γεµίζουν τα καροτσάκια τους µε βασικά είδη διατροφής, βρεφικό γάλα, ψωµί, αυγά.

Εξακολουθούν να ψωνίζουν έτσι µέχρι τα µεσάνυχτα.

Και τότε κατευθύνονται προς τα ταµεία, επειδή τα κουπόνια τροφίµων που τους µοιράζει η κοινωνική πρόνοια ενεργοποιούνται ηλεκτρονικά µόλις σηµάνουν µεσάνυχτα. «Κάθε πρώτη του µήνα, εκείνες τις πρώτες ώρες της ηµέρας οι πωλήσεις µας είναι σηµαντικά αυξηµένες», λέει ο Μπιλ Σάιµον. «Η οικονοµία των κουπονιών σηµαίνει µεσάνυχτα», έγραφαν τις προάλλες η Νικόλ Μαέστρι και ο Λάιζα Μπερτλάιν σε άρθρο τους στο πρακτορείο Ρώυτερ. Και πριν από δύο χρόνια, µόλις είχε ξεσπάσει η οικονοµική κρίση, ο προκάτοχος του Μπιλ Σάιµον παρατηρούσε µια «ανησυχητική» αύξηση των πωλήσεων βρεφικού γάλατος κάθε πρωτοµηνιά.

Τα στοιχεία που δηµοσιεύτηκαν πρόσφατα για τη φτώχεια στις ΗΠΑ ταιριάζουν απόλυτα µε αυτές τις εικόνες. Οι Αµερικανοί που ζουν σήµερα µέσα στη φτώχεια είναι επισήµως 43,6 εκατοµµύρια – οι περισσότεροι εδώ και 51 χρόνια. Από αυτούς, περίπου 40 εκατοµµύρια είναι δικαιούχοι του προγράµµατος συµπληρωµατικής διατροφής, όπως ονοµάζονται κοµψά τα κουπόνια τροφίµων.

Το τίµηµα...
... της ύφεσης είναι βαρύ (ίσως ακόµη πιο βαρύ στο αµείλικτα ανταγωνιστικό σύστηµα της Αµερικής από όσο σε άλλες δυτικές χώρες). Αυτό είναι γνωστό.

Εκείνο όµως που ίσως δεν είναι γνωστό, γράφει το περιοδικό «Σάλον», είναι η απόφαση της αµερικανικής Γερουσίας να διακόψει το πρόγραµµα των κουπονιών. Μόνο µε αυτόν τον όρο δέχτηκε να προσυπογράψει τις αυξηµένες δαπάνες της κυβέρνησης για την ιατροφαρµακευτική περίθαλψη και το πρόγραµµα για τη διάσωση θέσεων εργασίας στον δηµόσιο τοµέα. Δεδοµένου ότι η διακοπή του προγράµµατος χρηµατοδότησης των κουπονιών θα εφαρµοστεί το 2014, οι φτωχοί Αµερικανοί ένα µονάχα µπορούν να ελπίζουν: πως µέχρι τότε η αµερικανική οικονοµία θα έχει ανακάµψει όσο χρειάζεται για τους βγάλει από τη φτώχεια.

Το σκάνδαλο...
... είναι διπλό. Από τη µια µεριά, η Γερουσία ζητεί να διατηρηθούν οι φοροαπαλλαγές των πλουσίων, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις τους στον προϋπολογισµό. Από την άλλη όµως, όταν πρόκειται για τη χρηµατοδότηση των θέσεων εργασίας και της περίθαλψης, απαιτεί ως αντιστάθµισµα περικοπές που πλήττουν τους φτωχότερους Αµερικανούς. «Δεν έχει βρεφικό γάλα για σένα, µαµά», γράφει πικρά ο Αντριου Λίοναρντ στο περιοδικό «Σάλον». «Θα χρηµατοδοτήσουµε όµως ευχαρίστως την καινούργια σου ΒΜW, κύριε τραπεζίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες