Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Εμφύλιος για την επιλογή Τσίπρα να δώσει (μόνος του) το χρίσμα στην Πορτάλιου

NEA 21.09.10
Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στην Κουμουνδούρου η αιφνιδιαστική ανακοίνωση από μέρους του Αλέξη Τσίπρα της υποψηφιότητας της Ελένης Πορτάλιου για την Αθήνα, χωρίς προηγουμένως αυτή να έχει εγκριθεί από τα συλλογικά όργανα του Συνασπισμού. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος πρόκειται να συνεδριάσει αύριο για τις υποψηφιότητες, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν στελέχη του ΣΥΝ, χωρίς να υπάρξει καμία συζήτηση στο κόμμα και χωρίς καμία προειδοποίηση ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε το βράδυ της Παρασκευής
 να δώσει το χρίσμα στη δημοτική σύμβουλο της Ανοιχτής Πόλης, μολονότι γνώριζε ότι για την υποψηφιότητά της υπήρχαν αντιδράσεις.
«Με χαρά διαπιστώνω πως μέσα από αυτές τις διαδικασίες (της Ανοιχτής Πόλης) προκρίνεται η Ελένη Πορτάλιου ως το πρόσωπο που θα εκφράσει τη συλλογικότητα και την πλούσια παρακαταθήκη της δημοτικής μας παράταξης.
Θα είμαι δίπλα της στους νέους αγώνες, αγώνες ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο στον Δήμο, ενάντια στο Μνημόνιο που θέλει Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους και προσωπικό. Είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρει» ήταν η δήλωση Τσίπρα που προκάλεσε νέες αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Και αυτό όχι μόνο διότι, όπως λένε και στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, η ανακοίνωση παραβιάζει το καταστατικό αλλά και γιατί, όπως αναφέρουν στελέχη από άλλες τάσεις, πρόκειται για μία υποψηφιότητα «χαμηλής πτήσης» που δεν πρόκειται να συγκεντρώσει ούτε 3%.

Διπλό ξέσπασμα

Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη που το τελευταίο διάστημα είχαν αποστασιοποιηθεί πλήρως από τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου αισθάνθηκαν την ανάγκη να διαφοροποιηθούν δημοσίως από τις επιλογές της ηγεσίας. Για παράδειγμα ο Στέργιος Πιτσιόρλας, νούμερο 2 για πολλά χρόνια στον ΣΥΝ και ουσιαστικά ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» τον Τσίπρα στη νεολαία του κόμματος, με δήλωσή του τονίζει: «Δυστυχώς μία ανερμάτιστη ομάδα με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα εδώ και καιρό με αλλοπρόσαλλες επιλογές διαλύει βήμα βήμα έναν ιστορικό χώρο όπως ο Συνασπισμός. Αυτό δεν μπορεί να μείνει άλλο χωρίς απάντηση». Ουσιαστικά με τη δήλωσή του ο κ. Πιτσιόρλας προαναγγέλλει εσωτερικές εξελίξεις μετά τις εκλογές και πιθανότατα και διαδικασίες αλλαγής προέδρου στο κόμμα.
Την ίδια ώρα, έντονα ενοχλημένος από την επιλογή Πορτάλιου εμφανίζεται και ο βου λευτής της Β΄ Αθηνών Δημήτρης Παπαδημούλης, από τα ελάχιστα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας που παρέμειναν στην Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδημούλης διαφωνεί κάθετα με τη στήριξη της δημοτικής συμβούλου θεωρώντας την αδύναμη υποψηφιότητα που θα οδηγήσει σε μία πολύ κακή εμφάνιση του ΣΥΝ και παράλληλα πιστεύει ότι η πρωτοβουλία Τσίπρα να ανακοινώσει αυθαίρετα και χωρίς συνεννόηση με το κόμμα την κάθοδο της κ. Πορτάλιου πέραν του ότι συνιστά δείγμα αλαζονείας δείχνει ότι υπέκυψε στις συμβιβαστικές διαθέσεις κύκλων της Κουμουνδούρου απέναντι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετρούσαν τον ίδιο

Πάντως η επιλογή Πορτάλιου φαίνεται πως έχει έντονο παρασκήνιο. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν σκέψεις στην Κουμουνδούρου για κάθοδο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στον Δήμο Αθηναίων ώστε ο ΣΥΝ να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόταν σε σχέση με την υποψηφιότητα. Την προοπτική αυτή στήριζαν τόσο ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Νίκος Παπάς όσο και ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας. Μάλιστα η Κουμουνδούρου παρήγγειλε δημοσκοπήσεις οι οποίες έδειξαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη δυνατότητα να συγκεντρώσει στον Δήμο Αθηναίων διψήφιο ποσοστό. Την τελευταία στιγμή, επικράτησαν όμως οι ψυχραιμότερες φωνές που έλεγαν ότι η κάθοδος Τσίπρα θα σήμαινε νέο γύρο αντιπαράθεσης με τον Αλέκο Αλαβάνο και αναπόφευκτα νέες συγκρίσεις για τα ποσοστά ανάμεσα σ΄ έναν υποψήφιο στον Δήμο Αθηναίων και σ΄ έναν υποψήφιο στην περιφέρεια Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες