Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ασημίνα Ξηροτύρη: Το σχέδιο «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2012» χωρίς ιεράρχηση και δέσμευση για το χρηματοδοτικό πλαίσιο

Στο νέο Ρυθμιστικό σχέδιο «Θεσσαλονίκη 2012» που παρουσιάστηκε σήμερα από την Υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη, επανέρχονται πολλά από τα αναγκαία έργα και ρυθμίσεις για την χωροταξική και πολεοδομική ανάπλαση και ανάπτυξη του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Αναγνωρίζεται μεν η μη σταθερή εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη πόλη, όχι όμως και οι πολύπλευρες , διαχρονικές ευθύνες της κεντρικής εξουσίας και κυρίως η έλλειψη χρηματοδότησης των έργων.
Αλλά και στη σημερινή παρουσίαση λείπει εντελώς η ιεράρχηση των έργων, η εκτίμηση κόστους και η αντίστοιχη δέσμευση για το χρηματοδοτικό πλαίσιο.
Στη παρούσα δε φάση της οικονομικής κρίσης θα θεωρούσαμε αναγκαίο, για να φαίνεται και κάτι αληθινό στον ορίζοντα των εξαγγελιών, να ενσωματωθεί στον σχεδιασμό και προγραμματισμό των παρεμβάσεων η παράμετρος του χαμηλού κόστους και των ήπιων παρεμβάσεων.

Ειδικότερα υπάρχουν ενστάσεις για τον τρόπο προσέγγισης της απόδοσης των χώρων των στρατοπέδων, διότι δεν ανταποκρίνεται στη πάγια θέση της απόδοσης των χώρων εξ ολοκλήρου -χωρίς τεμαχισμό-στην ΤΑ στην πόλη και την κοινωνία, με κατάργηση του ν.2745/99. Επίσης υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις για τον εν γένει ανασχεδιασμό του θαλάσσιου μετώπου, όπως και τη μη θέση επί του ουσιαστικού και όχι του τεχνικού προβλήματος, που οδήγησε στην ακύρωση του έργου της Υποθαλάσσιας. Για μας είναι η περίτρανη αντίθεση των κατοίκων για το έργο αυτό .Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι βρισκόμαστε προ των εκλογών για τους νέους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και ιδιαίτερα την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που ενσωματώνει τη Μητροπολιτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης και την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης και θα έπρεπε η Υπουργός να θεσμευθεί για τον πρωταρχικό τους ρόλο στην ιεράρχηση και την εξειδίκευση των έργων και δράσεων και στη στήριξή τους στην υλοποίηση των αποφάσεών τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες