Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

«Κομματοκρατία ή μεγάλη ανατροπή» το δίλημμα που θέτει ο Μπουτάρης για τη Θεσσαλονίκη

Ελευθεροτυπία, Μακεδονία και Tvxs, 26.09.10
“Να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή, να πάρουμε την πόλη”, είναι το ζητούμενο για τον Γιάννη Μπουτάρη και εκφράσθηκε από τον ίδιο, παραφράζοντας τους στίβους του Νιόνιου Σαββόπουλου. στην εντυπωσιακή σε όγκο και σε παρουσίες πρώτη του συγκέντρωση στην αποθήκη Δ' του λιμανιού ενόψει της 7ης Νοεμβρίου. «Έχει παρουσιαστεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία.
Να απαλλάξουμε την πόλη από ένα συντηρητικό, οπισθοδρομικό σύστημα. Οι περισσότεροι δήμαρχοι χρησιμοποιούσαν το δήμο ως σκαλοπάτι για την πολιτική τους σταδιοδρομία. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν είμαι κομματικός κλώνος. Χαίρομαι που υποστηρίζεται η υποψηφιότητά μου από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και την κ Μπακογιάννη. Αυτό δείχνει ότι τα κόμματα κάνουν μια υπέρβαση και αφήνουν την κοινωνία να λειτουργήσει κανονικά» τόνισε, θέτοντας το δίλημμα :
«Θα συνεχιστεί η παράδοση της κομματοκρατίας ή θα κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή;»

«Αφήστε την ταυτότητα την κομματική και βάλτε την ταυτότητα του Σαλονικιού. Ψηφίστε μόνο για την πόλη μας. Να φτιάξουμε έναν Δήμο με καλά δημοτικά ιατρεία, παιδικούς σταθμούς, με αγάπη για τις μειονότητες, πράσινη, καθαρή και ευνομούμενη. Δεν είμαι μάγος» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πριν δώσει λόγο στους συγκεντρωμένους να του θέσουν τα ερωτήματα τους. 
«Δεν είμαι κομματικός κλώνος. Σέβομαι και πιστεύω στα κόμματα, αλλά θα πρέπει να σέβονται τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους ψηφοφόρους να κρατήσουν με σεβασμό την κομματική τους ταυτότητα αλλά να ψηφίσουν για την πόλη τους. «Να αλλάξουμε την πόλη μας. Να ανταλλάξουμε όσους επιθυμούν την προσωπική ανέλιξη με εκείνους που θέλουν να αλλάξουν την πόλη», τόνισε ο Γ. Μπουτάρης. Είπε «όχι στα δεσμά της κομματοκρατίας» και επεσήμανε ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και στόχος του είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης.
Σημείωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει το 2012 να είναι περήφανοι για τη Θεσσαλονίκη, όπως 100 χρόνια πριν μετά την απελευθέρωση της πόλης. Επίσης, ζήτησε διαδημοτική συνεργασία και είπε «τέλος στους χορούς και τα πανηγύρια», αναφερόμενος στο γεγονός ότι δαπανάται 1 εκατομμύριο ευρώ για τα Δημήτρια και μόλις 6 εκατομμύρια για τα σχολεία.
Στο ακροατήριο, στην πρώτη σειρά ήταν : Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Μαγκριώτης,Σπύρος Βούγιας, Νίκος Ακριτίδης, Γιάννης Κουκιάδης, Κρίτων Αρσένης, Βαγγελιώ Τσαμπάζη αλλά και οι αυτοδιοικητικοί : Τάσος Τζήκας, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, Γιώργος Τανημανίδης και οι δήμαρχοι Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος.
Μιλώντας ενώπιον εκατοντάδων μελών και φίλων της δημοτικής κίνησης και παρουσία κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών στελεχών από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς ο υποψήφιος δήμαρχος έριξε το σύνθημα «για να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή, για να πάρουμε την πόλη». Ο κ. Μπουτάρης κάλεσε τους Θεσσαλονικείς «ασχέτως κομματικής ένταξης» να ψηφίσουν την «Πρωτοβουλία», να συμβάλουν στη μεγάλη ανατροπή. «Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζετε στις βουλευτικές εκλογές. Ανεξάρτητα από την κομματική ταυτότητά σας, όποια και αν είναι αυτή. Αυτήν κρατήστε την με περηφάνια για τις βουλευτικές εκλογές. Βάλτε τώρα ακόμη μία ταυτότητα, την ταυτότητα της πόλης. Στις δημοτικές εκλογές ψηφίστε μόνο για την πόλη μας. Ψηφίστε με την ταυτότητα του Σαλονικιού. Ψηφίστε τη μεγάλη ανατροπή». Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας» αναφέρθηκε εκτενώς και στο ρόλο των κομμάτων. «Σέβομαι απεριόριστα τα κόμματα. Πιστεύω βαθύτατα σε αυτά, ακόμη κι όταν κάνουν κοιλιές ή μας απογοητεύουν. Πιστεύω όμως ότι τα κόμματα πρέπει να σέβονται την τοπική αυτοδιοίκηση». Εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή το εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας» «υποστηρίζεται σήμερα και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Δημοκρατική Αριστερά και από την Ντόρα Μπακογιάννη». Επανέλαβε πως δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, «δεν έχω στόχους στην κεντρική πολιτική σκηνή, δεν είμαι παιδί κομματικού σωλήνα ούτε είμαι κομματικός κλώνος».

Το διακύβευμα
Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, υπογράμμισε ότι «τώρα το μεγάλο δίλημμα για τη Θεσσαλονίκη είναι εάν θα συνεχιστεί η κακή παράδοση της κομματοκρατίας ή θα πάρουμε οι πολίτες της Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά την τύχη μας στα χέρια μας».
Σκοπός, είπε, είναι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια να ζούμε σε μία άλλη πόλη. «Χωρίς ποντίκια, κυκλοφοριακές συμφορήσεις, διπλοβάρδιες στα σχολεία, αρχοντοχωριατισμούς, σπατάλες, ύποπτες συναλλαγές, πανάκριβες φιέστες».
Περιγράφοντας τις άμεσες προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει απογραφή πραγμάτων, προσώπων, δραστηριοτήτων και φυσικά οικονομική απογραφή, ενώ θα θεσπιστούν άμεσα σύστημα και διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου. «Ένας οργανισμός 5.000 εργαζομένων με ένα σωρό δραστηριότητες δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Το 2012», κατέληξε, «κλείνουμε 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και την ενσωμάτωσή της στην ελεύθερη Ελλάδα. Μπορώ να υποσχεθώ ότι το 2012 θα είμαστε τόσο περήφανοι όσο και τότε που λευτερωθήκαμε. Και ότι θα έχουμε ακόμη πιο ζωντανή την ελπίδα για το μέλλον».
Ακολούθησε η υποβολή δέκα ερωτήσεων από το ακροατήριο προς τον υποψήφιο δήμαρχο. Απαντώντας ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πάταξη του παρεμπορίου, στη συνεργασία δήμου-πανεπιστημίων, στο κυκλοφοριακό, στις αλλαγές στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης κ.ά.
Στην εκδήλωση παρενέβη ο επικεφαλής της κίνησης πολιτών «Θεσσαλονίκη-Δημιουργική Πόλη» Τάσος Τζήκας, ο οποίος δήλωσε ότι «η πόλη χρειάζεται αλλαγή, νέο όραμα. Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει αυτό το όραμα. Τον τιμούμε, γιατί προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών. Είναι άνθρωπος άξιος, με αυτοδιοικητική εμπειρία. Θα βοηθήσουμε για αλλαγή στην πόλη και ενότητα».

Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι
Την προσεχή Πέμπτη ο κ. Μπουτάρης θα ανακοινώσει την πρώτη ομάδα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Σήμερα και αύριο θα γίνει ενδελεχής επεξεργασία όλων των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, ενώ θα ξεκαθαρίσει και το θέμα των υποψηφίων που θα προέρχονται από το κυβερνών κόμμα. Έως χθες οι τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωναν προτάσεις, οι οποίες θα παραδοθούν σήμερα στον κ. Μπουτάρη, που θα έχει και τον τελικό λόγο. Μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθεί να παραμένει η τύχη των Μπάμπη Μπαρμπουνάκη, Γιώργου Τανιμανίδη και Νίκου Τσαρούχα. Οι της «Πρωτοβουλίας» ζήτησαν από το ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει για την τύχη τους, όμως οι του κυβερνώντος κόμματος επιστρέφουν το μπαλάκι στον κ. Μπουτάρη. Χθες πάντως ο κ. Μπαρμπουνάκης έλεγε στη «Θ» πως συναντήθηκε το Σάββατο με τον υποψήφιο δήμαρχο και συμφώνησαν να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο. Στο συνδυασμό θα συμμετάσχουν σίγουρα οι Π. Αβραμόπουλος, Αν. Κουράκης, Δ. Αγκαθίδου, Θ. Λειψιστινού, Μ. Ακριτίδου, Ν. Φωτίου, Λ. Ζαχαριάδης, Σπ. Πέγκας, Γ. Γεράκης, Στ. Κανάκης, Αν. Αναστασιάδης, Χρ. Κομνηνακίδου, Θ. Κατσάρας, Κ. Καραβασίλης, Ευρ. Ελευθεριάδης, Θ. Χαρίσης, Γ. Κορδομενίδης, Κ. Γούλα, Στ. Κωνσταντινίδης, Θ. Παππάς, Θ. Κατσαρός και οι Σ. Μονοπόρτης, Αντ. Καρούπης και Γ. Παπαδήμας από την Τριανδρία.

Στιγμιότυπα
- Είχε κόσμο η χθεσινή πρώτη εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας» στο λιμάνι. Η αποθήκη Δ’ ήταν γεμάτη και μερικές δεκάδες ήταν στα σκαλιά και στο πλακόστρωτο της πρώτης προβλήτας. Η συγκέντρωση ήταν ανάλογη -σε όγκο και σύνθεση- της προεκλογικής που είχε κάνει η «Πρωτοβουλία» το 2006 στο Μύλο. Με τη διαφορά ότι τώρα παρέστησαν και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ όμως ήταν απών.
- Ήταν εκεί οι Βενιζέλος, Μαγκριώτης, Βούγιας και Ρομπόπουλος από κυβερνητικής πλευράς, Αρσένης από ευρωβουλευτές, Δανιηλίδης, Λαδόπουλος από δημάρχους, Κουκιάδης, Τζαμπάζη, Ακριτίδης από πρώην ευρωβουλευτές και βουλευτές, Μπαρμπουνάκης, Τανιμανίδης, Αγκαθίδου, Ακριτίδου, Λειψιστινού από τη δημοτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, Παυλίδου, Κριθαρίδης, Τζιόλας, Γεράκης, Παπαστεργίου, Κουκουλεκίδης από το ΠΑΣΟΚ, η υποψήφια περιφερειάρχης της Δημοκρατικής Αριστεράς Μίνα Ξηροτύρη κ.ά.
- Παραβρέθηκαν επίσης οι πανεπιστημιακοί Αντώνης Μανιτάκης και Άρης Καζάκος, ο πρώην βουλευτής Στέλιος Νέστορας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Στέλιος Αγγελούδης και ο πρόεδρος του δ.σ. του ΚΘΒΕ Μάκης Τρικούκης.
- Από την κεντροδεξιά μπάντα το «παρών» έδωσαν ο νομαρχιακός σύμβουλος του Ψωμιάδη Στάθης Αβραμίδης, ο οποίος θα είναι υποψήφιος με τον Μπουτάρη. Ήταν εκεί και ο πρώην αντιδήμαρχος του Παπαγεωργόπουλου, Αντώνης Γυφτόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει Μπουτάρη, αλλά δεν θα είναι υποψήφιος, ούτε και η σύζυγός του Ειρήνη, το όνομα της οποίας είχε ακουστεί τις τελευταίες ημέρες.
- Από τις απουσίες που συζητήθηκαν (δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες) ήταν αυτές των Καστανίδη, Αράπογλου, Καϊλή, καθώς και του Νίκου Ευθυμιάδη. Αντιθέτως παρέστη ο Τάσος Τζήκας, του οποίου η προτροπή προς τον Μπουτάρη να δείξει «πολιτική γενναιότητα» έχει υπόβαθρο και συζητήθηκε.
- Ο υποψήφιος δήμαρχος προσήλθε στην εκδήλωση συνοδευόμενος από τους εγγονούς του, οι οποίοι φορούσαν τη φετινή κολεξιόν της «Πρωτοβουλίας», ένα μακό μπλουζάκι με το σύνθημα «…είμαι κι εγώ». Τα μπλουζάκια πωλούνται προς 10 ευρώ, ενώ υπάρχει και εισιτήριο-κουπόνι των 5 ευρώ με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του εκλογικού αγώνα.
- Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή ολιγόλεπτου βίντεο, το οποίο παρουσίαζε σε τίτλους την πορεία της «Πρωτοβουλίας» από ιδρύσεώς της, τον Ιούλιο του 2005, έως σήμερα. Πρωταγωνιστής ήταν φυσικά ο κυρ Γιάννης και γκεστ σταρ ο Δημήτρης Σταρόβας, ο οποίος έριχνε με το δικό του μοναδικό τρόπο το σύνθημα «Γουστάρεις; Μπουτάρης».
- Άρεσε στο κοινό, αλλά δυσαρέστησε τους πολιτικούς η εξήγηση του Μπουτάρη για το γεγονός ότι δεν δόθηκε ο λόγος σε Βενιζέλο, Μαγκριώτη, Βούγια. «Είπαμε να μη μιλήσουν οι πολιτικοί, για να μη χάσουμε την ώρα μας!», είπε, αναφορά που σχολιάστηκε αργότερα στα πηγαδάκια, με τους πολιτικούς να μην κρύβουν την ενόχλησή τους.
- Αμηχανία προκάλεσε στο ακροατήριο και η… προγραμματική δέσμευση του υποψηφίου σχετικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει για τη δημοτική τηλεόραση, στις οποίες συμπεριέλαβε και τη δημιουργία ζώνης πορνό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες