Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Ντόμινο διασπάσεων στον Συνασπισμό

Την υποψηφιότητα Αλαβάνου στην Περιφέρεια Αττικής ακολουθούν διπλά ψηφοδέλτια σε αρκετούς δήμους  
BHMA 11.09.10
 Με επικεφαλής τα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος που επιτέθηκαν χθες στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή της υποψηφιότητας του κ. Αλ. Μητρόπουλου, άρχισαν από χθες να γράφονται οι τίτλοι τέλους της συμμαχίας. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνιστωσών εντάθηκαν ακόμη περισσότερο, ενώμετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Αλ. Αλαβάνου με το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής έχει διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα στις οργανώσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει ντόμινο χωριστών ψηφοδελτίων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας, παρά την κριτική που ασκείται για τους χειρισμούς και την επιλογή να στηριχθεί ο κ. Μητρόπουλος, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο άνοιγμα προς τον αντιμνημονιακό πασοκογενή χώρο. Μάλιστα, από την Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι μετά τη Δευτέρα οπότε θα πραγματοποιηθεί δημόσια εκδήλωση της Δημοκρατικής Συνεννόησης για το ψηφοδέλτιο, θα ξεκινήσει πιο συστηματικά η μάχη της Αττικής. Για την Κουμουνδούρου το στοίχημα είναι, όπως λένε, να καταφέρει το ψηφοδέλτιο με τον κ. Μητρόπουλο να σηματοδοτήσει τη συνάντηση των δύο χώρων, διαμορφώνοντας το μέτωπο κατά του μνημονίου.

Εν τω μεταξύ, με δεδομένη τη ριζική διαφωνία του Αριστερού Ρεύματος με την κοινή κάθοδο Μητρόπουλου- ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, τίθεται ένα ζήτημα με το τι θα γίνει σε περίπτωση που ζητηθεί από την ηγεσία του ΣΥΝ να περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο στελέχη του Ρεύματος. Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι εκκλήσεις να μην υπάρξει κάθοδος δύο ψηφοδελτίων, «έστω και στο και πέντε» όπως είπε χθες ο κ. Δ. Στρατούλης. «Νομίζω ότι τώρα δεν είναι η ώρα της θλίψης για τον ενδεχόμενο νέο κατακερματισμό της Αριστεράς, ούτε να πάρει ο καθένας το ευθυνόμετρο και να καταλογίζει ευθύνες. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν όλες οι πλευρές τις ευθύνες τους και να ενεργοποιηθούμε για να υπάρξει συνθετική ενωτική διέξοδος, στη βάση θετικών προτάσεωνπου ακούστηκαν μέχρι τώρα ή μπορούν να ακουστούν» είπε μιλώντας στο Κανάλι 1 του Πειραιά.

Ωστόσο, παρ΄ ότι όλες οι πλευρές, και εκείνη του κ. Αλ. Αλαβάνου , ομνύουν στο ότι δεν διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά παραμένει, μέρα με την ημέρα γίνεται εμφανές ότι έχει δημιουργηθεί τεράστιο πολιτικό ρήγμα. Ετσι, τα επιτελεία κάνουν «ζουμ» πλέον στις επιπτώσεις που θα έχει η νέα κατάσταση στη στάση των ψηφοφόρων. Μάλιστα η ανησυχία που διαπερνά όλους, είτε στο Μέτωπο είτε στην Κουμουνδούρου, είναι ο κίνδυνος μεγάλης αποχής των ψηφοφόρων από τον χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας, από το 17ο Συνέδριο Νέων Αγροτών έστειλε χθες το μήνυμά του λέγοντας: «Για να βγει η χώρα, η κοινωνία και η ύπαιθρος όρθια από την κρίση, η αγροτική οικονομία είναι βασικός πυλώναςκαι απαιτείται ένα ηχηρό “Οχι” στο μνημόνιο και στην τρόικα». Σήμερα, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να μετάσχει, εν όψει της ΔΕΘ, στις κινητοποιήσεις κατά του μνημονίου και των κυβερνητικών μέτρων. Εκεί θα βρίσκεται και ο κ. Αλαβάνος με το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

Σαφάρι Αλαβάνου για υποψηφίους
Ο κ. Αλ. Αλαβάνος έχει ξεκινήσει σαφάρι προσώπων που θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στην Περιφέρεια Αττικής με τίτλο «Ελεύθερη Ελλάδα». Πέρα από τους αντιπεριφερειάρχες, χρειάζονται ακόμη 150 άτομα, όσοι δηλαδή οι σύμβουλοι σε κάθε εκλογική περιφέρεια στην Αττική. «Πονοκέφαλος», όπως λένε στελέχη του Μετώπου, είναι και η αναζήτηση οικονομικών πόρων για τις εκλογές. Πάντως, όπως είπε χθες μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, «οι αυτοδιοικητικές εκλογές δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στον ελληνικό λαό να τοποθετηθεί για το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη, ενάντια στο μνημόνιο και σε μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες