Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Ψωμιαδοκώσταινα λοιπόν;

Tου Παντελη Mπουκαλα, Καθημερινή
Ας υποθέσουμε ότι ένας ιστορικός του μέλλοντος, περί το 2050, αποφασίζει να ασχοληθεί με τα χρόνια μας, λίγο πριν - λίγο μετά το μιλένιουμ. Για να πρωτοτυπήσει, επιλέγει να φτιάξει το υφαντό της εποχής μας με νήμα ένα επώνυμο και τις διαδρομές του, τα κλαδιά και τα παρακλάδια του. Το πιο εύκολο θα ήταν να διαλέξει το επώνυμο Παπανδρέου ή Καραμανλής ή Μητσοτάκης (στη σύζευξή του με το Μπακογιάννης). Αυτός, όμως, για να μελετήσει ταυτόχρονα την πολιτική και την κοινωνία, διαλέγει σαν κλειδί το όνομα Ψωμιάδης.
Από υλικό, άλλο τίποτα. Εδώ τώρα η αναζήτηση στο Ιντερνετ σου προσφέρει πάραυτα μυριάδες ευρήματα. Σκεφτείτε, λοιπόν, ποιος όγκος θα συσσωρευτεί στα επόμενα σαράντα χρόνια. Γιατί το επώνυμο Ψωμιάδης, σαν σήμα της ελληνικής μαγκιάς όπως μάθαμε να την εννοούμε ή του ελληνοπρεπούς καταφερτζιδισμού, δεν το διαθέτει μόνον ένας αλλά τρεις, τουλάχιστον. Μια τριάδα που δύσκολα θα την αποκαλούσε κανείς αγία.
Εκτός, λοιπόν, από τον τηλεοπτικώς διασημότερο της χορείας, τον νομάρχη κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, υπάρχει και δρα ως ποδοσφαιρικός μεγαλοπαράγοντας ο κ. Μάκης Ψωμιάδης, ενώ έντονη (και για χιλιάδες πολίτες καταστροφική) υπήρξε η δράση του μεγαλοεπιχειρηματία των ασφαλίσεων κ. Παύλου Ψωμιάδη. Συγγενείς εξ αίματος, όσο ξέρω, δεν είναι, το πνεύμα τους πάντως, όπως αποτυπώθηκε στη δημόσια πολιτεία τους, τους οδήγησε σε δρόμους διασταυρούμενους. Οσο ευδιάκριτες είναι οι διαφορές τους, άλλο τόσο είναι τα κοινά γνωρίσματά τους, λ.χ. ο κάπως ιδιότυπος σεβασμός των νόμων και των κανόνων - της πολιτικής και της αγοράς.
Τα κλέη του κ. νομάρχη είναι γνωστά, μας απασχόλησαν και χθες· περιττεύει ως εκ τούτου η υπόμνηση. Για τους άλλους δύο, εντελώς συνοπτικά: Ο κ. Μάκης Ψωμιάδης (ο διάσημος Μάκαρος με τις επίσημες διάσημες «αγαπούλες» του και το τετράκιλο κομπολόι) έχει εισπράξει συνολικά καμιά εικοσαριά χρόνια φυλάκιση για ποικίλα σοβαρά αδικήματα. Κελί πάντως δεν τον στενοχώρησε ποτέ (τον ταλαιπωρεί μια ιδιότροπη πνευμονοπάθεια που θεραπεύεται διά του πουροκαπνίσματος) και τώρα εξυγιαίνει το ποδόσφαιρο σαν άρχοντας της ομάδας της Καβάλας. Ο κ. Παύλος Ψωμιάδης από την άλλη, εκμεταλλευόμενος και την κραυγαλέα πολιτική ανοχή, όπως ματαίως κατήγγειλε ο «Σύλλογος ζημιωθέντων από την «Ασπίς Πρόνοια»», έπαιξε και... έχασαν μυριάδες άνθρωποι, που δεν θα ξαναβρούν ό,τι έχασαν (και δεν ήταν ασήμαντο) διότι, πώς να το κάνουμε, «η πολιτεία αγρυπνεί και μεριμνά».
Θά έχει άδικο, λοιπόν, ο υποθετικός ιστορικός του μέλλοντος αν, μετά τη μελέτη τέτοιων λαμπρών βιογραφικών, παρονόμαζε τη χώρα «Ψωμιαδοκώσταινα», ακολουθώντας εν μέρει την παράδοση και συνυπολογίζοντας πόσοι Κωνσταντίνοι, Κώστηδες και Κωστήδες την κυβέρνησαν; Ή έχουν άδικο όσοι δεν ξέρουν τι να την κάνουν την απογοήτευσή τους ζώντας σε τέτοιους καιρούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες