Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Το "τρίγωνο" των Βαλκανίων

Tου Νικου Βατοπουλου, Καθημερινή, 04.09.10
Eπιχειρώντας να περιγράψει το γεωπολιτικό σχήμα που έχει αναπτυχθεί στα νότια Βαλκάνια, ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας προχθές σε εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης, ανέφερε, όχι τυχαία, τη Σόφια και την Κωνσταντινούπολη ως παραδείγματα ανταγωνιστικών πόλεων.
Ανέφερε τις πόλεις αυτές όχι γιατί είναι απολύτως συγκρίσιμες με τη Θεσσαλονίκη, αλλά, προφανώς, για να καταδείξει την ανάγκη διαρκούς αυτο-βελτίωσης που πρέπει να περάσει στο DNA της Θεσσαλονίκης (έστω και χωρίς κρατικά χρήματα).
Το πενταετές πρόγραμμα που εξήγγειλε με διεθνείς ανά έτος διπλωματικές - πολιτιστικές σχέσεις (αραβικός κόσμος, Βαλκάνια, Ρωσία, Κίνα, Ινδία) είναι «επικοινωνιακά» εντυπωσιακό, αλλά αμφιβάλλω αν θα εξαντληθεί στον πενταετή κύκλο σχεδιασμού του. Αλλωστε, η προτεραιότητα της πόλης σαφώς δεν είναι η ανά έτος εξωστρέφεια προς περιοχές από τις οποίες περιμένουμε σαν φτωχοί συγγενείς επενδύσεις και τουρίστες. Ως μη Θεσσαλονικιός, έχω την αίσθηση ότι πρωτεύον ζήτημα για την πόλη είναι αυτό της αναγνωρισιμότητας προς τον προηγμένο δυτικό κόσμο. Είναι εντυπωσιακό, αλλά πολλοί Ευρωπαίοι, πόσω μάλλον Αμερικανοί ή Ιάπωνες, έχουν ακουστά μόνο τη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι αδυνατούν να τη συσχετίσουν με μια εικόνα. «Πώς είναι η Θεσσαλονίκη;», έχω κληθεί πολλές φορές να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση που διατυπώνεται με καλόπιστη περιέργεια και μεγάλη απορία.
Η Θεσσαλονίκη πρέπει να εφεύρει λόγους που να αξίζει να την επιλέξει κανείς για city break ανάμεσα σε δεκάδες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Οφείλει να αναδείξει τον ιστορικό πλούτο της με τρόπο ελκυστικό, ακομπλεξάριστο, σύγχρονο. Και πάνω απ’ όλα να δημιουργήσει νέα πράγματα. Να βγάλει μπροστά δημιουργικούς ανθρώπους που να σφραγίσουν την ατμόσφαιρά της. Κανείς δεν θα ταξιδέψει μόνο για να δει πολυκατοικίες στην παραλία ή μια νεολαία να διασκεδάζει. Εμείς οι Ελληνες ξέρουμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα συναρπαστικό χαρμάνι. Πρέπει να το μάθουν και οι άλλοι. Με τη Σόφια δεν μπορεί να συγκριθεί, φυσικά, ούτε με την Kωνσταντινούπολη. Αλλά μπορεί να γίνει η μόνη μεσογειακή «Βαρκελώνη» με βαλκανικό αέρα και οθωμανική και εβραϊκή κληρονομιά. Και σύγχρονο κέντρο επιχειρήσεων και νέας τέχνης. Ας πάρουν το τιμόνι στα χέρια οι Θεσσαλονικείς.


Related Posts with Thumbnails

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες