Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Νέα ρωγμή στον ΣΥΝ από τη γέφυρα Τσίπρα με Αλαβάνο

Της Π. Μπιτσικα, ΒΗΜΑ, 13.1.11
Γέφυρα μεταξύ των δυο βασικών πόλων της Κουμουνδούρου, της ηγετικής ομάδας υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα και του Αριστερού Ρεύματος υπό τον κ. Π. Λαφαζάνη, αποτελεί η απόφαση του ΣΥΝ για ένα νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική μιας πιο πλατιάς πολιτικής συμμαχίας. Στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου διατηρεί ζωντανή τη συνεργασία της με τον κ. Αλ. Αλαβάνο. Ετσι, όμως, δημιουργείται μια νέα ρωγμή εντός του ΣΥΝ, αυτή τη φορά με τους εναπομείναντες ανανεωτικούς, οι οποίοι δεν αποχώρησαν μαζί με τον κ. Φ. Κουβέλη, έχοντας την ελπίδα ότι η ηγετική ομάδα θα ξεκόψει από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν τον κ. Αλ. Αλαβάνο. Ηδη, προκάλεσαν σχόλια κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης στο Κανάλι 10, όταν είχε ερωτηθεί για το ενδεχόμενο προσχώρησής του στη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη. Ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: «το ακούω, το διαβάζω, όμως πρέπει να σταματήσουν όλοι εκείνοι που βάζουν στοιχήματα για εμένα σε ότι αφορά το μέλλον μου. Είμαι μέλος και βουλευτής του ΣΥΝ και σκοπεύω να παραμείνω». Την ίδια ώρα, ερωτηματικά δημιουργούνται για τη στάση που θα κρατήσουν, οι δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής του κ. Αλαβάνου, μετά το "άνοιγμα" του κ. Τσίπρα για έναν ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αποκλεισμούς συνιστωσών.

Πάντως, τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, που κινούνται στο πλαίσιο της λεγόμενης Πλατφόρμας 2010, οι κ.κ. Γιάννης Μπαλάφας και Κώστας Πουλάκης και η κυρία Ρένα Δούρου, δημοσιοποίησαν ότι δεν συμφωνούν και δεν υπερψήφισαν την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας (Π.Γ.) για ένα νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως εξήγησαν σε κοινή τους δήλωση, «η απόφαση αυτή αφενός δεν περιέχει πολιτικά-προγραμματικά στοιχεία πάνω στα οποία πρέπει να βασίζεται μια στέρεη πολιτική συμμαχία και, αφετέρου, επιμένει στη συνέχιση της συνεργασίας με δυνάμεις, όπως είναι το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, οι οποίες τοποθετούνται σαφώς ανταγωνιστικά με το κόμμα μας και, ταυτόχρονα, υποστηρίζουν πολιτικές-για την κρίση, την Ευρώπη, κλπ- που βρίσκονται στον αντίποδα των δικών μας επεξεργασιών».
Η απόφαση της Π.Γ. κινήθηκε στη λογική ότι ο ΣΥΝ κρίνει ως ιστορική ανάγκη τη συγκρότηση ενός ευρύτατου ενωτικού μετώπου με στόχο την απεμπλοκή της χώρας από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου, «ενός μετώπου που θα ξεκινά από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και θα καταλήγει στα αριστερά της αριστεράς». Επιπλεόν, προτάσει τις ενωτικές πρωτοβουλίες που «δεν θα είναι ούτε επικοινωνιακού χαρακτήρα ούτε μια οργανωτική διαδικασία», αλλά μια συνεχής πολιτική λειτουργία για από κοινού δράσεις και συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σημείο αυτό εμπεριέχει στοιχεία αυτοκριτικής...
Πάντως, η ηγετική ομάδα, έχοντας ένα κείμενο απόφασης το οποίο συνυπογράφουν και τα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, απευθύνεται συσπειρωμένο προς τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, όμως, αποδέχεται ότι η προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης και αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να γίνει χωρίς αποκλεισμούς και ανελαστικούς όρους ή προϋποθέσεις. Οπως σημειώνεται στο κείμενο απόφασης, «η ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα, μπορεί να αναδεικνύει ένα ευρύτερο πλαίσιο που να χωράει όλους, χωρίς αποκλεισμούς, και ακόμα περισσότερους από όσους μέχρι σήμερα συμμετείχαν». Ετσι, είναι σαφές ότι η Κουμουνδούρου εμφανίζεται ανοιχτή και προς την πλευρά Αλαβάνου αλλά και στις δυνάμεις «που αποδεσμεύονται από τα αριστερά και σε σταθερή προοδευτική αντιμνημονιακή βάση, από το ΠΑΣΟΚ».
Το πιο κρίσιμο στοιχείο για την υπέρβαση της σημερινής αρνητικής κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, είναι η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης. Αν και επισημαίνεται στο κείμενο απόφασης ότι ένα από τα σημεία τριβής είναι και η διαμόρφωση στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ επί μέρους ομαδοποιήσεων, μετώπων και συνεργατικών σχημάτων, διευκρινίζεται ότι «αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι θεμιτή, αρκεί να συγκεκριμενοποιείται ο τρόπος συμμετοχής στο συμμαχικό σχήμα. Σε καμιά περίπτωση δεν ενοχοποιούμε τις πιθανές ανασυνθετικές διεργασίες».
Επιχειρώντας μάλιστα να απαντήσει ο ΣΥΝ στα οργανωτικά προβλήματα που ταλάνισαν τον ΣΥΡΙΖΑ για πολύ καιρό, σχεδόν από την πρώτη στιγμή της της συγκρότησής του, τονίζεται ότι πρέπει να είναι εξ αρχής καθαρό τόσο το πλαίσιο όσο και η δημοκρατική μέθοδος και διαδικασία «μέσω της οποίας θα επιλύονται όταν και αν προκύπτουν κομβικά ζητήματα ή πάγια ζητήματα, όπως π.χ. η ηγετική εκπροσώπηση και η διαμόρφωση ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ή συμμαχικών ψηφοδελτίων». Κατά την άποψη της Κουμουνδούρου, όταν δεν είναι κατορθωτό να προκύψει ευρεία συναίνεση γι αυτά τα θέματα, «τότε θα μπορούσαμε να εξετάσουμε διαδικασίες που θα μεταφέρουν τη λήψη της απόφασης στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, σημειώνεται ότι «μια διαδικασία καθολικού δημοψηφίσματος όλων των μελών των συνιστωσών και των ανένταχτων που θέλουν να αναγνωρίζονται ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επίσης μια δημοκρατική διαδικασία που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε».
Προτείνεται η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία της διαβούλευσης και με τα άλλα στελέχη που είναι επικεφαλής ή εκπροσωπούν δυνάμεις και ανένταχτους του ΣΥΡΙΖΑ για κοινές δράσεις και τίθεται το επόμενο εξάμηνο ως ο απαραίτητος δοκιμαστικός χρόνος για την επώαση του νέου ξεκινήματος του συμμαχικού σχήματος. Μόνο μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος «και στο βαθμό που θα έχει αποκατασταθεί το κλίμα και θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες», θα εξετάσει η Κουμουνδούρου τη διοργάνωση Πανελλαδικής Σύσκεψης της συμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες