Αυγή, 12.1.13
"Υπήρξαμε αλαζόνες" απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup, άσκησε σκληρή κριτική στους Βορειοευρωπαίους σχετικά με τις απαιτήσεις τους προς τους νότιους γείτονές της για προϋπολογισμούς λιτότητας. Ο Γιούνγκερ προειδοποίησε ότι ορισμένα από τα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας του έχουν απηυδήσει με τις "γερμανικές συστάσεις" και ότι οι χώρες που έχουν προχωρήσει σε επώδυνες οικονομικές προσαρμογές θα πρέπει να ανταμειφθούν για τις προσπάθειές τους. "Υπήρξαμε αλαζόνες" απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα, είπε Στην ίδια όμως ομιλία εμφανίστηκε να στηρίζει για διάδοχό του έναν αξιωματούχο της Ολλανδίας, μιας δηλαδή από τις χώρες που ασκούν τις σκληρότερες πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη. Ο Γιούνγκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Νοτιοευρωπαίος ο ίδιος, τόνισε στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ότι οι Βόρειοι παρουσιάζουν εσφαλμένα τους εαυτούς τους ως περισσότερο οικονομικά ενάρετους από τους Νότιους. "Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με αυτή τη διάκριση" είπε. Ο Γιούνγκερ προειδοποίησε ότι ορισμένα από τα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας του έχουν απηυδήσει με τις "γερμανικές συστάσεις" και ότι οι χώρες που έχουν προχωρήσει σε επώδυνες οικονομικές προσαρμογές θα πρέπει να ανταμειφθούν για τις προσπάθειές τους. "Υπήρξαμε αλαζόνες" απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα, είπε.
Παρ' όλα αυτά, ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι ο διάδοχός του θα μιλά πιθανότατα μια από τις γλώσσες της Μπενελούξ, της ομάδας των χωρών που αποτελείται από το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Τα σχόλια του Γιούνγκερ ήταν κρυπτογραφημένα, αλλά έδειχναν να ρίχνουν το βάρος τους στην υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γερόεν Ντισελμπλόεμ. Όπως τόνισε, ο διάδοχός του θα πρέπει να οριστεί ως τις 21 Ιανουαρίου, καθώς τότε θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνάντηση του Eurogroup στην οποία θα προεδρεύσει.
Παρότι ο πρόεδρος του Eurogroup υποτίθεται ότι εκλέγεται από τους υπουργούς Οικονομικών, το ζήτημα αποτελεί κεντρικό ζήτημα πολιτικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η υποψηφιότητα Ντισελμπλόεμ κέρδισε έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες εν μέρει χάρη στην πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ της Ολλανδίας, κάνοντάς τον έτσι φυσικό σύμμαχο της Γερμανίας. Ωστόσο, η υποψηφιότητά τους είναι περισσότερο προβληματική για τους Γάλλους, την έταιρη μεγάλη δύναμη της Ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχει υποστηρίξει εμφατικά ότι θα πρέπει να χαλαρώσουν οι πιέσεις προς τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης όταν αυτές προχωρούν σε επώδυνες οικονομικές προσαρμογές. Αντίθετα, η Ολλανδία, μαζί με τη Γερμανία και τη Φινλανδία πιέζουν τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, να σφίξουν το ζωνάρι, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πολιτική οδηγεί τις οικονομίες τους σε ύφεση. Ένας παράγων που θα μπορούσε να διευκολύνει τη γαλλική υποστήριξη στον Ντισελμπόεμ είναι το γεγονός ότι προέρχεται από το ολλανδικό Εργατικό Κόμμα. Είναι δηλαδή σοσιαλιστής όπως και ο Ολάντ.
Όσον αφορά το υπό διαμόρφωση εποπτικό όργανο των τραπεζών της Ευρωζώνης, ο Γιούνγκερ πρότεινε για επικεφαλής του μηχανισμού μια Γαλλίδα. Και παρότι για ακόμη μία φορά δεν ανέφερε ονόματα, τα γαλλικά μέσα ανέφεραν ότι τη θέση θα μπορούσε να αναλάβει η αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Ντανιέλ Νουί, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι γαλλικές αντιρρήσεις.
Ο 45χρονος Ντισελμπλόεμ ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, την πρώτη του κυβερνητική θέση, στα τέλη του περασμένου χρόνου και δεν έχει μεγάλη εμπειρία στη διακυβέρνηση ή τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Ωστόσο, είχε τον χρόνο να συμμετάσχει στον γύρο των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν της συμφωνίας για την επανέναρξη της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα και τη δημιουργία του εποπτικού οργάνου των τραπεζών.
Ο Ντισελμπλόεμ δήλωσε στα τέλη Δεκεμβρίου στην ολλανδική εφημερίδα "De Volkskrant" ότι θεωρεί πως "η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας είναι αναπόφευκτη και θετική εξέλιξη για την Ολλανδία". Σημείωσε όμως επίσης ότι "όταν η συζήτηση έρχεται στην Ελλάδα, παραδείγματος χάρη, όλοι κοιτάζουν την Ολλανδία και υποχρεωνόμαστε να ανέβουμε στο βήμα" και πως "όλοι αναμένουν από τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία να επιδείξουν αυστηρότητα".
Αυτή, ωστόσο, είναι μια προσέγγιση που ο Γιούνγκερ κάλεσε τον διάδοχό του να αποφύγει να υιοθετήσει. Για χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που βρίσκονται αντιμέτωπες με βάναυση λιτότητα, είπε, θα πρέπει να υπάρχουν ανταμοιβές όταν εκπληρώνονται στόχοι "και όχι μόνο μαστίγιο". Ο Γιούνγκερ κάλεσε επίσης τις χώρες της Ευρωζώνης να υιοθετήσουν έναν κατώτατο μισθό προκειμένου "να μη χάσουν την υποστήριξη των εργαζομένων".
Και σε εντυπωσιακή αντίθεση με τη στάση ορισμένων Ολλανδών πολιτικών, ο Γιούνγκερ δήλωσε ότι σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία θα πρέπει να δοθούν κάποια περιθώρια να χρηματοδοτήσουν απευθείας τις τράπεζές τους. Διαφορετικά, είπε ο Γιούνγκερ, το πακέτο διάσωσης "θα χάσει το νόημά του". Ο Γιούνγκερ δήλωσε επίσης στη συνέντευξη Τύπου ότι θα αφοσιωθεί στην προσπάθεια επανεκλογής του ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις από αυτή τη θέση. "Θα ακούτε νέα μου" κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου