Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Κατήφορος χωρίς τέλος


Έθνος-31.1.2011
Από τον Νίκο Μπίστη, Mέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Ευτυχώς όλα τέλειωσαν -σε αυτήν τη φάση- κατ’ ευχήν। Το πρόβλημα όμως παραμένει και θα οξύνεται. Στην αρχή νόμιζα ότι είναι απλώς ανόητοι που δεν αντιλαμβάνονται ότι με τον «αντιρατσισμό» τους τρέφουν τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ακροδεξιά. Μετά όμως την «κατάληψη» στη Νομική, είναι φανερό ότι το μεταναστευτικό είναι το πρόσχημα για όσους την οργάνωσαν. Πολιτικό ρόλο αναζητούν και κατασκευάζουν με όχημα το άσυλο μία σύγκρουση που μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει σε αιματοχυσία.

Φώτης Κουβέλης: Όχι στις περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων


Θεσσαλονίκη

Σκληρή κριτική στις δηλώσεις του Γ। Παπακωνσταντίνου για νέα μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2014, που θα περιλαμβάνουν και την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, άσκησε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
"Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να παρέμβει μειώνοντας τις κοινωνικές δαπάνες ή αναδιαρθρώνοντας, για δήθεν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, να τις περιορίσει ή να τις αφήσει στα ίδια επίπεδα", τόνισε ο Φώτης Κουβέλης.

Σημείωσε δε, ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι γενναία ανακατανομή δαπανών υπέρ της λήψης πραγματικών μέτρων προστασίας. "Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τα επιδόματα ανεργίας (μαζί με τα επιδόματα παιδιού, τα επιδόματα κατοικίας και τα επιδόματα στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων) παίζουν το ρόλο «κοινωνικού αμορτισέρ», απορροφώντας τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης. Στη χώρα μας, τα κενά προστασίας είναι τρομακτικά", επισήμανε.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μέτρα για ένα νέο δίκαιο κοινωνικό κράτος

Απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, σε κεντρική εκδήλωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη
Αυτές τις μέρες  τα κυβερνητικά επιτελεία αναζητούν δράσεις που θα εξοικονομούν επιπλέον 12δις για το 2012-2014.
Σήμερα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ ότι οι κοινωνικές δαπάνες θα πρέπει να επανεξεταστούν για να γίνουν πιο αποδοτικές, υπενθυμίζοντας, ως παρατηρητής και σχολιογράφος  ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που οι κοινωνικές μεταβιβάσεις αποτυγχάνουν πλήρως να μειώσουν το ποσοστό της φτώχειας, ένδειξη ότι δεν βρίσκουν σε όλες τις περιπτώσεις το στόχο τους».
Η ανεργία καλπάζει και από το 13,5 του Οκτωβρίου 2010 αναμένεται να φτάσει τέλος 2011- πάντα με τα επίσημα στοιχεία- στο 15%. Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις θα αγγίξει το 2012 το 20%. Η φτώχεια  καλύπτει το 21% του ελλήνων.

Το φάντασµα του Τσαουσέσκου στο Νταβός

 Του Ρούσσου Βρανά, ΝΕΑ, 31.1.11
Ενα φάντασµα ξεπρόβαλε από το αλπικό τοπίο του νταβός: το φάντασµα του Τσαουσέσκου. ο καθηγητής των οικονοµικών στο Πανεπιστήµιο του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ αναφέρθηκε σε αυτόν, όταν µίλησε για το χρέος της Ιρλανδίας. Επισήµανε την καλή κατάσταση της οικονοµίας της χώρας, αλλά αναρωτήθηκε αν θα αντέξει τόση λιτότητα χωρίς να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός. «Πόσο θα αντέξει;» είπε. «Ενα, δύο χρόνια; Ισως. οµως τρία, τέσσερα; Καµιά χώρα δεν τα κατάφερε µέχρι τώρα, εκτός από τη ρουµανία του Τσαουσέσκου». Μόνο µε έναν Τσαουσέσκου, λοιπόν. Στο βιβλίο τους..«αυτή τη φορά είναι αλλιώς», ο Ρογκόφ και η συνάδελφός του στο Πανεπιστήµιο του Μέριλαντ Κάρµεν Ράινχαρτ γράφουν για την αποπληρωµή του χρέους των χωρών στους ξένους πιστωτές τους: «Το ζήτηµα που αντιµετωπίζουν οι περισσότεροι ηγέτες είναι πού θα τραβήξουν την κόκκινη γραµµή. ∆εν είναι πάντα µια απόφαση ορθολογική. Στην κρίση της δεκαετίας του 1980, ο Τσαουσέσκου επέµεινε πεισµατικά να αποπληρώσει µέσα σε λίγα χρόνια τα 9 δισ. δολάρια που χρωστούσε η φτωχή χώρα του σε ξένεςτράπεζες.

Θανατηφόρα κερδοσκοπία


30 Ιανουαρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ
Παρά την αγάπη των Αράβων στις λυρικές εκφράσεις, παρά το γεγονός ότι ονόμασαν την εξέγερση της Τυνησίας «επανάσταση των γιασεμιών» είναι βέβαιο ότι θα ταίριαζε περισσότερο ο χαρακτηρισμός «επανάσταση του ψωμιού». Στην Τυνησία, όπως και σε άλλες χώρες του αραβικού κόσμου, οι άνθρωποι βγήκαν αρχικά στο δρόμο επειδή πεινούσαν, επειδή εκτινάχθηκαν και πάλι στα ύψη οι τιμές των βασικών τροφίμων, χωρίς να έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο το εισόδημά τους, ώστε να φτάνει τουλάχιστον για ένα καρβέλι ψωμί. Ανάλογες διαδηλώσεις γίνονταν μαζικά το 2008 στην Αφρική και στις χώρες της Καραϊβικής. Και τότε είχαν σπάσει κάθε ρεκόρ οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αφενός επειδή οι σοδειές δεν είχαν πάει και τόσο καλά, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, αφετέρου επειδή οι επενδυτές είχαν στραφεί για να βγάλουν λεφτά στα προθεσμιακά συμβόλαια των πρώτων υλών, του σταριού και του καλαμποκιού, του ρυζιού και της σόγιας, του καφέ και της ζάχαρης. Για σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στον πλανήτη η άνοδος της τιμής των τροφίμων μοιάζει με καταδίκη σε θάνατο.

Ενα κτίριο µάθηµα για όλους

 Της Άννας Δαμιανίδη, ΝΕΑ, 31.1.11
Tο όµορφο κτίριο στην Πατησίων το έβλεπα να ανακαινίζεται και αναρωτιόµουν τι θα γίνει. Να τι έγινε: το περίσσευµα που έλειπε την κρίσιµη ώρα των διαπραγµατεύσεων. Θα µπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι το ελληνικό πανεπιστήµιο µε τα τόσα κληροδοτήµατα θα έβρισκε µόνο του ένα κτίριο να παράσχει στους µετανάστες. Αλλά ίσως δεν ήθελε να δώσει ελπίδες σε περισσότερους και επιχειρήµατα στους µεν εξ αριστερών και στους δε εκ δεξιών, που καραδοκούσαν να αρπάξουν ό,τι επιχειρήµατα χάνανε τον δρόµο τους τις δύσκολες εκείνες ώρες. Ισως και ο ∆ήµος Αθηναίων θα µπορούσε να βρει χώρο, έχει κι αυτός διάφορα κτίρια.

Οι Θεσσαλονικείς τοποθετούνται...


















30 Ιανουαρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Στην Α' Θεσσαλονίκης, σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους είναι «κουμπωμένοι» απέναντι στα κόμματα και την πολιτική όπως ασκείται. Στη δημοσκόπηση της «Palmos Analysis» το 38% των πολιτών επιλέγουν αποχή, λευκό ή δηλώνουν αναποφάσιστοι μπροστά στο θολό τοπίο. Από εκεί και πίσω σε μεγάλη απόσταση, ακολουθούν τα δύο κόμματα εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ κρατά ένα 23% και η ΝΔ μόλις 14%. Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη στάση διαμαρτυρίας των πολιτών; Ανοχή στα όσα κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μεγάλος προβληματισμός των ψηφοφόρων της ΝΔ για το πού πάει το κόμμα τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει το 54%, ενώ λίγο πάνω από ένας στους τρεις ψηφοφόρους του, του 2009, δηλώνει «άκυρο - λευκό - αναποφάσιστοι». Η ΝΔ συσπειρώνει μόλις το 42% των ψηφοφόρων της, ενώ το 45% το σκέφτεται...

Η Θεσσαλονίκη πήρε τ’ όπλο της


Αγγελιοφόρος 31 Ιανουαρίου 2011

ΤOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ

Κάτι αλλάζει στη Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη οικονομική κρίση και η βαθιά ύφεση που αυτή δημιούργησε έχει τραντάξει τα θεμέλια του επιχειρηματικού οικοδομήματος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Το σκηνικό για την αγορά είναι ζοφερό και πολύ δύσκολα το κλίμα θα αντιστραφεί.

Αυτή η οριακή από πολλές πλευρές κατάσταση σε συνδυασμό με την παρουσία κάποιων ανθρώπων σε θέσεις -«κλειδιά» δρομολογούν εξελίξεις, που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν περίπου αδύνατες, αφού είχαν κατά καιρούς συζητηθεί, αλλά… κολλούσαν κυρίως στα λεφτά και στη νομή της εξουσίας. Κατά κάποιο τρόπο -και μέχρις ενός ορισμένου σημείου- οι φορείς της Θεσσαλονίκης παίρνουν την κατάσταση -δηλαδή την τύχη τους- στα δικά τους χέρια. Τουλάχιστον δείχνουν να το προσπαθούν πιο σοβαρά από οποιαδήποτε άλλη φορά…

Σκέψεις και ιδέες για την Ήπια Ανάπτυξη των Ορεινών Όγκων Της Κρήτης

 Γιώργης Ν. Πετράκης, Αρχιτέκτωνας
 
Το καλοκαίρι του 1985 ξεκίνησε η προσωπική μου περιπέτεια της ενασχόλησης με την ανάπτυξη των Ορεινών όγκων της Κρήτης όταν κλήθηκα από τον Γιώργο τον Κλάδο, τότε δήμαρχο Ανωγείων, να εκπονήσω την μελέτη της τουριστικής ανάπτυξης της ορεινής περιοχής του Δήμου Ανωγείων.
Αναφέρομαι στον Γιώργο το Κλάδο γιατί με δίδαξε μια μεγάλη αλήθεια…
ότι πέρα από την ισόρροπη ανάπτυξη των παραγωγικών πόρων του βουνού στην κορυφή των προτεραιοτήτων μου σαν μελετητής θα πρέπει να υπάρχει ο σεβασμός στη φύση του βουνού και στην ιερότητα της ιστορίας των ανθρώπων του.
Στην μετέπειτα μελετητική μου πορεία κατανόησα ότι η ορεινή ενδοχώρα της Κρήτης δεν αποτελεί μόνον ένα γεωγραφικό προσδιορισμό στον οποίο κάποιοι καλούνται να σχεδιάσουν.

«Νέος Ερμής ο Λόγιος» : Σε τι συνίσταται το ''νέο''

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΟΥΤΣΟΥ*, Αυγή, 30.1.11 
Παρακολουθούσαμε την παράσταση του Μπράιαν Φρίελ: Ο θαυματοποιός, όταν έπεσε στο κοινό μια φράση διαπεραστικά: «Άμα περάσεις τη ζωή σου στον κόσμο του θεάματος, γίνεσαι φιλόσοφος». Μαζί με τα συνοδευτικά της έλαβα την ώθηση να μην αφήσω ασχολίαστο τον Νέο Ερμή τον Λόγιο, την περιοδική έκδοση που ευαγγελίζεται «έναν νέο Διαφωτισμό». Αυτή τη φορά θα ενδιαφερθώ για ό,τι διαπερνά τα εισαγωγικά κείμενα και το αφιέρωμα «Ελληνική Αναγέννηση και Δυτικός Διαφωτισμός», επιμένοντας σε μια έμμονη ιδέα που διακατέχει το συντάκτη τους και επιμελητή τους. Και τούτη εμφανίζεται τουλάχιστον από το αφιέρωμα του περιοδικού Άρδην (τεύχ. 27, Οκτώβριος 2000): «Διαφωτισμός και Εκκλησία στην Ελλάδα» και ιδίως από το βιβλίο του Γ. Καραμπελιά: Κοραής και Γρηγόριος Ε' (Αθήνα 2009), στο οποίο και θα επιμείνω προϋποθέτοντας βέβαια τις μονογραφίες του που είχαν δημοσιευθεί ενδιαμέσως (2006, 2007).

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Η πλατεία Ελευθερίας δεν είναι πάρκινγκ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΝΑΖΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΙΟΥΛΙΟΣ 1942
Της Μ. Πλήκα, Αυγή, 30.1.11

Θεσσαλονίκη: Να γίνει η πλατεία Ελευθερίας, που κατάντησε να είναι πάρκινγκ αυτοκινήτων, τόπος ιστορικής γνώσης και ανάδειξης της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, πρότεινε η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή πόλη», με αφορμή τη διεθνή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, υπενθυμίζοντας ότι στην εν λόγω πλατεία ξεκίνησε ο αφανισμός της πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.
«Η πλατεία Ελευθερίας μπορεί και πρέπει να αναδειχτεί σε πολιτιστικό τοπίο - 'σχολείο' ιστορικής γνώσης με την αστική αναβάθμισή της και την απελευθέρωσή της από τα αυτοκίνητα. Έτσι θα γίνει ένα ανοιχτό βιβλίο, που θα κρατά ζωντανή τη μνήμη της πόλης στη ζωή των κατοίκων της» τονίζει η «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή πόλη» και διά του επικεφαλής της Τριαντάφυλλου Μηταφίδη θα καταθέσει σχετική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εντός (Νομικής), εκτός και επί τα αυτά

 Του Ανταίου Χρυσοστομίδη, Αυγή, 30.1.11
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η ιστορία με τον εγκλεισμό των παράνομων μεταναστών στη Νομική δεν έχει ακόμα κλείσει. Ορισμένα όμως συμπεράσματα μπορούν ήδη να εξαχθούν - έτσι ως σημεία αναφοράς για μια σοβαρή συζήτηση που όμως (αυτό είναι το μόνο σίγουρο) δεν θα γίνει ποτέ.
1) Είτε θεωρήσουμε ότι οι «αλληλέγγυοι» (νέος, τηλεοπτικός όρος) των μεταναστών κινήθηκαν με τις καλύτερες των προθέσεων, είτε όχι, δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι μετανάστες σύρθηκαν σε μια ιστορία που οι ίδιοι ούτε να ελέγξουν μπορούσαν ούτε να καθοδηγήσουν. Και βεβαίως ούτε να αντιληφθούν ότι πάνω στη δυστυχία τους θα κτιζόταν μια μικροπολιτική ιστορία, από αυτές που αρέσουν στα τηλεοπτικά δελτία και που πολύ συχνά δηλητηριάζουν την πολιτική μας ζωή. Η ίδια η επιλογή της Νομικής Σχολής, της τόσο φορτισμένης από άλλες ιστορικές καταλήψεις, βάζει σε σκέψεις τον οποιονδήποτε καλοπροαίρετο Έλληνα πολίτη.

ΑΛΕΝ ΜΠΑΝΤΙΟΥ «Η νεολαία θα εξεγερθεί ξανά όπως τη δεκαετία του ΄60»

Συνέντευξη στην ΤΑΝΙΑ ΜΠΟΖΑΝΙΝΟΥ, BHMA, 30.1.2011
Ο διασημότερος εν ζωή γάλλος φιλόσοφος προτείνει «τοπικές δράσεις παντού», λέει τα χειρότερα για τον Νικολά Σαρκοζί και πιστεύει ότι η παγκόσμια εξέγερση είναι προ των πυλών
ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ «γκουρού της γαλλικής Αριστεράς».Ο ίδιος φέρει με υπερηφάνεια τον τίτλο του μαρξιστή.Αλλά και του φιλοσόφου που ανήκει στην περίφημη γαλλική σχολή της δεκαετίας του ΄60 μαζί με τον Αλτουζέρ,τον Λακάν,τον Ντεριντά,τον Λιοτάρ και τον Ντελέζ. «Είμαι ο τελευταίος επιζών» λέει κρατώντας αποστάσεις από τους νεότερους συναδέλφους του που «υπερασπίζονται την καθιερωμένη τάξη και τον καπιταλισμό».Συναντήσαμε τον Αλέν Μπαντιού την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, την οποία επισκέφθηκε καλεσμένος του Γαλλικού Ινστιτούτου. Αρχισε τη συζήτηση λέγοντας ότι μιλάει πολύ καλά αρχαία ελληνικά, τα οποία όμως δεν τον βοηθούν καθόλου να καταλάβει τα σύγχρονα που μιλούν οι πολλοί έλληνες φίλοι του.

Το χρέος, κεντρικό θέμα στο Νταβός

 Της Ελίζας Παπαδάκη, Αυγή, 30.1.11
Λιγότερο απαισιόδοξο από πέρυσι το κλίμα στο Νταβός. Πολιτικοί ηγέτες, τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες βλέπουν την παγκόσμια οικονομία να ανακάμπτει με δυναμική μεγέθυνση στις αναπτυσσόμενες χώρες, πάνω από 3% και στις ΗΠΑ, ενώ καταλάγιασε ο πανικός για την κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη με τη συζήτηση λύσεων που έχει ανοίξει. Εστία ανησυχίας παραμένει πάντως το χρέος καθώς εξακολουθεί να αυξάνεται στις προηγμένες οικονομίες. Και πιο άμεσα οι κίνδυνοι από τον πληθωρισμό στις τιμές ενέργειας, πρώτων υλών και τροφίμων.

Πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον Φώτη Κουβέλη

H αφύπνιση του αραβικού λαού

Tου μαροκινού συγγραφέα και ποιητή Αμπντελάχ Ταϊα που από το 1998 ζει αυτοεξόριστος στο Παρίσι (Le Monde, 18.1.2011). Μετάφραση: Νατάσσα Φουντουλάκη , Αυγή, 30.1.11
 Η επανάσταση που ζει αυτή τη στιγμή η Τυνησία είναι ένα αναπάντεχο θαύμα, και τις ταραχές στην Αλγερία πρέπει να τις πάρουμε στα σοβαρά. Εδώ και πολύ καιρό λέμε ότι ο αραβικός λαός είναι τελείως αποχαυνωμένος, υποταγμένος και ανίκανος να φωνάξει. Λέμε ότι η εξουσία, σε όλες σχεδόν τις αραβικές χώρες, έχει καταφέρει να φιμώσει κάθε αντιφρονούν πολιτικό κίνημα. Η αριστερά σχεδόν δεν υπάρχει πια. Το πολιτικό, ιδεολογικό και πνευματικό κενό εγκαταστάθηκε και διατηρήθηκε ευρύτατα ως ο μοναδικός χώρος δράσης για τους πολίτες. Όλα αυτά είναι χωρίς καμία αμφιβολία αληθινά. Όλα αυτά συνοψίζουν αρκετά καλά την περιφρόνηση με την οποία αντιμετώπισαν οι κυβερνώντες του τον αραβικό λαό τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

Η οπτασία του ύπουλου Μεσσία

Του Βασίλη Γκουρογιάννη, ΒΗΜΑ, 30.1.11
«Τα πλήθη δεν είναι ηρωικά, ακολουθούν τη φωνή του συμφέροντος» Κ. Παπαρρηγόπουλος 
Oι στατιστικές διαθέτουν την τεχνογνωσία να παίρνουν ακριβές δείγμα από την ανθρώπινη μάζα. Ερωτάται το πλήθος: «Προτιμάς, ψηφοφόρε, να σε κυβερνήσει Εκείνος ή ο Αλλος, ή Κανένας;» Το πλήθος επιλέγει με τη φωνή του συμφέροντος. Εχει κυρίως ως κριτήριό του το καλάθι της νοικοκυράς. Ομως όταν ή Εκείνος ή ο Αλλος δεν του δημιουργήσουν πειστική αυταπάτη ότι μπορούν να του προσφέρουν την επιθυμητή ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών τότε τη θέση παίρνει ο Κανένας. Ο Κανένας όμως δεν είναι κάτι αφηρημένο, κάτι ανύπαρκτο, είναι μια οντότητα, μια γοητευτική ανθρωπόμορφη οπτασία ικανή να επιδράσει με τρόπο υπερφυσικό στη διακυβέρνηση της κοινωνίας και της χώρας, να συντελέσει στην παραγωγή και δίκαιη κατανομή των αγαθών ώστε κάθε νοικοκυρά να γεμίζει το καλάθι ως εκεί όπου το γεμίζει η γειτόνισσά της και να βρίσκει όπως παλαιότερα φτηνές χειμωνιάτικες ντομάτες.

Η διακομματική «εθνικοπατριωτική συμμαχία»

 Του Λ. Σταυρόπουλου, ΒΗΜΑ, 30.1.11
Η αντίδραση στο μνημόνιο και στην τρόικα καθώς και κοινές απόψεις στα εθνικά θέματα φέρνουν πιο κοντά ετερογενείς δυνάμεις από τις παρυφές της Δεξιάς ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά
ΕΝΑΣ «αναδυόμενος πατριωτισμός», όπως χαρακτηρίζεται από κύκλους του λεγόμενου εθνικοπατριωτικού τόξου,προβάλλει την περίοδο αυτή ως πολιτικός και ιδεολογικός αντίλογος στο μνημόνιο και στις επιταγές της τρόικας κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των εθνικών θεμάτων.Εννοιες όπως «κατοχική κυβέρνηση», «εθνοπροδότες» κτλ.έχουν καταστεί σύμβολο στον αγώνα κατά του «καθεστωτικού κοσμοπολίτικου εθνομηδενισμού», όπως τον αποκαλούν φορείς του εθνικοπατριωτικού φάσματος, κηρύσσοντας «πόλεμο» μέχρις εσχάτων στην κυβερνητική πολιτική.

Διαβάζοντας τον θυμό στις ζωές των άλλων


Tου Nικου Γ. Ξυδακη, Η Καθημερινή, 30-01-11
Διάβαζα την Κυριακή σε κυριακάτικη εφημερίδα τις μαρτυρίες των γονιών για τα παιδιά τους που συνελήφθησαν και δικάζονται ως μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς. Στην αρχή, προτού διαβάσω, σαν πολίτης αγανάκτησα: ποιοι διοχετεύουν τη δικογραφία μιας εν εξελίξει δίκης στον Τύπο; Και μάλιστα αυτό το μέρος, το καυτό ιδιωτικό, τις μαρτυρίες γονιών για τα κατηγορούμενα παιδιά τους; Εν συνεχεία, σαν γονιός, υπέκυψα στον πειρασμό, και διάβασα. Και συγκλονίστηκα.
Διότι αυτό που ένιωσα μέσ’ απ’ την παγωμένη γλώσσα της δικογραφίας, μέσα απ’ τις κακογραφίες κάποιας δικαστικής υπαλλήλου, και τις απαντήσεις στα άκαμπτα ερωτήματα κάποιου ανακριτή, αυτό που ένιωσα ήταν η σημερινή μικρομεσαία Ελλάδα, η λαχταρισμένη οικογένεια, γονείς του μόχθου και παιδιά του σχολείου, άνθρωποι καθημερινοί, με προβλήματα τυπικά, με σχολεία συνηθισμένα, σε γειτονιές σαν τις δικές μας, με παρόμοιες σιωπές, ασυνεννοησίες, χάσματα, ελλείψεις.

Η Συμφωνία Επανεισδοχής


Η Καθημερινή 30-01-11

Ο Εβρος αποτελούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πύλη μη νομίμων αλλοδαπών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 100.000 περίπου συλλήψεις που έγιναν πέρυσι, οι 47.088 έγιναν στον Εβρο και μεταξύ αυτών οι 44.000 στα επίμαχα 12,5 χλμ. του Εβρου. Και ενώ η χώρα ανακοίνωσε ότι θα «σηκώσει» φράχτη στα 12,5 χλμ., ο Τούρκος υπουργός κ. Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι ο φράχτης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας. Μοναδική λύση αποτελεί η παροχή βοήθειας στις χώρες προέλευσης, είπε. Ο κ. Μπαγίς προέβη στη δήλωση αυτή, στις Βρυξέλλες, την ίδια ημέρα που, στην ίδια πόλη, η επίτροπος κ. Σεσίλια Μάλστρομ χαιρέτισε την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας.

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Εγκαίνια γραφείων Δημοκρατικής Αριστεράς και κοπή πίτας


Σάββατο, 29 Ιαν। 2011 18:34

Τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Δημοκρατικής Αριστεράς στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 40 πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι σε μια ζεστή εκδήλωση. Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του κόμματος πλημμύρισαν τη μεγάλη αίθουσα του κτηρίου, τους διαδρόμους και τις σκάλες όλων των ορόφων. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, εγκαινίασε τα νέα γραφεία με μια σύντομη πολιτική παρέμβαση και έκοψε την πίτα για το νέο έτος, παρουσία του ιστορικού ηγέτη της ανανεωτικής αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκου, του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, πλήθους αυτοδιοικητικών στελεχών, προσωπικοτήτων των τεχνών, των γραμμάτων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και στελεχών της ευρύτερης αριστεράς.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωκειμίδης, ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης Δημήτρης Φωκιανός, η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, καθώς και πολλοί επικεφαλής αυτοδιοικητικών παρατάξεων, μεταξύ των οποίων οι Δ. Κελάφας, Δ. Μπίρμπας, Γ. Σταθόπουλος, Χρ. Πολυκαλά, Ν. Πατσιαβός, Αντ. Φειδοπιάστης, Χ. Πασβαντίδης. Οι αντιδήμαρχοι Αθηναίων Νανά Σπυροπούλου, Φώτης Προβατάς, Νέλλη Παπαχελά και Ανδρέας Βαρελάς, αλλά και πλήθος δημοτικών συμβούλων.
Παρόντες, επίσης, οι Κώστας Κουτσομύτης, Γιάννης Κακουλίδης, Άννα Φόνσου, Γιάννης Μόρτζος, Κίττυ Αρσένη, Τζένη Κολλάρου-Καλλέργη, Νίκος Μπίστης, Πέτρος Κουναλάκης, Αιμίλιος Ζαχαρέας, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Δημήτρης Στούμπος, Χρήστος Χωμενίδης, Γιώργος Γεωγλερής, Βασίλης Βλάχος και πολλοί άλλοι.

Κείμενο υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου από 34 πανεπιστημιακούς

Επιστολή παρέμβαση για τα γεγονότα στη Νομική 
Aθήνα. 28 Ιανουαρίου 2011 
Ως μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράφουμε το κείμενο αυτό διότι θεωρούμε ότι η υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου προέχει έναντι οποιασδήποτε σκοπιμότητας που μεταχειρίζεται το πανεπιστήμιο ως πεδίο για την άσκηση ανεύθυνης πολιτικής.. Οι εργαζόμενοι και όσοι σπουδάζουν στο κτίριο της Νομικής έχουν δικαίωμα στην εργασία τους και στις σπουδές τους -οι οποίες προσφέρονται δημόσια και δωρεάν. Το δικαίωμα αυτό παραβιάζεται συστηματικά από μειοψηφίες της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποτελούμενες από μέλη κοινοβουλευτικών και μη κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και από εξω-πανεπιστημιακές ομάδες που εισβάλλουν στις αίθουσες, διακόπτουν μαθήματα και καταλαμβάνουν χώρους σε μόνιμη βάση. Το δημόσιο πανεπιστήμιο απαξιώνεται και εν τέλει καταργείται από αυτές ακριβώς τις συμπεριφορές.

Το μέτωπο κατά του Μνημονίου

Πόσο ομοιογενές είναι το μέτωπο κατά του Μνημονίου; Ολοι μιλούν για τους αδικημένους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Και έχουν δίκιο. Στο πλευρό τους όμως συστρατεύονται πολλοί που διαχρονικά φέρουν μέρος της ευθύνης για την κακοδαιμονία αυτών που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται: οι «φτωχοί» ελεύθεροι επαγγελματίες, οι περιπτεράδες και οι ταξιτζήδες και οι πάσης φύσεως επιχειρηματίες που αρνούνται να κόψουν αποδείξεις, τα ρετιρέ και οι αργόμισθοι του Δημοσίου, οι προμηθευτές με τα φουσκωμένα τιμολόγια και γενικώς τα τρωκτικά που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ροκάνιζαν επί δεκαετίες τα έσοδα του κράτους

Και οι Τούρκοι

Του Κώστα Κάρη, Αυγή,  29.1.11
Η είδηση είναι από την Τουρκία. Ριζικές αλλαγές στο µάθηµα της Σύγχρονης Ιστορίας στην Τουρκία ετοιµάζει το υπουργείο Παιδείας της γείτονος, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της "Σαµπάχ", όπως έγραψαν χθες "Τα Νέα". Αντιγράφουμε τα βασικά της είδησης.Το υπουργείο Παιδείας θα εισαγάγει νέο µάθηµα, στο οποίο οι µαθητές δεν θα διδάσκονται µόνο τις τουρκικές θέσεις, αλλά και τις θέσεις άλλων χωρών για διάφορα ζητήµατα. Μάλιστα το δηµοσίευµα αναφέρει ως παράδειγµα της νέας πρακτικής το γεγονός ότι οι µαθητές θα διδάσκονται και τις θέσεις της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα.

Παίζοντας µε τη φωτιά

Του Παύλου Τσίμα, ΝΕΑ, 29.1.11
"Δέκα χρόνια τώρα, και ιδίως µετά το 2004, που οι ροές µεταναστών αυξάνονται µε ραγδαίους ρυθµούς, η Ελλάδα δεν αντιδρά στο πρόβληµα ως ευρωπαϊκή χώρα.Κακοµεταχειρίζεται, συχνά µε ακραίους τρόπους, αυτούς τους πληθυσµούς(από ανικανότητα, αδυναµία ή µε την κουτοπόνηρη σκέψη ότι η κακοµεταχείρισή τους θα γίνει τάχα αντικίνητρο για την έλευση νέων µεταναστών). Και αρνείται να εξετάσει τα αιτήµατα για παροχή ασύλου."
Την περασµένη Δευτέρα, την ηµέρα που οι περίπου 300 µετανάστες ξεκινούσαν από τα Χανιά να καταλάβουν τη Νοµική, τοΕυρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων δηµοσίευε µια απόφαση η οποία, σε αντίθεση µε την κατάληψη, πέρασε µάλλον απαρατήρητη. Το Δικαστήριο καταδίκασετο Βασίλειο του Βελγίου σε αποζηµίωση υπέρενός αφγανού πρόσφυγα, τον οποίο οι βελγικές Αρχές είχαν επαναπροωθήσει στην Ελλάδα.

Αθλητικός τουρισμός, μια έννοια-πρόκληση για τις Τοπικές οικονομίες


@Από το "Πόλεις και Πολιτικές"
Του Δημήτρη Τερζάκη, Καθηγητή Τ.Ε.Ι. Κρήτης και Επιστημονικού Υπεύθυνου της Ερευνητικής μονάδας Αθλητικού Τουρισμού.

Ξεκινώντας με μια χρονολογική ανασκόπηση παρατηρούμε ότι από το 1960 ως σήμερα σημειώθηκαν σημαντικές τάσεις εξειδίκευσης και ανάπτυξης στο χώρο του τουρισμού και παράλληλα του αθλητισμού. Οι δυο αυτοί τομείς εξελίχθηκαν στις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες του παγκόσμιου οικονομικού στερεώματος.
Περίπου την ίδια χρονική περίοδο και συγκεκριμένα μετά το 1970 άρχισε να γίνεται χρήση του όρου αθλητικός τουρισμός με σκοπό να περιγραφεί η ειδική μορφή τουρισμού που συνδύαζε και την αθλητική δραστηριότητα. Ο αθλητικός τουρισμός θεωρείται σύγχρονο φαινόμενο σε αντίφαση με τη διαχρονικά στενή σχέση μεταξύ αθλητισμού και τουρισμού. Ο λόγος είναι ότι μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να αντιμετωπίζεται ως αυτόφωτο κομμάτι της τουριστικής και της αθλητικής βιομηχανίας αλλά και να αποκτά ακαδημαϊκή οντότητα.

J. Delors: Λάθη στην οικοδόμηση του ευρώ προκάλεσαν την κρίση χρέους


Τvxs, 29.1.11
Την κρίση χρέους δεν την δημιούργησαν μεμονωμένα κράτη, αλλά δύο βασικά λάθη στην οικοδόμηση του ευρώ, γράφει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jacques Delors σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Τα λάθη πρέπει να διορθωθούν, επισημαίνει.
Ακολουθούν αποσπάσματα του άρθρου:
Τα δύο λάθη στην οικοδόμηση του ευρώ είναι: πρώτον η ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, την οποία συμπληρώνει η έλλειψη συντονισμού καιδεύτερον η συγχώνευση μεταξύ των κρατών μελών της Νομισματικής Ένωσης και των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υγιής ανθρώπινος νους μας λέει ότι χώρες με το ίδιο νόμισμα έχουν περαιτέρω διευρυμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις, απ’ ότι χώρες οι οποίες ανήκουν μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. [...]

Χάος στην Αίγυπτο, Διάγγελμα Μουμπάρακ

NEΑ, 29.01.2011 04:08
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα ενώ 410 τραυματίστηκαν σήμερα
Η Αίγυπτος, με πρώτο το Κάιρο, παραδίδεται στη βία και την αναρχία, εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων, ενώ επιβλήθηκε και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 7 το πρωί σε όλες τις πόλεις . Διάγγελμα προς τον αιγυπιτιακό λαό απήθυνε ο πρόεδρος Μουμπάρακ. Στο κείμενό του αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Λυπάμαι για τους τραυματισμούς και τις απώλειες των διαδηλώσεων. Αυτές οι διαδηλώσεις δε θα λάμβαναν χώρα αν δεν υπήρχαν οι βασικές ανθρώπινες ελευθερίες. Με επηρεάζει πάντα ο πόνος του αιγυπτιακού λαού όμως η αλλαγή δε μπορεί να επιτευχθεί μέσα από το χάος αλλά μόνο μέσω διαλόγου. Είμαι στο πλευρό των φτωχών ανθρώπων και θα συνεχίσω να το κάνω. Καλώ άνδρες και γυναίκες να υπερασπιστούν το καλό του αιγυπτιακού λαού.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΑΡ: Θετική εξέλιξη η αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την αφαίρεση των Μεσογειακών αγώνων από τη Λάρισα και το Βόλο.
Σε μια περίοδο τεράστιας οικονομική κρίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν οι Μεσογειακοί Αγώνες να αποτελέσουν προτεραιότητα για τη Θεσσαλία. Η αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων είναι εντέλει μια θετική  εξέλιξη για τη Λάρισα και το Βόλο για μια σειρά από οικονομικούς, κοινωνικούς, αλλά και περιβαλλοντικούς λόγους.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις, μετά και το πάθημα των Ολυμπιακών Αγώνων, θα πρέπει κάποια στιγμή «να βάλουν μυαλό» και να σκέφτονται διπλά και τριπλά πριν πάρουν την απόφαση για την υλοποίηση τέτοιων «εθνικών στόχων».

Μια νέα αλήθεια χαράζει πάνω από τον αραβικό κόσµο

Του Ρούσσου Βρανά, ΝΕΑ, 28.1.11
Μια νέα αλήθεια χαράζει πάνω από τον αραβικό κόσµο. Με αυτόν τον τίτλο, σε άρθρο του στην εφηµερίδα «Ιντιπέντεντ», ο ρόµπερτ Φισκ εξέφραζε τις προάλλες την κατάπληξή του για όσα αποκαλύπτουν τα «Εγγραφα της Παλαιστίνης». ∆είχνουν ότι η λεγόµενη Παλαιστινιακή αρχή ήταν και είναι πάντα προετοιµασµένη να παραιτηθεί από το δικαίωµα της επιστροφής περίπου επτά εκατοµµυρίων προσφύγων στη σηµερινή επικράτεια του Ισραήλ, µε αντάλλαγµα ένα «κράτος» που θα αντιστοιχεί µόλις στο 10% των παλαιστινιακών εδαφών. Την ώρα που αυτά τα φοβερά έγγραφα έρχονταν στο φως, ο αιγυπτιακός λαός απαιτούσε την αποµάκρυνση του Μουµπάρακ και ο λιβανικός λαός εγκαθιστούσε έναν πρωθυπουργό που θα συνεργάζεται µε την Χεζµπολά.

Τι εμποδίζει την κυβέρνηση να ανοίξει και το επάγγελμα των ιατρών ;

Του Παναγιώτη Κουτσοπίνη, 28.1.11
 Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων και ελέω μνημονίου να αρχίσει μία πορεία εξευρωπαϊσμού της χώρας. Θετική η διακήρυξη για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Στην πράξη όμως η κυβέρνηση δείχνει να προσπαθεί να κάνει ελιγμούς ώστε στην ουσία να περισώσουν οι προνομιούχοι των κλειστών επαγγελμάτων σημαντικά οφέλη ή να αποζημιωθούν τα μέγιστα. Η διαχείριση του θέματος των μεταφορών έδωσε μια πρώτη γεύση για το πώς ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση αντιμετωπίζουν το θέμα των σημαντικών τομών, τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα για να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει σαν ευρωπαϊκή χώρα.Χαρακτηριστική η «πατέντα» του εγγυημένου σε ποσοστά κέρδους  ελευθέρου επαγγελματία φαρμακοποιού.Γενικά η κυβέρνηση σύρεται σε μια προσπάθεια να λέει ότι «θα κάνουμε ομελέτα αλλά να προσπαθήσουμε να  μην σπάσουμε τα αυγά».

Απάντηση στην πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για διμερές Φόρουμ Διαλόγου


ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ


Ισχυρό πράσινο πόλο και όχι «γάμους σκοπιμότητας» επιλέγουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Σταθερά θετικοί στο διάλογο για συγκεκριμένα θέματα με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις παραμένουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Θεωρούν όμως ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για μόνιμο Φόρουμ Διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων, αποτελεί ουσιαστικά πρόσκληση να δηλώσουν προνομιακή σχέση με το κόμμα του κ. Κουβέλη, κάτι που δε μπορούν να δεχθούν.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους προς την Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, «πιστεύουμε ότι προσφέρουμε περισσότερα στην κοινωνία, συμβάλλοντας σε γόνιμο προγραμματικό διάλογο με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και ενισχύοντας την παρουσία των πράσινων προτάσεων εξόδου από την κρίση. Η κοινωνία δεν περιμένει από τα κόμματα συμφωνίες κορυφής και μέσους όρους απόψεων, αλλά φρέσκες προτάσεις και απτά δείγματα συνεργασιών με πρακτικό αντίκρισμα».

Το άλλοθι των βαρβάρων


ΤΟΥ Π. Κ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ
TA NEA-28.1.2011
Παρακολουθώντας τον τελευταίο καιρό δηλώσεις από (ορισµένους) εκπροσώπους της πολιτικής τάξης, κοινωνικών οµάδων και φορέων επαγγελµατικών και συνδικαλιστικών ενώσεων αλλά και εκπροσώπων τηςεκπαίδευσης κάθε βαθµίδας, µένει κανείς έκπληκτος από τη χαµηλή ποιότητα του λόγουκαι κυρίως από τον υποκριτικό λόγο. Για ορισµένους, ό,τι συµβαίνει στη χώρα αυτή, για την πολύπλευρη, βαθιά κρίση, φταίει σταθερά και απαρέγκλιτα «κάποιος άλλος», ποτέ οι ίδιοι, όλοι εµείς δηλαδή. Φταίνε κάποιοι άλλοι που συνωµοτούν κρυφάή φανερά ενάντια στην καλή και ενάρετη κοινωνία και τον λαό. Φταίνε κάποιοι «βάρβαροι», αυτοί είναι πάντοτε το πρόβληµα (και όχι βέβαια η «λύσις», που θα έλεγε ο Αλεξανδρινός).

Ονειρεύονται συγκρούσεις


ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ∆ΑΜΙΑΝΙ∆Η

ΤΑ ΝΕΑ-28.1.2011
Εγώ νοµίζω ότι αυτοί που είχαν την ιδέα να βάλουν στη Νοµική τουςµετανάστες είναι κάποιοι πολύ ακροδεξιοί τύποι, τόσο ακροδεξιοί που φοβάµαι ότι η λέξη βρίσκεται ήδη στα αριστερά τους. ∆εν µπορώ ναφανταστώ ποιοιάλλοι θα ήθελαν να φέρουν τους Έλληνες συρόµενους µπροστά σε ένα είδος ψυχολογικού ανακριτή που οπωσδήποτε θα ανακαλύψει τον ρατσισµό µέσα στον καθένα µας, έστω καισε µια σταγόνα κρυµµένη στο βάθος της ψυχής. Κι αν τη βρεις εκείνη τη σταγόνα στο βάθος σου τι κάνεις;

Η λίμνη Κορώνεια έχασε κάθε ευκαιρία σωτηρίας


Καθημερινή

28-01-11

Των Κωστα Kαρκαγιαννη – Θαναση Tσιγγανα

Η συνεχιζόμενη αδιαφορία και απραξία της ελληνικής πολιτείας, σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή της λίμνης Κορώνειας εξάντλησε την ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας. Παράλληλα η Κομισιόν αποφάσισε να ακυρώσει τη συμμετοχή της, ύψους 20 εκατ. ευρώ, στα έργα αποκατάστασης της Κορώνειας και να διακόψει κάθε μελλοντική χρηματοδότηση για την υπόθεση.

Το σχέδιο που είχε εκπονηθεί για την αποκατάσταση της λίμνης εφαρμόζεται με πολύ αργούς ρυθμούς, διαπίστωσε η Κομισιόν. Το 2002 διαπίστωσε ότι η Κορώνεια έχει σχεδόν καταστραφεί, εξαιτίας της ρύπανσης και της παράνομης άντλησης νερού, με πολύ σοβαρές συνέπειες για τη χλωρίδα και την πανίδα.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

«Ο Μήτσος ως παγκόσμια προοπτική υπέρβασης των κυκλικών κρίσεων»

 Του Νίκου Γεωργιάδη, Athens Voice, τχ. 131
Είναι άκρως ενδεικτικό ότι η Ομοσπονδία Υδραυλικών συναντάται ιδεολογικά με τις Ενώσεις των Δικηγόρων,  τις επαγγελματικές συσπειρώσεις των Φαρμακοποιών, την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών και Ταξιτζήδων με κορύφωση την ιδεολογική ταυτότητα των παραπάνω επαγγελματικών φορέων με τους Πολιτικούς Μηχανικούς. Τον Μίκη Θεοδωράκη, το βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Ροντούλη και τους Αλέκο Αλαβάνο και Λιάνα Κανέλη. Η «συνάντηση» αυτή ξεφεύγει από τα στενά όρια της πολιτικής που επιβάλλει το Μνημόνιο και επεκτείνεται σε θέματα εθνικής στρατηγικής, τραπεζικής ανάλυσης και κυρίως  το θέμα της Πολιτισμικής Αναδιάρθρωσης της χώρας. Ενδιαφέρον στοιχείο αναδεικνύεται το γεγονός ότι τα «ιδεολογικά ανταμώματα» των ως άνω πικραμένων, λόγω του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, εφάπτονται της αισθητικής των διαφημιστικών μηνυμάτων «11888» περί τυχαίου, σύνθημα που κατά την τελευταία χρονική περίοδο αποτελεί μόνιμη επωδό σε κάθε κλείσιμο πολιτικής επιχειρηματολογίας. Το γνωστό «Τυχαίο; …Δεν νομίζω !».

Δημοκρατική Αριστερά: Τα λαϊκό κίνημα έχει ανάγκη από αγωνιστές και όχι από νταήδες.

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την επίθεση που δέχτηκε ο Κώστας Σημίτης:
Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει την απόπειρα προπηλακισμού που δέχτηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Στη δημοκρατία η πολιτική αντιπαράθεση απέναντι σε πολιτικές δυνάμεις ή πρόσωπα, γίνεται με πολιτικά επιχειρήματα στο πλαίσιο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης και του διαλόγου και όχι με ύβρεις και απειλές.
Τα λαϊκό κίνημα έχει ανάγκη από αγωνιστές και όχι από νταήδες.

Η συμβολή του τομέα του πολιτισμού στην αστική ανάπτυξη

Μαρία Ψαρρού , Διευθύντρια Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Κερατσινίου.
 
Οι πολιτιστικές δραστηριότητες, τόσο ως οικονομικός κλάδος, ως πεδίο άσκησης πολιτικής, ως κοινωνική δραστηριότητα, αλλά και ως στοιχείο της ταυτότητας μιας κοινότητας και μιας πόλης, αδιαμφισβήτητα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των προσπαθειών.
 
Τα τελευταία μάλιστα 20 χρόνια μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην τοπική διακυβέρνηση του αστικού χώρου και των πληθυσμών του είναι η καθολική αποδοχή της άποψης ότι η μέριμνα για πρόσβαση στους πολιτιστικούς πόρους και την κατανάλωσή τους συνιστά κεντρικό σημείο των επιτυχημένων στρατηγικών αστικής ανάπτυξης . Η ιδέα ότι ο πολιτισμός που πλέον διευρύνεται ως έννοια και περιλαμβάνει κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς στόχους μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας της αστικής οικονομικής ανάπτυξης, συνάδει με την επικρατούσα αντίληψη σύμφωνα με την οποία οι πόλεις επιζητούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικής τους θέσης .

Οι ιδέες και οι άνθρωποι

 Της Άννας Δαμιανίδη, ΝΕΑ, 27.1.11
Θα είναι παράξενο να καταργηθεί το άσυλο τώρα,πάντως. ∆εν καταργήθηκε όταν µπήκαν διάφοροι στις Σχολές, έσπασανέπιπλα,έκλεψαν κοµπιούτερ, κατέστρεψαν εργασίες φοιτητών, αφόδευσαν (ναι!) πάνω σε γραφεία. Κι ας συνέβη πολλές φορές, ξανά και ξανά. ∆εν καταργήθηκε όταν µπήκαν διάφοροι άγνωστοι µέσα, ατιµώρητοικαι ξεχασµένοι πια, κι έβαλαν φωτιά στο Πολυτεχνείο. Ούτε όταν µπαίνουν µέσα διάφοροι που πετάνε έξω µολότοφ. Ούτε όταν κρύβονται κλέφτες που τους κυνηγά η Αστυνοµία. Τα Πανεπιστήµια επί χρόνια είναι απροστ άτευτα απέναντι σε όποιον έχει όρεξη να κατα στρέψει δηµόσιαπεριουσία, και µάλιστα σχετικ ήµετη γνώση. Κάποιοιέχουν εγκατασταθεί σε αίθουσες του Πολυτεχνείου, χρόνια. Αλλά το άσυλο παραµένειταµπού.
http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες