Έθνος-31.1.2011
Από τον Νίκο Μπίστη, Mέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Σημείωσε δε, ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι γενναία ανακατανομή δαπανών υπέρ της λήψης πραγματικών μέτρων προστασίας. "Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τα επιδόματα ανεργίας (μαζί με τα επιδόματα παιδιού, τα επιδόματα κατοικίας και τα επιδόματα στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων) παίζουν το ρόλο «κοινωνικού αμορτισέρ», απορροφώντας τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης. Στη χώρα μας, τα κενά προστασίας είναι τρομακτικά", επισήμανε.
Απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, σε κεντρική εκδήλωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη
Στην Α' Θεσσαλονίκης, σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους είναι «κουμπωμένοι» απέναντι στα κόμματα και την πολιτική όπως ασκείται. Στη δημοσκόπηση της «Palmos Analysis» το 38% των πολιτών επιλέγουν αποχή, λευκό ή δηλώνουν αναποφάσιστοι μπροστά στο θολό τοπίο. Από εκεί και πίσω σε μεγάλη απόσταση, ακολουθούν τα δύο κόμματα εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ κρατά ένα 23% και η ΝΔ μόλις 14%. Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη στάση διαμαρτυρίας των πολιτών; Ανοχή στα όσα κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μεγάλος προβληματισμός των ψηφοφόρων της ΝΔ για το πού πάει το κόμμα τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει το 54%, ενώ λίγο πάνω από ένας στους τρεις ψηφοφόρους του, του 2009, δηλώνει «άκυρο - λευκό - αναποφάσιστοι». Η ΝΔ συσπειρώνει μόλις το 42% των ψηφοφόρων της, ενώ το 45% το σκέφτεται...
Κάτι αλλάζει στη Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη οικονομική κρίση και η βαθιά ύφεση που αυτή δημιούργησε έχει τραντάξει τα θεμέλια του επιχειρηματικού οικοδομήματος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Το σκηνικό για την αγορά είναι ζοφερό και πολύ δύσκολα το κλίμα θα αντιστραφεί.
Αυτή η οριακή από πολλές πλευρές κατάσταση σε συνδυασμό με την παρουσία κάποιων ανθρώπων σε θέσεις -«κλειδιά» δρομολογούν εξελίξεις, που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν περίπου αδύνατες, αφού είχαν κατά καιρούς συζητηθεί, αλλά… κολλούσαν κυρίως στα λεφτά και στη νομή της εξουσίας. Κατά κάποιο τρόπο -και μέχρις ενός ορισμένου σημείου- οι φορείς της Θεσσαλονίκης παίρνουν την κατάσταση -δηλαδή την τύχη τους- στα δικά τους χέρια. Τουλάχιστον δείχνουν να το προσπαθούν πιο σοβαρά από οποιαδήποτε άλλη φορά…
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΝΑΖΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΙΟΥΛΙΟΣ 1942 |
Ο διασημότερος εν ζωή γάλλος φιλόσοφος προτείνει «τοπικές δράσεις παντού», λέει τα χειρότερα για τον Νικολά Σαρκοζί και πιστεύει ότι η παγκόσμια εξέγερση είναι προ των πυλών
«Τα πλήθη δεν είναι ηρωικά, ακολουθούν τη φωνή του συμφέροντος» Κ. Παπαρρηγόπουλος
Η αντίδραση στο μνημόνιο και στην τρόικα καθώς και κοινές απόψεις στα εθνικά θέματα φέρνουν πιο κοντά ετερογενείς δυνάμεις από τις παρυφές της Δεξιάς ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά
Ο Εβρος αποτελούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πύλη μη νομίμων αλλοδαπών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 100.000 περίπου συλλήψεις που έγιναν πέρυσι, οι 47.088 έγιναν στον Εβρο και μεταξύ αυτών οι 44.000 στα επίμαχα 12,5 χλμ. του Εβρου. Και ενώ η χώρα ανακοίνωσε ότι θα «σηκώσει» φράχτη στα 12,5 χλμ., ο Τούρκος υπουργός κ. Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι ο φράχτης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας. Μοναδική λύση αποτελεί η παροχή βοήθειας στις χώρες προέλευσης, είπε. Ο κ. Μπαγίς προέβη στη δήλωση αυτή, στις Βρυξέλλες, την ίδια ημέρα που, στην ίδια πόλη, η επίτροπος κ. Σεσίλια Μάλστρομ χαιρέτισε την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας.
Τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Δημοκρατικής Αριστεράς στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 40 πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι σε μια ζεστή εκδήλωση. Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του κόμματος πλημμύρισαν τη μεγάλη αίθουσα του κτηρίου, τους διαδρόμους και τις σκάλες όλων των ορόφων. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, εγκαινίασε τα νέα γραφεία με μια σύντομη πολιτική παρέμβαση και έκοψε την πίτα για το νέο έτος, παρουσία του ιστορικού ηγέτη της ανανεωτικής αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκου, του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, πλήθους αυτοδιοικητικών στελεχών, προσωπικοτήτων των τεχνών, των γραμμάτων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και στελεχών της ευρύτερης αριστεράς.
Πόσο ομοιογενές είναι το μέτωπο κατά του Μνημονίου; Ολοι μιλούν για τους αδικημένους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Και έχουν δίκιο. Στο πλευρό τους όμως συστρατεύονται πολλοί που διαχρονικά φέρουν μέρος της ευθύνης για την κακοδαιμονία αυτών που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται: οι «φτωχοί» ελεύθεροι επαγγελματίες, οι περιπτεράδες και οι ταξιτζήδες και οι πάσης φύσεως επιχειρηματίες που αρνούνται να κόψουν αποδείξεις, τα ρετιρέ και οι αργόμισθοι του Δημοσίου, οι προμηθευτές με τα φουσκωμένα τιμολόγια και γενικώς τα τρωκτικά που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ροκάνιζαν επί δεκαετίες τα έσοδα του κράτους
"Δέκα χρόνια τώρα, και ιδίως µετά το 2004, που οι ροές µεταναστών αυξάνονται µε ραγδαίους ρυθµούς, η Ελλάδα δεν αντιδρά στο πρόβληµα ως ευρωπαϊκή χώρα.Κακοµεταχειρίζεται, συχνά µε ακραίους τρόπους, αυτούς τους πληθυσµούς(από ανικανότητα, αδυναµία ή µε την κουτοπόνηρη σκέψη ότι η κακοµεταχείρισή τους θα γίνει τάχα αντικίνητρο για την έλευση νέων µεταναστών). Και αρνείται να εξετάσει τα αιτήµατα για παροχή ασύλου."
Την κρίση χρέους δεν την δημιούργησαν μεμονωμένα κράτη, αλλά δύο βασικά λάθη στην οικοδόμηση του ευρώ, γράφει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jacques Delors σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Τα λάθη πρέπει να διορθωθούν, επισημαίνει.
Καθημερινή
Των Κωστα Kαρκαγιαννη – Θαναση Tσιγγανα
Η συνεχιζόμενη αδιαφορία και απραξία της ελληνικής πολιτείας, σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή της λίμνης Κορώνειας εξάντλησε την ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας. Παράλληλα η Κομισιόν αποφάσισε να ακυρώσει τη συμμετοχή της, ύψους 20 εκατ. ευρώ, στα έργα αποκατάστασης της Κορώνειας και να διακόψει κάθε μελλοντική χρηματοδότηση για την υπόθεση.
Το σχέδιο που είχε εκπονηθεί για την αποκατάσταση της λίμνης εφαρμόζεται με πολύ αργούς ρυθμούς, διαπίστωσε η Κομισιόν. Το 2002 διαπίστωσε ότι η Κορώνεια έχει σχεδόν καταστραφεί, εξαιτίας της ρύπανσης και της παράνομης άντλησης νερού, με πολύ σοβαρές συνέπειες για τη χλωρίδα και την πανίδα.