Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ελαιόλαδο και εξέταση κοπράνων

 Tης Αγλαΐας Κρεμέζη, www.protagon.gr, 20.3.12
Την ιστορία την πρωτάκουσα την περασμένη βδομάδα στο BBC και η εκφωνήτρια των ειδήσεων δεν κατάφερνε να κρατήσει το σοβαρό της ύφος, καθώς διάβαζε ότι για να αρχίσει κάποιος επιχείρηση και να πουλάει ελαιόλαδο χρειάζονται δεκάδες χαρτιά και πιστοποιητικά –10 μήνες τρεχάματα— ανάμεσά τους ακτινογραφίες θώρακος καθώς και εξέταση κοπράνων των μελών της εταιρίας!  Τώρα οι περιπέτειες του Φώτη Αντωνόπουλου με την απίστευτη ελληνική γραφειοκρατία έγιναν πρωτοσέλιδο και στη  New York Times. "Ευτυχώς που είχα και άλλη δουλειά, καθημερινή,"  παρατηρεί ο Αντωνόπουλος και διηγείται πώς μαζί με τους δύο συνεταίρους του μοίραζαν τις ουρές στα υπουργεία και τις υπηρεσίες όπου συμπλήρωναν αιτήσεις και παράβολα, μια βδομάδα ο ένας και μια ο άλλος, για να μην τους στρίψει.  Είχαν αποφασίσει να τα κάνουν όλα νόμιμα, χωρίς να πληρώσουν τα συνήθη  "γρηγορόσημα", εξηγεί η εφημερίδα. 

"Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις για απλούστευση των διαδικασιών, το κλίμα για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι αβυσσαλέο", συνεχίζει το δημοσίευμα, που περιλαμβάνει και συνέντευξη με τον κ. Κορκίδη, πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου, ο οποίος επιβεβαιώνει την απίστευτη ιστορία και δείχνοντας το φυλλάδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που αναγγέλλει μια κι έξω διαδικασία για νέες επιχειρήσεις, δηλώνει στην εφημερίδα πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. "Είναι γελοίο! Πρέπει πρώτα να μαζέψεις 10 χαρτιά και μετά είναι μια κι έξω," λέει ο κ. Κορκίδης.
Και δεν ήταν μόνο η κρατική γραφειοκρατία. Όταν έφτασε η ώρα να γίνουν τα απαραίτητα ώστε να πληρώνουν οι ξένοι με κάρτες το ελαιόλαδο που αγόραζαν από το OliveShop.com, άρχισε νέος μαραθώνιος με τις ελληνικές τράπεζες. Τελικά, απαυδισμένος, ο κ. Αντωνόπουλος αποφάσισε να παίρνει τα χρήματα μέσω paypal, όπου ο λογαριασμός του ταχτοποιήθηκε σε 10 λεπτά!
Σημειώστε, ότι για να πάρει την άδεια να εξάγει από την Ελλάδα και να πουλάει ελαιόλαδο στις ΗΠΑ, συμπλήρωσε ηλεκτρονικά την αίτηση και μόλις σε 24 ώρες, επίσης ηλεκτρονικά, έλαβε την άδεια από το Food and Drug Administration των ΗΠΑ!
"Στην Ελλάδα τίποτε δεν γίνεται ηλεκτρονικά," παρατηρεί ο επιχειρηματίας.
Μήπως η κ. Διαμαντοπούλου - ή όποιος πολιτικός νοιάζεται τον τόπο αυτό - θα πρέπει να ξεκινήσει ένα παράλληλο, απόλυτα ηλεκτρονικό κρατικό μηχανισμό, αφήνοντας απλά και αθόρυβα τούτο τον χρηματιζόμενο και απαρχαιωμένο να σβήσει;  ('not with a bang but a whimper,' που λέει και ο T. S. Eliot).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες