Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Le Monde: Αμήχανη η Ευρώπη από τις πρωτοβουλίες του Παρισιού κατά των Ρομά

Η πολιτική της κυβέρνησης Σαρκοζί έναντι των Ρομά φέρνει σε δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας. Μετά από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Βατικανό, ήταν η σειρά της Ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για ζητήματα Δικαιοσύνης και θεμελιώδη δικαιώματα, της Βιβιάν Ρέντιγκ, να γνωστοποιήσει την Τετάρτη μια "κάποια ανησυχία".
"Είναι σαφές ότι εκείνοι που παραβιάζουν τον νόμο πρέπει να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες" δήλωσε η χριστιανοδημοκράτισσα από το Λουξεμβούργο, τονίζοντας παράλληλα: "Είναι επίσης σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να απελαύνεται απλά γιατί ανήκει στην κοινότητα των Ρομά".

(...) Η κ. Ρέντινγκ θέλει να έχει ήσυχη τη συνείδησή της και θέλει να εξετάσει τη συμβατότητα των γαλλικών απελάσεων με δύο κείμενα: μια οδηγία για την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων, από τη μια, και της ευρωπαϊκής χάρτας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, από την άλλη. "Θέλουμε να κάνουμε μια διπλή ανάλυση, τόσο νομική όσο και πολιτική", εξήγησε ο εκπρόσωπος της επιτρόπου. Σε ένα σημείωμα προς τις υπηρεσίες της, η κ. Ρέντιγκ ζητεί να υπολογιστεί το αν τα μέτρα που λαμβάνει η Γαλλία σέβονται τη χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, "κυρίως σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση των συλλογικών απελάσεων και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες". Η Επιτροπή επιφυλάσσεται να κάνει χρήση της δυνατότητας να ζητήσει εφαρμογή διαδικασιών παραβίασής της, έναντι του Παρισιού. Από την πλευρά του, ο Μ. Μπαρόζο μπορεί να κάνει συγκεκριμένη τη θέση του ως τις 6 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα συναντήσει τον Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι.
Η διαμάχη περιπλέκει ήδη τη διεξαγωγή, ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργού Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, συνάντησης των υπουργών Μετανάστευσης. Άτυπο, αυτό το σεμινάριο εργασίας θα συγκεντρώσει τους υπεύθυνους από τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ιταλία, για συνομιλίες για το άσυλο και παράνομη μετανάστευση. Αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε σύνοδο "αντί-Ρομά". (...) Σε αυτό το πλαίσιο ο Μελχιόρ Βατελέ, Βέλγος υφυπουργός, που προσκαλέστηκε γιατί η χώρα του ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία της Ε.Ε., έκανε γνωστό ότι δε θα πάρει μέρος στη συνάντηση αν η κατάσταση των Ρομά εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη. "Η βελγική προεδρία δεν έχει την πρόθεση να παραχωρήσει ευρωπαϊκή ετικάτα στις γαλλικές πρωτοβουλίες", αποκωδικοποίησε ένας διπλωμάτης. (...)
ΑΥΓΗ 28.08.10

Related Posts with Thumbnails

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες