Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Μια διδακτική ιστορία


 ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΣΑΠΗ, ΑΥΓΗ 02/09/2010
 Πριν από δεκαπέντε χρόνια ο Στέφανος Tραχανάς, διευθυντής των Πανεπιστημιακών Eκδόσεων Kρήτης, κατήγγειλε ότι ορισμένοι εμπορο-εκδοτικοί οίκοι πωλούσαν στο υπουργείο Παιδείας πανεπιστημιακά βιβλία σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις τιμές των βιβλιοπωλείων. Οι συγκεκριμένοι εκδότες βεβαίωναν το υπ. Παιδείας ότι οι υψηλότερες τιμές τους ήταν κατά 30% χαμηλότερες των τιμών του εμπορίου, οι αρμόδιοι υπάλληλοι δέχονταν τις βεβαιώσεις και τις τιμές των εκδοτών και το δημόσιο ταμείο άδειαζε κατά μερικά -όχι αμελητέα- εκατομμύρια τον χρόνο. Έκτοτε και μέχρι σήμερα εξελίσσεται μια ιδιαίτερα διδακτική ιστορία.

Με πολύ λίγα λόγια και εντελώς αποσπασματικά: το 1991 με τεκμηριωμένη αναφορά του στον τότε υπουργό Παιδείας Γ. Σουφλιά ο Στέφανος Τραχανάς καταγγέλλει περιστατικά υπερτιμολόγησης των πανεπιστημιακών βιβλίων, αλλά η υπόθεση φτάνει στη δικαιοσύνη πέντε χρόνια αργότερα, μετά από μηνυτήρια αναφορά του τότε υπουργού Παιδείας Γ. Παπανδρέου. Μετά από άλλα πέντε χρόνια, με βούλευμα του Eφετείου Aθηνών παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της κακουργηματικής απάτης δύο (μόνο) εκδότες, ενώ δεν ασκείται δίωξη σε κανέναν από τους άλλους εκδότες οι οποίοι αναφέρονταν στη μηνυτήρια αναφορά. Για να αποτιμηθεί, όμως, και να τεκμηριωθεί στο δικαστήριο η οικονομική ζημιά του δημοσίου από τις συγκεκριμένες αγορές των πανεπιστημιακών βιβλίων απαιτήθηκε η ανάλυση ενός τεράστιου σε όγκο αποδεικτικού υλικού, το οποίο περιελάμβανε διοικητικά, οικονομικά και λογιστικά δεδομένα μιας ολόκληρης δεκαετίας, έργο το οποίο διεκπεραίωσε μία ειδική επιτροπή συγκροτημένη από τον τότε υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου.
Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν και δύο εξειδικευμένοι σε συναφή ζητήματα πανεπιστημιακοί, επιλεγμένοι από προτάσεις που υπέβαλλαν όλα τα Οικονομικά Τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων. Μία εκ των δύο ήταν η Στέλλα Καραγιάννη, καθηγήτρια του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία ως εκπρόσωπος της επιτροπής κατέθεσε και στη δίκη των εκδοτών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών το 2003. Το δικαστήριο αθώωσε τους εκδότες, ενώ η αίτηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγ. Κρουσταλλάκη για την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου για κάποιους τυπικούς λόγους. Ο Στέφανος Tραχανάς από την ημέρα της καταγγελίας του αντιμετώπισε βιομηχανία μηνύσεων εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμιση και βρέθηκε κατηγορούμενος σε αλλεπάλληλες δίκες, αντιμέτωπος με φημισμένους δικηγόρους και ισχυρούς παράγοντες του δημοσίου, πνευματικού και εκκλησιαστικού, βίου. Με τη σειρά της η Στέλλα Καραγιάννη βρίσκεται τώρα κι αυτή αντιμέτωπη με αγωγή των αθωωμένων εκδοτών, που ζητούν να τους καταβάλλει 200.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση και ηθική βλάβη...
Οι δικαστικές ταλαιπωρίες του Στέφανου Τραχανά και της Στέλλας Καραγιάννη, με όλα όσα οι ταλαιπωρίες αυτές συνεπάγονται, αποτελούν δημόσια μαθήματα πολιτικής αγωγής «προς γνώση και συμμόρφωση» αυτών που επιμένουν να φέρνουν στο φως και αυτών που δεν διστάζουν να τεκμηριώνουν με την μαρτυρία τους στα δικαστήρια φαινόμενα διαφθοράς της δημόσιας διοίκησης και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οφείλει, παρακολουθώντας τα μαθήματα αυτά, να υποστηρίξει και να υπερασπιστεί τη Στέλλα Καραγιάννη στην επικείμενη δίκη της. Όπως οφείλει να πράξει το ίδιο και η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ ως εκπρόσωπος των πανεπιστημιακών. Άλλωστε, στο πρόσωπο της κατηγορούμενης δικάζεται και το υπουργείο Παιδείας, του οποίου η Στέλλα Καραγιάννη υπήρξε εντολοδόχος, ως μέλος της επιτροπής του, και όλοι οι πανεπιστημιακοί οι οποίοι προσφέρουν αφιλοκερδώς την εμπειρογνωμοσύνη τους στην υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος .


* Ο Δημήτρης Χασάπης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες