The Economist, Αυγή, 16.2.13
Οι χρηματαγορές εμφανίζονταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για το ευρώ το τελευταίο διάστημα. Ομως τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του 2012 ήταν ένα κρύο ντους. Η τρύπα μέσα στην οποία έχει πέσει η Ευρωζώνη είναι πολύ βαθύτερη από ο,τι όλοι αρχικά περίμεναν. Ανάμεσα στα 17 μέλη της Ευρωζώνης που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα, η ανάπτυξη υποχώρησε κατά 0,6% αφήνοντας το ΑΕΠ 0,9% πιο χαμηλά από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στη διάρκεια του 2012, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη έπεσε κατά 0,5% σε σχέση με το 2011. Η αποτυχία επηρέασε τις χώρες - πιστωτές στον πυρήνα της Ευρωζώνης όσο και τις χώρες - δανειστές στην περιφέρεια. Στη Γερμανία το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6%, στη Γαλλία κατά 0,3%, στην Ολλανδία κατά 0,2% και στη Φινλανδία κατά 0,5%. Η τάση ήταν βέβαια πολύ πιο ισχυρή στις χώρες που βρίσκονται στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Η Ιταλία βίωσε μια έντονη συρρίκνωση της παραγωγής, η οποία ήταν 0,9% χαμηλότερη από το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, αφήνοντας τη χώρα με 2,7% μικρότερο ΑΕΠ σε σχέση με πέρσι. Αυτό φυσικά δεν θα βοηθά καθόλου τις ελπίδες του Μάριο Μόντι στις κρίσιμες εκλογές αυτού του μήνα.
Ανάμεσα στις πέντε χώρες που έχουν ζητήσει (ή, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις) επίσημα προγράμματα βοήθειας, η αντιστροφή δείχνει ιδιαίτερα σοβαρή στην Πορτογαλία, όπου η παραγωγή υποχώρησε κατά 1,8% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου αφήνοντας τη χώρα με 3,8% μικρότερο ΑΕΠ σε σχέση με πέρσι. Στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την ανάπτυξη ανά τρίμηνο, η παραγωγή ήταν κατά 6% χαμηλότερη σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ελπίζουν πως η ζοφερή αυτή εικόνα αντιπροσωπεύει το ναδίρ. Οι επιχειρηματικές έρευνες καταγράφουν μια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας παρότι οι τελευταίες, για τον μήνα Ιανουάριο, υποστηρίζουν και αυτές την εικόνα της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης σε όλη τη ζώνη του ευρώ. Καταδεικνύουν επίσης την επιστροφή στις αποκλίσεις μέσα στη συγκεκριμένη περιοχή. Υπάρχει όμως και μια διαφορά: η Γερμανία θα ανακάμψει, ενώ η Γαλλία θα συνεχίσει να υποφέρει μαζί με την περιφέρεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει μια νέα πρόβλεψη στις 22 Φεβρουαρίου. Στην τελευταία επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. ο Όλι Ρεν, επίτροπος για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, ανέφερε ότι αυτή θα δείχνει πως η ανάκαμψη επιστρέφει "μόνο σταδιακά στο δεύτερο μισό του 2013".
Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να ελαφρώσει τη λιτότητα και να οδηγήσει σε ένα σχέδιο Β για τη ζώνη του ευρώ; Είναι μάλλον απίθανο με δεδομένη την ισχυρή υποστήριξη για το σχέδιο Α που ο Ρεν εξέφρασε στην επιστολή του. Ο επίτροπος επέκρινε την πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που υποστηρίζει ότι οι αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για την ανάπτυξη αποκαλύπτουν ότι οι οικονομικοί πολλαπλασιαστές -την επίδραση που έχουν στο ΑΕΠ οι αλλαγές στον προϋπολογισμό- ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Αντίθετα, έδωσε έμφαση στον ρόλο της εμπιστοσύνης, ιδίως για την περίπτωσης της Ελλάδας, αλλά επίσης και για την Ιταλία. Και συμπέρανε ότι "η επίμονη και προσεκτικά προσαρμοσμένη δημοσιονομική ενδυνάμωση παραμένει απαραίτητη". Οι χρηματαγορές στοιχημάτιζαν το τελευταίο διάστημα στην ανάκαμψη. Όμως η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ θα αποτελέσει εμπόδιο για κάτι τέτοιο. Η ζώνη του ευρώ αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση να γνωρίσει μια ισχνή ανάκαμψη, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη στη νότια Ευρώπη για τις σκληρές πολιτικές που εφαρμόζουν σήμερα οι χώρες - πιστωτές ως προϋπόθεση για την επίσημη βοήθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου