Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Για έναν οδηγό εθνικής ανασυγκρότησης

Του Λεωνίδα Καστανά, Athens Voice
H εποχή των μνημονίων φαίνεται ότι τελειώνει. Το φασιστικό θηρίο λαβώθηκε ανεπανόρθωτα και ψυχορραγεί. Η αντίθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο, αφού κούρασε και κουράστηκε, αποχωρεί σιγά-σιγά από την πολιτική σκηνή. Οι εμφυλιοπολεμικές τριτοκοσμικές αντιπαραθέσεις ξεφτίζουν, ως όφειλαν. Οι υποσχέσεις επιστροφής στο παρελθόν φαντάζουν πια τόσο γελοίες. Οι μικροπολιτικές που θέλουν να διατηρήσουν ανέπαφες τις δομές του πελατειακού και κυρίαρχου κράτους αδυνατούν να δώσουν λύσεις. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η βία ως βασικό μέσο άσκησης πολιτικής οδηγεί μόνο σε μια ολοκληρωτική εθνική καταστροφή. H Ελλάδα εισέρχεται σε φάση εθνικής ανασυγκρότησης. Δεν είναι μια απόφαση της πλειοψηφίας, δεν είναι μια κοινή πρόταση του πολιτικού συστήματος, δεν είναι καν μια επιλογή των κυρίαρχων τάξεων. Είναι απλά μια φυσική αναγκαιότητα. Η ίδια η ζωή, το ένστικτο αυτοσυντήρησης των ανθρώπων, οι νόμοι της οικονομίας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η αρχαία και νέα ελληνική γραμματεία, η πολιτιστική παράδοση επιβάλλουν την εθνική ανασυγκρότηση, ωθούν τη χώρα προς τη σωτηρία της.
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και τα μέσα να σχεδιάσει και πάλι το μέλλον της. Η κίνηση των 58 διάβασε την παρούσα φάση των πολιτικών αντιθέσεων, ανίχνευσε τις νέες ανάγκες και εκτόξευσε την πρόσκλησή της.
Η πρόσκληση για Ιδρυτική Συνέλευση δεν απευθύνεται μόνο στα κόμματα και τις κινήσεις του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Δεν απευθύνεται μόνο στους επαγγελματίες της πολιτικής. Απευθύνεται στις δυνάμεις της κοινής λογικής. Σε όλους τους πολίτες που αρνούνται τη στασιμότητα, το διχασμό, τη στείρα αντιπαράθεση και τον εθνολαϊκισμό. Σε εκείνες και εκείνους που θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα προς τη σύγχρονη Ευρώπη. Προς την καινοτομία, την εκπαιδευτική και παραγωγική ανασυγκρότηση, την προστασία του περιβάλλοντος και, τελικά, την αναδιανομή του πλούτου, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία. Τα μέσα προώθησης αυτής της πολιτικής δεν μπορούν να είναι τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Αντιθέτως πρέπει να είναι η επιστημονική τεκμηρίωση, ο βασανιστικός διάλογος και η ειλικρινής διάθεση συνεργασίας ευρύτερων πολιτικών σχηματισμών που θα οδηγούν σε άμεσες και βιώσιμες λύσεις.
Η πρόσκληση απευθύνεται και σε πολιτικά κόμματα που είναι γνωστά για το παρελθόν, τις αδυναμίες, αλλά και τις αρετές τους. Ο καθένας μας γνωρίζει τις μικροπολιτικές αγκυλώσεις, τις κρατικιστικές εμμονές, τις ηγεμονικές διαθέσεις. Γνωρίζει ότι απευθύνεται σε πολιτικούς που πρωταγωνίστησαν στο εθνικό δράμα και σε άλλους που δίστασαν να αναλάβουν ως το τέλος τις ευθύνες τους. Αλλά δεν τους φοβάται. Αρνείται να θυσιάσει το μέλλον της χώρας στην καχυποψία, στην αμαρτία, στα προηγούμενα. Αγωνιά για τα επόμενα και θέλει να τα διαμορφώσει. Η πρόσκληση είναι η πρόκληση των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Κυρίες και κύριοι, έχετε μια τελευταία ευκαιρία να επανορθώσετε. Να συμβάλετε στη σωτηρία της χώρας σας. Να διαθέσετε όσο κύρος σάς απομένει για να προωθηθούν νέα πολιτικά πρόσωπα, να διατυπωθούν άλλες πολιτικές θέσεις, να διαμορφωθούν συνθήκες γέννησης ενός πραγματικού και μεγάλου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Ούτε να σας περάσει από το μυαλό η ιδέα αξίωσης μικροπολιτικής ισχύος. Αν το επιχειρήσετε θα έχετε απλά επιταχύνει το πολιτικό σας τέλος.
Η υποδοχή της κίνησης των 58 από τους ανθρώπους αυτής της χώρας ξεπερνά κάθε προσδοκία. Οι μέρες που έρχονται επιφυλάσσουν και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις. Η Ελλάδα θέλει να εξοπλιστεί με μια ήρεμη πολιτική δύναμη, έναν παράγοντα σταθερότητας που θα απαξιεί να μπει σε αγοραίες αντιπαραθέσεις, να χαϊδέψει αυτιά, να διεγείρει ταπεινά ένστικτα. Η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει αξιόπιστο οδηγό στην εθνική της ανασυγκρότηση. Θα τα καταφέρει. Θα φροντίσουμε εμείς και γι’ αυτό. Οι πολίτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες