Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Μπέπε Γκρίλο: Κίνδυνος για τη δημοκρατία;


 Του Γκαέλ ντε Σαντίς, Humanite, Αυγή, ΕΝΘΕΜΑΤΑ, 3.3.13
Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τον χαρακτήρα αυτού του λαϊκιστικού κινήματος. Σε τοπικό επίπεδο, αναδεικνύει περιβαλλοντικά θέματα. Σε εθνικό επίπεδο, καλεί για τον εκσυγχρονισμό της δημοκρατίας μέσω του διαδικτύου, που διευκολύνει την πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων. Ωστόσο, ο Μπ. Γκρίλο οφείλει την επιτυχία του  στους λιβέλους του για «το κόστος της πολιτικής». Στις ομιλίες του, στηλιτεύει  τις απολαβές των εκλεγμένων και τον αριθμό των βουλευτών. Υπογραμμίζει τις ευθύνες διαφόρων  κομμάτων για οικονομικά σκάνδαλα. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται σωστά, δεν είναι όμως. Συγκεντρώνοντας ψήφους τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά, ο ίδιος «δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός», κι όμως είναι έτοιμος να κάνει κάθε συμβιβασμό. Αυτός που επιτίθεται βίαια στα συνδικάτα, δήλωσε απευθυνόμενος στους ακροδεξιούς ακτιβιστές του Κάζα Πάουντ, στο οποίο πρότεινε να ενταχθεί στις εκλογικές του λίστες, πως «ο αντιφασισμός δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του». Ο δήμαρχος της Μίρα, εκλεγμένος με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (Movimento 5 Stelle-M5S),  απέλυσε μια εργαζόμενη, το μόνο σφάλμα της οποίας το σφάλμα ήταν ότι ήταν έγκυος…
Ούτε λέξη καταδίκης από τον μεγάλο αρχηγό. «Αυτό το κίνημα είναι πραγματικά μοναδικό: δεν υπάρχει. Είναι ένας λογότυπος και μια ιστοσελίδα γεμάτη διαφημίσεις, προσωπική ιδιοκτησία του Mπέπε Γκρίλο», λέει η η Τζιοβάνι Φάβια, περιφερειακή σύμβουλος στην Εμίλια-Ρομάνια, που αποκλείστηκε  από το M5S επειδή έθεσε το ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας του.

Αν σε τοπικό επίπεδο το M5S διαθέτει πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες, με τους εκλεγμένους που μετέχουν σε  συνελεύσεις των πολιτών, σε εθνικό επίπεδο την πολιτική γραμμή την καθορίζει ο Γκρίλο, σε συνεργασία με τους επικοινωνιολόγους της εταιρείας Casaleggio … σε βαθμό που κάποιοι πιστεύουν ότι το αφεντικό της εταιρείας είναι «ο γκουρού του γκουρού». Η ειδικότητα της εταιρείας Casaleggio, λέει η  Φάβια η οποία, μετά τη αποχώρησή της από το M5S, ήταν υποψήφια με την Πολιτική Επανάσταση, είναι «να διαμορφώνει τις απόψεις των ανθρώπων στο διαδίκτυο».

Έτσι, το μήνυμα –που με το one-man-show διανέμεται σε όλη τη ιταλική χερσόνησο– βαθμολογείται και κερδίζει άνευ αντιπάλου. Και η εκστρατεία του Γκρίλο εναντίον του κόστους της πολιτικής είχε ήδη αποτελέσματα. Εν ονόματι του αγώνα αυτού, οι συνδυασμοί που δεν έλαβαν ποσοστό 4% δεν θα λάβουν χρηματοδότηση για την εκστρατεία τους φέτος. Και έπεται συνέχεια. Το M5S ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να καταργηθεί η δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων. Έτσι, θα ευνοούνται βέβαια σχηματισμοί που θα εξαρτώνται τα λόμπι ή τα λεφτά των πλουσίων — όπως ο Γκρίλο ή Μπερλουσκόνι. Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο,  το M5S συμφωνεί με το Δημοκρατικό Κόμμα, που θέλει να τερματίσει το σύστημα της αναλογικής εκπροσώπησης.

Ο Gaël De Santis είναι δημοσιογράφος της «Humanite», όπου και δημοσιεύθηκε το άρθρο στις 25.2.2013
μετάφραση: Αναξαγόρας Λιγαρίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες