Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τη Γη Χαναάν


Του Αντώνη Δαλλίπη, Ημερησία
Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκαν εκατό χρόνια αργότερα αυτό που έλεγε ο Βλ. Λένιν πως «ο αριστερισμός είναι η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού». Το φορολογικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο του, επιβεβαιώνει αυτό που όλοι διαισθάνονται βλέποντας τις τελευταίες κινήσεις του επικεφαλής του. Πολλοί χαρακτηρίζουν τη στροφή αυτή που συντελείται ως «βίαιη ωρίμαση» ενός κόμματος που βρέθηκε από το 4% στο 27% καταλαμβάνοντας τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά στην ουσία είναι μια ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα. Πάντα έτσι συμβαίνει βέβαια στον δρόμο για τη... Γη Χαναάν. Άλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι που στην πορεία ανέβλεψαν και είδαν το φως το αληθινό. Αλλά έστω κι έτσι δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί θετικό γεγονός ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απαγκιστρώνεται από ακτιβιστικές πρακτικές και λογικές. Εστω κι αν με τη στροφή αυτή θίγονται τα «άγια των αγίων» κι αυτή η ίδια η κουλτούρα της βάσης. Κυρίως στο φορολογικό πρόγραμμά του γίνεται περισσότερο σαφής η προσγείωση με την αποκήρυξη ιδεών και πρακτικών που υποστηρίχθηκαν έως τώρα με φανατισμό και έγιναν σημαία όλων σχεδόν των αγώνων που δόθηκαν σε πλατείες και δρόμους. Η πρώτη αποκηρυξη αφορά στο περιβόητο κίνημα «Δεν πληρώνω», το οποίο επενδύθηκε ιδεολογικά με επιχειρήματα για ανάλγητο και άδικο κράτος.

Το φορολογικό πρόγραμμα είναι σαφές και ουσιαστικά προειδοποιεί όσους μέχρι τώρα πίστεψαν ότι ακολουθώντας την τακτική αυτή θα γλιτώνουν εσαεί.
Σημειώνεται, και μάλιστα με έμφαση, ότι η σημερινή φορολογική πολιτική «δημιουργεί κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο: μια καινοφανή και ευρέως διαδεδομένη αντίληψη μίας νέας γενιάς πολιτών που θεωρούν (τις περισσότερες φορές δικαίως) τη μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους ως «νόμιμη», αφού προέχει η επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους».
«Η καλλιέργεια μιας τέτοιας κουλτούρας, τονίζεται, δεν είναι άνευ σημασίας. Θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ακόμη και όταν υπάρξει μια δίκαιη φορολογική πολιτική».
Και η δεύτερη έρχεται αμέσως μετά με την παραβίαση του… άβατου των προσωπικών δεδομένων, αφού οι εμπνευστές του προγράμματος προτείνουν την καθιέρωση ενός και μόνο αριθμού για κάθε πολίτη «από τη γέννησή του» που θα αντικαταστήσει τους αριθμούς ταυτότητας, Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), Δημοτολογίου και Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
Ακόμη και φανατικοί Συριζαίοι μένουν έκπληκτοι από την πρόταση για ηλεκτρονικό «φακέλωμα» που μέχρι τώρα πολεμούσαν με φανατισμό, αλλά και την προειδοποίηση σε όσους ασπάστηκαν το κίνημα «Δεν πληρώνω».
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αντικρούσει το επιχείρημα ότι και τα δύο είναι βήματα προς τη… λογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες