Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το μάθημα της Πάρμα


Του Μιχάλη Μητσού, ΝΕΑ, 13.3.12
Η Πάρμα είναι μια όμορφη πόλη 180.000 κατοίκων στη Βόρεια Ιταλία. Είναι γνωστή για τα αρχιτεκτονικά της αξιοθέατα, το πανεπιστήμιό της, την παρμεζάνα της και το προσούτο της. Οπως πολλές ιταλικές πόλεις όμως, αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα σκουπίδια της. Για να λυθεί λοιπόν μια και καλή αυτό το πρόβλημα, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί ένας μεγάλος αποτεφρωτήρας. Ελα όμως που διαφωνούσε το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο. Και ο υποψήφιός του για τη δημαρχία της πόλης, ο πολλά υποσχόμενος 38χρονος Φεντερίκο Πιτσαρότι, έθεσε το ζήτημα αυτό στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας.Οι εκλογές έγιναν τον περασμένο Μάιο και ο Πιτσαρότι έγινε ο πρώτος υποψήφιος των Πέντε Αστεριών που «κατέλαβε» μια μεγάλη ιταλική πόλη. Ενα μήνα αργότερα ο Γκρίλο διακήρυσσε: «Ο αποτεφρωτήρας αυτός δεν θα κατασκευαστεί ποτέ. Αν θέλουν να προχωρήσουν θα πρέπει να πατήσουν πάνω στο πτώμα του δημάρχου». Μα δεν θα πρέπει η πόλη να αποζημιώσει τους εργολάβους; «Να μην ακούω ανοησίες. Αν υποχρεωθούμε να πληρώσουμε πρόστιμα, θα βρούμε έναν τρόπο να τα πληρώσουμε».
Πριν από δέκα ημέρες, ο αποτεφρωτήρας άρχισε να λειτουργεί.
Για έναν μήνα θα καίει μόνο μεθάνιο και στη συνέχεια θα τροφοδοτηθεί με τα δημοτικά απορρίμματα. Ο στόχος είναι να καίγονται 130.000 τόνοι απορριμμάτων τον χρόνο. Κανείς δεν πλήρωσε πρόστιμο. Κανείς δεν χρειάστηκε να πατήσει πάνω σε οποιοδήποτε πτώμα. Ο Πιτσαρότι, τον οποίο το Ρόιτερ χαρακτήριζε πέρυσι πιο περιζήτητο πολιτικό της Ιταλίας, απλώς ξέχασε τη δέσμευσή του. Οπως ξέχασε την προεκλογική του υπόσχεση ότι δεν θα αύξανε τον φόρο πρώτης κατοικίας και τα δίδακτρα για τους παιδικούς σταθμούς. Τα αύξησε και τα δύο. «Δεν είχαμε άλλη λύση» είπε. Τώρα σχεδιάζει να μειώσει τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων.
Δεν είναι κακό να προσγειώνεσαι στην πραγματικότητα. Κακό είναι να ξεγελάς τους ψηφοφόρους σου, λέγοντας ότι είσαι κάτι ριζοσπαστικά καινούργιο, κάτι άφθαρτο, κάτι έντιμο, κάτι «υγιές και ελπιδοφόρο» για να θυμηθούμε τον Αλέξη και κάνοντας στη συνέχεια τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκες με το επιχείρημα ότι δεν είχες άλλη λύση. Αυτό αφορά σήμερα την Πάρμα, αλλά αύριο μπορεί να αφορά τις Σκουριές, την Κερατέα ή τον Πειραιά.
Οσο για το ίδιο το κίνημα του Γκρίλο, με τους τόσους θαυμαστές εντός και εκτός Ιταλίας, όποιος θέλει πραγματικά να καταλάβει περί τίνος πρόκειται ας αναζητήσει στο Διαδίκτυο ένα κείμενο 5.000 λέξεων που συνέταξε μια ομάδα συγγραφέων από την Μπολόνια με το ψευδώνυμο Wu Ming. Θα διαπιστώσει ότι τα Πέντε Αστέρια δεν είναι παρά μια υπερσυγκεντρωτική οργάνωση με κρυπτοφασιστικά χαρακτηριστικά που θυμίζει τη Σαϊεντολογία. Με αυτούς σκέπτεται στα σοβαρά να σχηματίσει κυβέρνηση η Κεντροαριστερά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες