Parallaxi, 28.11.11
Η Parallaxi επιχειρεί μία αποτίμηση του πρώτου χρόνου δημαρχίας του Γιάννη Μπουτάρη και ανακρίνει το δήμαρχο Θεσσαλονίκης χωρίς περιορισμούς.
Συνέντευξη: Μιχάλης Γουδής, Γιώργος Τούλας
Αυτήν την αποκομιδή ποιος θα την κάνει;
-Τα σκουπίδια είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το πρώτο κομμάτι αφορούσε την ανακύκλωση. Το σύστημα της ανακύκλωσης που υπήρχε, δε λειτουργούσε σωστά, μια και δε γινόταν έγκαιρη και σωστή αποκομιδή και κατέληγαν όλα τα σκουπίδια στο ίδιο σημείο. Εμείς τώρα έχουμε έξι επιπλέον οχήματα και ξεκινώντας από το δεύτερο διαμέρισμα ήδη στο πρώτο δίμηνο έχουμε 20% επιπλέον αποτελεσματικότητα στην ανακύκλωση.Υπάρχει μία μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λέει ότι η παραχώρηση της αποκομιδής σε ιδιώτες κοστίζει έως και 50% λιγότερο στο Δήμο. Ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα μέχρι σήμερα είναι τραγικός. Έχουν προσληφθεί 300 άτομα μέσω καθαριότητας, εμφανίζονται στην καθαριότητα, αλλά εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες.
Υπάρχουν 50 οχήματα που χρειάζονται 100 οδηγούς, όμως με τις οχτάμηνες συμβάσεις δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε κατά πόσο μπορούσαν να εργαστούν στην καθαριότητα. Επέστρεψαν και 450 άτομα με δικαστικές αποφάσεις από αυτούς των οποίων οι οχτάμηνες συμβάσεις έληξαν. Επιπλέον, δεν μπορούμε να προκηρύξουμε ακόμη θέσεις για οχτάμηνες συμβάσεις γιατί απαιτείται έγκριση από 4 Υπουργεία... Η αίτησή μας εστάλη στο Υπουργείο Εσωτερικών τον Ιούνιο... Από το μετασχηματισμό και μετά, όμως, δε λειτουργεί τίποτα. Δεν έχουμε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, για το ΦΠΑ κ.α.
Δράσεις στην πόλη
-Κάνουμε μία συνεννόηση με την Έκθεση, Το παλιό παγοδρόμιο της Έκθεσης θα μας παραχωρηθεί από τη ΔΕΘ και θα μετατραπεί σε χώρο υποδοχής αστέγων, ενώ θα φιλοξενεί και τα συσσίτια. Έχουμε μία καλούτσικη συνεργασία με τη Μητρόπολη για τα συσσίτια. Σκεφτόμαστε και κάτι άλλο, αλλά σκοντάφτει σε θέματα υγιεινής. Θέλουμε εστιατόρια της πόλης να δίνουν τις μερίδες που περισσεύουν κάθε μέρα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Πιστεύω ότι τελικά θα το κάνουμε είτε έτσι είτε αλλιώς.-Για το 2012 δεν είχαμε από πουθενά λεφτά και είπαμε ότι δεν πρέπει να γίνει μία σειρά εκδηλώσεων εθνικοαπελευθερωτικού χαρακτήρα, αλλά πρέπει καταρχήν να βάλουμε κάποιες βάσεις πώς θέλουμε να είναι η πόλη τα επόμενα 100 χρόνια και γι' αυτό εκτός από 2-3 βασικά πράγματα που θα γίνουν, έχουμε και το κεφάλαιο "προτάσεις τρίτων". Όλες αυτές οι δράσεις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και θα υπακούν στην ιδέα "πώς θέλουμε να είναι η πόλη μας". Όχι απλώς τι ωραία και καλά που κερδίσαμε τους Τούρκους. Θα το πούμε κι αυτό. Όμως πρέπει να πάμε και παραπέρα.
H αυτοκρατορία των ταξιτζήδων
-Οι πιάτσες των ταξί είναι μια ιστορία που έχει να κάνει με την κακή νοοτροπία του Έλληνα. Κάναμε με το σωματείο τους μία συνάντηση από τις αρχές του καλοκαιριού και έχοντας γνώση του προβλήματος, συζητήσαμε τις προτάσεις μας και τις προτάσεις τους, όπως για παράδειγμα να μεγαλώσουν οι πιάτσες και να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης ταξί περιφερειακά του ιστορικού κέντρου στα πρότυπα του αεροδρομίου. Έκτοτε και αφού μεσολάβησαν και οι απεργίες δεν έγιναν οι απαιτούμενες συναντήσεις και κόλλησε το θέμα. Ξεκινήσαμε να γράφουμε τα ταξί πριν από μερικές μέρες... είχαμε φοβερή αντίδραση. Πώς να εμποδίσεις τον ταξιτζή να διπλοπαρκάρει στην Τσιμισκή; Η μόνη λύση πια είναι να του πάρεις την πινακίδα.
Αφισοκόλληση και πάσης Ελλάδας
-Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις αφίσες. Είπαμε να δημιουργήσουμε 22 συγκεκριμένα κεντρικά σημεία για αφισοκόλληση και να δώσουμε και δωρεάν χρόνο προβολής στα δημοτικά ΜΜΕ. Συμφώνησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι κι έτσι θα περιοριστεί το μέγεθος του προβλήματος της αφισορύπανσης. Από την άλλη, όμως, έχουμε και τις φοιτητικές νεολαίες που επίσης τους φωνάξαμε, αλλά δεν ήρθαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Τώρα θα αρχίσουμε μηνύσεις και ειδοποιήσαμε και τα ίδια τα κόμματα γι' αυτό. Και βγάλαμε και τα συνεργεία καθαριότητας να κατεβάσουν τις αφίσες.Μιλήσαμε και με την Περιφέρεια, διότι δεν μπορεί οι είσοδοι της πόλης να είναι γεμάτες διαφημιστικά μπάνερ. Αυτά απαγορεύονται, είναι επικίνδυνα και αλλοιώνουν την αισθητική της πόλης. Περνάνε οι ημερομηνίες και ακόμη παραμένουν στη θέση τους, όπως συμβαίνει και με τις διαφημίσεις των δημοτικών εκλογών... Κάναμε τρεις διαγωνισμούς, αλλά δεν έρχεται καμία εταιρία να τα πάρει και να αναλάβει τη διαχείρισή τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις στάσεις των λεωφορείων.
Το τέρας της γραφειοκρατίας
-Στα περίπτερα δεν έχει γίνει η πρόοδος που θα θέλαμε. Η βασική αρχή, όπως τη διατυπώσαμε ήδη από τον Απρίλιο, είναι να φύγει το περίπτερο από το πεζοδρόμιο και να μπει σε κάποιο σημείο, το οποίο είναι ουσιαστικά ίδιο με την οικοδομική γραμμή και να μην μπλοκάρει τους πεζούς. Για να αλλάξει όμως θέση το περίπτερο πρέπει να πάρεις άδεια από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το Σύλλογο Αναπήρων Πολέμου, από το Σύλλογο Πολυτέκνων, από την Περιφέρεια, από την Τροχαία και συναίνεση και του ίδιου του περιπτερά...Ήδη, ας πούμε, έχουμε τέσσερις ενστάσεις. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, γιατί μας απειλούν με κυρώσεις. Ε, λοιπόν, ας έχουμε, λέω εγώ! Όμως οι διευθυντές στην Περιφέρεια δεν υπογράφουν, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη. Ακόμη και με εντολή δημάρχου αρνούνται να υπογράψουν. Γενικά, έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση με τις υπογραφές των διευθυντών λόγω της γνωστής υπόθεσης Σαξώνη, που αρνούνται να βάλουν υπογραφή για ο,τιδήποτε. Έτσι, μαζεύονται στοίβες τα χαρτιά σε μένα και στους αντιδημάρχους, παρόλο που προσπαθήσαμε να κάνουμε καλύτερη κατανομή αρμοδιοτήτων.
-Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν η εσωτερική γραφειοκρατία. Έρχεται ένα χαρτί κι έχει τέσσερα πρωτόκολλα! Χάνεται αυτό το χαρτί. Αντίστοιχα, στέλνω εγώ ένα χαρτί πίσω και ψάχνω να το βρω ένα μήνα μετά, χάνεται.Όμως υπάρχει γιατρειά. Φέραμε αυτή την πολύ μεγάλη εταιρία, την Franklin Covey και αυτοί τώρα έχουν αναλάβει τη διαχείριση προσωπικού (human resources). Αυτή η διαδικασία έχει αρκετά στάδια, προς το παρόν γίνεται καταγραφή της κατάστασης. Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι οι διευθυντές δε συνεννοούνται μεταξύ τους. Πρώτη φορά στα χρονικά τώρα βρέθηκαν όλοι οι διευθυντές μαζί! Δεν είχε ξαναγίνει. Δεν υπήρχε αυτή η αντίληψη και αυτή η συνεργασία. Αυτό βέβαια χρειάζεται και μία καθοδήγηση και μία στρατηγική, γι' αυτό καλέσαμε τους συμβούλους. Αμέσως μετά θα αρχίσει η ανάπτυξη των νέων διαδικασιών, θέλουμε, επειδή έχουμε την υποδομή σε συσκευές, να διακινούνται τα περισσότερα έγγραφα ηλεκτρονικά. Όμως υπάρχει το πρόβλημα ότι οι μισοί δεν ξέρουν υπολογιστές κι έτσι δε δουλεύει το σύστημα. Επιπλέον, απαίτησα να μη φεύγει κανένα χαρτί με την υπογραφή μου, αν δεν το έχει εγκρίνει η νομική υπηρεσία. Μαντείο των Δελφών... Κι έχουν γίνει και γκάφες.
-Ο Καλλικράτης το μόνο που έκανε ήταν από 1000 δήμους να τους κάνει 325. Δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω αυτής της συρρίκνωσης. Τώρα στην ΚΕΔΕ κάνουμε μία ανασκόπηση σχετικά με τα προβλήματα που προκλήθηκαν από το Καλλικράτη, θα βγει το πόρισμα και οι διορθώσεις πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν αποφασίσουν, όμως, ότι υπάρχουν πραγματικές αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δε γίνεται να προχωρήσουν τα πράγματα. Γιατί να ρωτάει, ας πούμε, ο Δήμος το Υπουργείο για τα περίπτερα; Δε γίνεται αλλιώς.
Η πόλη τόπος προορισμού
-Το κυριότερο απ' όλα είναι να υπάρχει μία συνέχεια και μία επανάληψη στην προσπάθειά μας στον τουρισμό. Είπαμε ότι οι δύο κύριοι τόποι προορισμού, που δεν τους είχαμε, είναι η Τουρκία και το Ισραήλ, γι' αυτό και θα πάμε τώρα στη Σμύρνη και τον Ιανουάριο στο Τελ Αβίβ. Τώρα πια θα πάμε με συγκεκριμένα πακέτα.Ανέλαβα τον Οργανισμό Τουρισμού, για να βοηθήσω και προσωπικά στην προώθηση της πόλης στο εξωτερικό. Κάναμε το Φεστιβάλ Γαστρονομίας, το οποίο είχε θετική ανταπόκριση και μπορεί να πάει πολύ καλύτερα. Τώρα πρέπει ο Οργανισμός Τουρισμού να μεγαλώσει και να ενταχθούν σε αυτόν, ενισχύοντάς τον και οικονομικά, πέρα από την Ένωση Ξενοδόχων, οι ταξιτζήδες, οι εστιάτορες, η κολεκτίβα των κέντρων διασκέδασης, ο Εμπορικός Σύλλογος και να μπουν και οι υπόλοιποι δήμοι. Αυτή η πρωτοβουλία δεν περνάει και πολύ εύκολα, διότι δεν καταλαβαίνουν όλοι τη χρησιμότητά της. Φυσικά και θα βάλεις τους ταξιτζήδες, διότι είναι αυτοί ένα κομμάτι από το πρόσωπο της πόλης και πρέπει να μπορούν να δίνουν αξιόπιστες πληροφορίες, να παρέχουν σωστές υπηρεσίες, να μιλούν ξένες γλώσσες όσοι μπορούν κτλ. και να παίρνουν και πιστοποίηση γι' αυτό από τον Οργανισμό.
Αλλαγή νοοτροπίας
-Το είπα και το πιστεύω ότι η νοοτροπία μπορεί να αλλάξει. Η TV100 είναι ένα καλό παράδειγμα και το πώς άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας της. Και είπαμε ότι τώρα πια που ξεκαθάρισε πως δεν την κλείνουμε την TV100, θα μείνει ένα κανάλι στην τηλεόραση κι ένα στο ραδιόφωνο με 80 άτομα προσωπικό και προϋπολογισμό 3 εκατ. € από 9 που ήταν. Έτσι θα γίνει πραγματικό εργαλείο του Δήμου. Το επόμενο βήμα είναι να γίνει διαδημοτική, αφού εντάξουμε και τους άλλους δήμους, οι οποίοι θα ενισχύουν και οικονομικά τη λειτουργία του. Οπότε αν γίνει διαδημοτική, αλλάζει και συνολικά η αντίληψη στην πόλη. Μέσω τέτοιων πραγμάτων μπορεί να αλλάξει, έστω εξαιρετικά δύσκολα, η νοοτροπία.
-Ήρθε, για παράδειγμα, το Βαφοπούλειο. Τους ζήτησα χειροπιαστές ιδέες και απτούς στόχους, ώστε να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο στις εκδηλώσεις τους, αλλά και να συνδεθούν με τις βιβλιοθήκες, με τα ΚΑΠΗ... Να πηγαίνουν παράλληλα τα προγράμματα και με τις άλλες αντιδημαρχίες, ώστε να υπάρχουν και συνέργειες.
Ο δήμαρχος, η πολιτική και η επόμενη μέρα...
-Ίσως ισχύει ότι δε συγκρούστηκα αρκετά... Καταρχήν, η πρώτη σύγκρουση που δε φάνηκε ήταν με το διορισμό των αντιδημάρχων. Δέχτηκα αφόρητες πιέσεις για να βάλω "δικούς μας"... Τι θα πει δικοί μας, παιδιά; Ο διορισμός του αντιδημάρχου είναι αποκλειστικό προνόμιο του δημάρχου, ο οποίος μέσω αυτών εκφράζει την πολιτική του. Ήθελα να βάλω αντιδημάρχους παιδιά που δεν έχουν καμία κομματική εμπλοκή που ήταν διατεθειμένοι να αφιερώσουν τρία χρόνια από τη ζωή τους στο δήμο. Δε με νοιάζει αν ο καθένας έχει φιλοδοξίες να γίνει δήμαρχος ή ο,τιδήποτε. Είναι απόλυτα θεμιτό αυτό. Τι άλλες συγκρούσεις; Είναι και μία πολύ περίεργη εποχή. Από την άλλη, εγώ ήμουν σαφώς υπέρ του Μνημονίου, ήμουν υπέρ της πολιτικής που ακολουθούσε ο Γιώργος Παπανδρέου μέχρι τον Ιούνιο. Έγιναν χοντρά λάθη, όπως για παράδειγμα ο τρόπος που πάει να εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία.
-Το θέμα της διαδοχής δε με απασχολεί καθόλου. Καταρχήν, οι αντιδήμαρχοι πάντα ανάλογα με το αντικείμενο που έχουν είναι άλλος καλύτερος άλλος χειρότερος, άλλος βγαίνει περισσότερο προς τα έξω, άλλος λιγότερο. Για παράδειγμα, ο Ανδρέας ο Κουράκης είχε έναν τεράστιο μπελά στο κεφάλι του, επειδή ήρθε και η πολεοδομία στο Δήμο. Έκανε μία πολύ καλή κίνηση με το καλημέρα με την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων, όμως στη συνέχεια αντιμετώπισε πολλά προβλήματα: δεν είχε καθόλου χρήματα διαθέσιμα για έργα, έχει μία υπηρεσία μάλλον αλαζονική που έχει δημιουργήσει μία κατάσταση δυσκίνητη. Γι' αυτό θα σπάσει τώρα η αντιδημαρχία και θα ηρεμήσουν τα πράγματα.Αυτό τον πρώτο χρόνο άφησα σε όλους μία ελευθερία κινήσεων ώστε να φανούν ποια πραγματικά είναι τα προβλήματα και όχι απλώς να αλλάζουμε πρόσωπα. Διότι σκοπός δεν είναι να εξυπηρετηθεί ο τάδε αντιδήμαρχος ή διευθυντής, αλλά να γίνει η δουλειά. Γίνεται η δουλειά;Πιστεύω ότι σιγά σιγά θα εκφραστεί ένας νέος λόγος στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα πάρουν ακόμη περισσότεροι αξιόλογοι και ορεξάτοι άνθρωποι τα αξιώματα και όχι μόνο αποτυχημένοι πολιτικάντηδες της κεντρικής εξουσίας και λαμόγια. Αν δεν έχουμε μία ισχυρή και αυτοδύναμη τοπική αυτοδιοίκηση, δε θα πάνε καλά τα πράγματα.
Με άριστα το 10...
-Θα βαθμολογούσα τον πρώτο χρόνο της δημαρχίας με 6. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δεν αντιμετωπίσαμε είναι τα σκουπίδια. Το ζήτημα είναι η αποκομιδή. Θα δούμε πώς λειτουργούν και άλλες παρόμοιες πόλεις, όπως η Νίκαια και ανάλογα θα αποφασίσουμε. Το πρώτο βήμα είναι ότι επειδή δε θα έρθουν στην ώρα τους τα οχήματα που έχουμε παραγγείλει, θα δώσουμε την αποκομιδή ενός διαμερίσματος σε ιδιώτη. Θα γίνει χαμός. Ας γίνει... Δεν υπάρχει άλλη λύση. Σε όλη την Ευρώπη η διαχείριση των απορριμάτων γίνεται πια ιδιωτικά. Θα έχουμε ένα πολύ ισχυρό επιτελείο με χημικούς, μηχανικούς, περιβαλλοντολόγους που θα ελέγχουν την κατάσταση, αλλά αυτό το χάλι δεν μπορεί να συνεχιστεί, δε γίνεται.-Γιατί να μην είμαι ξανά υποψήφιος; Λέω με το μυαλό μου ότι εγώ το 2014 θα είμαι 72 χρονών. Αν έχω την ίδια σωματική κατάσταση, όπως τώρα που δεν καταλαβαίνω τίποτα, γιατί να μην είμαι; Χώρια που τότε θα είναι και καλύτερα τα πράγματα. Και οικονομικά θα είναι καλύτερα, ο δήμος θα έχει μπει σε μία ρέγουλα, δηλαδή λέω γιατί να φάω όλο το ζόρι και να φύγω στην πορεία; Δε με ενδιαφέρει καθόλου μα καθόλου η κεντρική πολιτική σκηνή. Έχω πολιτική άποψη, όμως. Άλλωστε, ποιος δεν έχει;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου