Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η νέα κυβέρνηση θέλει; Και μπορεί;


Της Ευγενίας Μπουρνόβα*,www.aixmi.gr, 12.11.2011

Χτες υπήρξε μια ανακούφιση, έστω και μιας μέρας: ο εμπαιγμός που εισπράξαμε από τον τέως πρωθυπουργό θα σταματούσε. Φτάνει πια. Τουλάχιστον αυτό.Σήμερα ήρθε η επόμενη μέρα, αυτή της νέας κυβέρνησης. Πόσο νέας, όμως; Είναι η ίδια, με μια καλή δόση Νέας Δημοκρατίας και μια μικρότερη δόση ΛΑΟΣ! Ποιος θα φανταζόταν όταν ακόμα συζητούνταν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» ή «εθνικής σωτηρίας» ότι θα ήταν αυτή η δοσολογία με αυτή τη σαφέστατη ιδεολογικά και πολιτικά κυβέρνηση! Δύο χρόνια τώρα το διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό των δυο κομμάτων εξουσίας, που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, προσπαθεί να μας πείσει ότι έχει και τη συνταγή για να μας σώσει ! Kαι ενώ μας βυθίζουν χειρότερα, τώρα ενωμένοι πια και με τη βοήθεια του ΛΑΟΣ θα τα καταφέρουν; Κανείς δεν το πιστεύει.
Όσοι ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ πριν δυο χρόνια διερωτώνται πώς τελικά προέκυψε η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, όσοι ψήφισαν ΝΔ ενάντια στο Μνημόνιο διερωτώνται πώς θα βοηθήσει το κόμμα τους στην υπογραφή του νέου Μνημονίου, και οι μόνοι ευχαριστημένοι είναι όσοι ψήφισαν το ΛΑΟΣ, που νομίζοντας ότι με την ψήφο διαμαρτυρίας τους ψήφισαν ένα μικρό κόμμα, βρέθηκαν να είναι στην εξουσία.
Όλοι, βεβαίως, λένε πως αυτό θα είναι για λίγους μήνες. Αυτή η κυβέρνηση, όμως, καλείται να υλοποιήσει ένα έργο που δεν έγινε τα δυο τελευταία χρόνια – άρα είναι αποφασιστική θητεία για το μέλλον του τόπου και δεν έχει διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, όπως αρέσει να λέγεται προσπαθώντας να υποβιβάσουν τις επιπτώσεις των συμφωνιών και των μέτρων που θα ληφθούν!
Στο μεταξύ, μάθαμε ότι περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν βγει στο εξωτερικό. Τουλάχιστον τα 40 από αυτά είναι προϊόν φοροδιαφυγής, αλλά ποιος ενοχλείται; Κλήθηκε κάποιος από αυτούς που βγάλανε τα χρήματα στο εξωτερικό για να δώσει εξηγήσεις; Όσο η πολιτική ηγεσία επιμένει να μην θέλει να συλλάβει αυτούς που δεν πληρώνουν φόρους δεν υπάρχει περίπτωση αντιστροφής του κλίματος. Οι πλούσιοι θα συνεχίσουν να τα βγάζουν στο εξωτερικό, άρα να μην επενδύουν στη χώρα, και μόνο ίσως κάποιοι ξένοι μπορεί να αποφασίσουν να αγοράσουν κάτι κοψοχρονιά. Οι φτωχοί πολύ σύντομα δεν θα έχουν άλλη διαφυγή από την εξαθλίωση, παρά την εξέγερση. Είναι διατεθειμένη η νέα κυβέρνηση να επέμβει και να αναγκάσει όσους χρωστάνε να πληρώσουν; Ούτε ακούγεται ούτε φαίνεται κάτι τέτοιο προς το παρόν.
Το μόνο που συζητιέται είναι η σωτηρία των τραπεζών και ο κ. Παπαδήμος προβάλλεται ως ο άνθρωπος που θα μπορέσει να το κάνει. Η μόνη, μάλιστα, σημαντική λεπτομέρεια για το μέλλον (που πιθανότατα να είναι, πλέον, με τη δραχμή) αφορά το αν οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν ή θα μείνουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες τους. Δεν περιλαμβάνονται, όμως δυστυχώς, στο σχέδιο σωτηρίας και οι 900.000 άνεργοι οι οποίοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Βεβαίως, προσπαθούν να τους πείσουν να μην διαμαρτύρονται αφού προηγείται η σωτηρία της χώρας. Από το σημερινό διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό ποιος θα μας σώσει;
*Η Ευγενία Μπουρνόβα είναι καθηγήτρια Οικονομικής – Κοινωνικής Ιστορίας και Ιστορίας Πόλεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες