Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Οι δήμαρχοι που θα θυμόμαστε στο μέλλον !

@Μοχιανάκης Κωστής, Πόλεις και Πολιτικές
Διαβάζοντας ο υποψιασμένος αναγνώστης το κείμενο του Γιάννη Μπουτάρη στην Athensvoice ανιχνεύει ένα διαφορετικό πρότυπο-μοντέλο εξάσκησης δημοτικής πολιτικής. 

Παλιότερα είχαμε γνωρίσει το πρότυπο του Δημάρχου διεκδικητή. Την τελευταία δεκαετία  το πρότυπο του δημάρχου εργολάβου. Το πρότυπο που θα δούμε να υιοθετείται μαζικά τα επόμενα χρόνια είναι του δημάρχου παρόχου υπηρεσιών. Πρώτα από τους πρωτοπόρους και ακολούθως από τα αντίγραφα.

Αν όμως αυτό είναι το νέο μοντέλο που θα ακολουθηθεί μαζικά τα επόμενα χρόνια ποιά είναι τα κριτήρια που θα αναδείξουν τους Δημάρχους που θα θυμόμαστε στο μέλλον ;


Όποιος Δήμαρχος πέρα από την ορθολογική διαχείριση και την στροφή προς τις υπηρεσίες θα ασχοληθεί με την οικοδόμηση της ταυτότητας της πόλης του , επιλέγοντας το πολύ δύο άξονες, στηριζόμενος στη μοναδικότητα των χαρακτηριστικών της και στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα.Και επί πλέον, παραμερίζοντας τις στρεβλές αντιλήψεις του παρελθόντος , θα δημιουργήσει ένα σύστημα οργάνωσης και προβολής αυτής της ταυτότητας με κύριο στόχο να την πουλάει. Γιατί όταν η πόλη πουλάει, εισπράττουν οι πολίτες.

Είναι κρίμα που στην Ελλάδα, τις τόσο απλές σκέψεις, το πολιτικό σύστημα τις έχει κάνει τόσο δύσκολα υλοποιήσιμες !

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ νόμιζα ότι θα θυμόμαστε τον Παλαιολόγο και τον Αμπατζόγλου, αλλά δε βαριέσαι.

Γ.Σ. είπε...

Αυτό το "παροχέας" από που προέκυψε στη γλώσσας μας, ρε παιδιά; Από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας; Το ρήμα είναι "παρέχω", όχι "παροχεύω" (άλλο το παροχετεύω που βγαίνει από τον "οχετό"), το δε ουσιαστικό είναι πάροχος", όχι "παροχεύς" ή "παροχέας". . .

Politis in action είπε...

Ευχαριστώ για την επισήμανση, τη σχετική με το γραμματικό μου λάθος.Το διόρθωσα.

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες