Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Εκλογές μέσα στο ζόφο

Κώστας Ντιος
 Του Παύλου Αθανασόπουλου, http://www.metarithmisi.gr, 18.5.12
Το ζοφερό περιβάλλον στο οποίο εισέρχεται η χώρα, περιέγραψε ίσως με τον καλύτερο τρόπο ο ανερχόμενος αστέρας του νέου πολιτικού σκηνικού, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντάς μας ότι το μήνυμα των εκλογών προσωποποιείται στο Γεράσιμο Αρσένη, τον οποίο πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Εξάλλου, η Αυριανή κάθε μέρα μας θυμίζει ότι ο Τσίπρας είναι ο νέος Ανδρέας. Τυχοδιώκτες των Ιμίων, έμποροι του πατριωτισμού, κρατικοδίαιτοι, συντεχνίες-λαμόγια, μετακομίζουν μαζικά από το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φανερό πια τι παίζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χώρος συσπείρωσης όλων εκείνων των κοινωνικών στηριγμάτων της μεταπολιτευτικής περιόδου που έφεραν τη χώρα στο σημερινό χάλι και προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατήσουν τα προνόμια και την ισχύ τους.


Όμως αυτό είναι αδύνατο. Επειδή ο ιστορικός χρόνος έχει πυκνώσει, η απόσταση από το ’81 στο ’89, θα είναι λίγοι μήνες. Στο μεταξύ όμως, η χώρα θα έχει καταρρεύσει. Και τότε θα είναι χώρα- έρμαιο των κερδοσκόπων του κόμματος της δραχμής. Μέσα σε αυτό το σκοτεινό φόντο, η χώρα βαδίζει για τις νέες εντολές. Ο μήνας μέχρι τη διεξαγωγή τους θα είναι σπαρμένος κινδύνους και νάρκες. Η παραμονή του Παπαδήμου στην πρωθυπουργία αυτόν τον δύσκολο μήνα, θα ήταν μια κάποια εγγύηση. Και ενώ ο Τσίπρας δέχθηκε τελικά τον Παπαδήμο, τον απέρριψε η ΔΗΜΑΡ!

Τι να πω… Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Οι εκλογές θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Θα είναι μια άγρια σύγκρουση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του παρελθόντος. Και όλοι πρέπει να στρατευθούμε στη δύσκολη μάχη του ευρωπαϊσμού. Μέσα σε αυτή τη σύγκρουση, θα επικρατήσει δυστυχώς η πόλωση μεταξύ της κεντροδεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό, έχουμε και άλλη μάχη να δώσουμε. Τη μάχη για την επιβίωση, την ανασυγκρότηση, την ανανέωση, την ενότητα της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς. Ελπίζω κάποιοι να κατάλαβαν πόσο λάθος ήταν η άποψή τους ότι η σχέση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι μηδενικού αθροίσματος. Ή μαζί θα πάνε καλά, ή μαζί θα καταρρεύσουν. Η αναγόρευση του ΠΑΣΟΚ σε κύριο αντίπαλο της ΔΗΜΑΡ, τελικά έπαιξε το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει εξ αντικειμένου. Τα λαμόγια, οι κρατικοδίαιτοι και οι συντεχνίες, δεν κάθονται σε μικρά κόμματα. Ήδη μετακομίζουν μαζικά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για τη δημιουργία μας ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, μιας σύγχρονης κεντροαριστεράς.
* O Παύλος Αθανασόπουλος είναι δικηγόρος και μέλος της συντακτικής επιτροπής της «Μεταρρύθμισης».

1 σχόλιο:

manousos είπε...

ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΟΥΜΕ; Την Ευρωπαϊκή Ελλάδα της ολιγαρχίας, του κυρίαρχου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου ,και του πελατειακού κράτους;
Την Ευρωπαϊκή Ελλάδα των οριζοντίων περικοπών εις βάρος των φτωχότερων στρωμάτων; Ή την Ευρωπαϊκή Ελλάδα της κοινωνίας των πολιτών, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων, αλλλά και του κράτους πρόνοιας;
Σήμερα έχουμε μια τριτοκοσμική Ελλάδα που δεν μπορέσαμε να διοικήσουμε μόνοι μας ,και γίναμε Γερμανικό προτεκτοράτο.
Κάποτε δεν πρέπει να αντισταθούμε και να φωνάξουμε ότι¨ "έτσι είναι τα πράγματα αλλά έτσι δεν θα πάνε."
Για να γίνει αυτό χρειάζεται σχέδιο εθνικής και λαϊκής σωτηρίας.Όχι σωτηρίας των τραπεζιτών και των μονοπωλίων . Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε. "Κι έρχεται η στιγμή να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιους θα αφήσεις."
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες