Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Ο «δεδομένος» κ. Βενιζέλος


Του Σωτήρη Βαλντένhttp://www.metarithmisi.gr, 3.5.12
Στις τελευταίες εμφανίσεις του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος λάνσαρε ένα νέο "επιχείρημα": "Μη με θεωρείτε δεδομένο", μας λέει, εννοείται ως κυβερνητικό εταίρο. Τι ακριβώς εννοεί όμως και σε ποιον απευθύνεται; Προφανώς δεν απευθύνεται στον κ.Σαμαρά. Ο τελευταίος όχι μόνο δεν θεωρεί το ΠΑΣΟΚ δεδομένο συνέταιρο, αλλά διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι δεν τον θέλει για συνέταιρο. Και ο κ.Βενιζέλος τον καταγγέλλει γι’ αυτό ως ανεύθυνο. Άρα προς τον κ.Σαμαρά το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ είναι μάλλον το αντίθετο: "η θέση μας στην κυβέρνηση είναι δεδομένη και εσείς που την αμφισβητείτε επιδιώκοντας την αυτοδυναμία κοροϊδεύετε τον κόσμο". Ο κ.Βενιζέλος δεν φαίνεται να απευθύνεται ούτε και στο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ. Γιατί ο μεν πρώτος δεν θεωρεί καθόλου δεδομένη τη παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, αντίθετα προτείνει εναλλακτικό αριστερό σχήμα για να τον εκδιώξει. Το δε ΚΚΕ είναι παντελώς αδιάφορο για το αν η θέση του Βενιζέλου στην κυβέρνηση είναι δεδομένη ή όχι, αφού όλες οι δυνατές κυβερνήσεις είναι γι’ αυτό μέρος του ίδιου συστήματος.

Συνάγεται ότι το νέο επιχείρημα του κ.Βενιζέλου απευθύνεται μάλλον σε εκείνους τους αριστερούς πολίτες που ενδιαφέρονται για το ποια θα είναι η αυριανή κυβέρνηση, δεν ενθουσιάζονται με την προοπτική της αυτοδυναμίας της ΝΔ ή και με το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, και δεν πιστεύουν ότι η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι εφικτή (ή και επιθυμητή –με το ΚΚΕ μέσα και τον Καμμένο υποστηρικτή). Δηλαδή και σ’ αυτούς που αποφάσισαν ή σκέπτονται να ψηφίσουν ΔΗΜΑΡ.

Τι λέει λοιπόν σ’ αυτούς ο ευφυής νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Μη πιστεύετε ότι εγώ θα θυσιαστώ για να έχει η χώρα κυβέρνηση, ενώ εσείς θα συνεχίζετε να με επικρίνετε, ασφαλείς ότι η χώρα δεν κινδυνεύει από ακυβερνησία. Αν δεν έρθετε και σεις να συγκυβερνήσουμε και να μοιραστούμε το κόστος, μπορεί και μείς να αρνηθούμε να μπούμε στην κυβέρνηση, οπότε με την άρνησή σας θα οδηγήσετε τη χώρα σε επικίνδυνες νέες εκλογές.

Εύλογη η αγωνία του κ.Βενιζέλου να μοιραστεί το κόστος της παρούσης και μελλοντικής πολιτείας του –που φαίνεται τεράστιο. Μόνο που το νέο του εφεύρημα δεν πείθει:

Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι η κολλημένη στους κυβερνητικούς θώκους ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα εγκαταλείψει την εξουσία επειδή ο Κουβέλης δεν της παρέχει άλλοθι; Εδώ δεν δίστασε να συνυπογράψει τα μνημόνια και να συγκυβερνήσει τόσους μήνες με τη ΝΔ, ακόμη και με τον ΛΑΟΣ. Και ξάφνου θα αφήσει την εξουσία, έτσι γιατί η ΔΗΜΑΡ δεν της "κάθεται";

Όμως το άκρον άωτον του παραλογισμού (και του θράσους) είναι ότι ο ίδιος κ.Βενιζέλος που καταγγέλλει τη ΝΔ για το ενδεχόμενο η τελευταία να μας οδηγήσει σε νέες εκλογές αν δεν πετύχει τον πρώτο της στόχο, απειλεί τώρα να μας οδηγήσει αυτός σε νέες εκλογές, αν η δημοκρατική αριστερά δεν προστρέξει να τον βοηθήσει. Έτσι ώστε να έχει και την πίτα της εξουσίας γεμάτη και τον σκύλο της έξωθεν καλής μαρτυρίας χορτάτο. Και μάλιστα, υπονοεί πως την ευθύνη γι’ αυτές τις εκλογές δεν θα έχει ο ίδιος που θα τις έχει προκαλέσει, αλλά η δημοκρατική αριστερά που δεν θα δεχτεί τον εκβιασμό! Φαίνεται πως, μέσα στην απελπισία του, ο κ.Βενιζέλος ψάχνει για "κορόιδα"!

Ας σοβαρευτούμε. Ορθώς οι δημοκράτες αριστεροί θεωρούμε τον κ.Βενιζέλο "δεδομένο". Δεδομένο στη θέλησή του να μείνει πάση θυσία στην εξουσία (χθες μόλις μας είπε περίπου πως μόνον αυτός μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα στις Βρυξέλλες!) και δεδομένο στην πρόθεσή του να συνεχίσει να υλοποιεί την πολιτική των μνημονίων που συνυπέγραψε. Θα τον βόλευε βέβαια η ΔΗΜΑΡ να του παράσχει αριστερό άλλοθι, αλλά είναι τουλάχιστον αμφίβολο ότι θα "κωλώσει" και χωρίς αυτό. Εκτός πάλι κι αν κατέληξε πως, παρά τις περί του αντιθέτου καταγγελίες του, τον συμφέρουν οι επαναληπτικές εκλογές, και προσπαθεί να χρεώσει την ευθύνη γι’ αυτές στη ΔΗΜΑΡ. Μ’ άλλα λόγια ή μπλόφα ή τέχνασμα είναι το νέο επιχείρημα του κ.Βενιζέλου, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς μιαν ακόμη σταθερά του τρόπου άσκησης πολιτικής της ηγεσίας του κόμματος αυτού.

Αν πραγματικά το ΠΑΣΟΚ θέλει τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ, θα χρειαστεί να κάνει πολύ περισσότερα από το να αλιεύει για "κορόιδα". Θα πρέπει να αλλάξει ριζικά και αξιόπιστα τη γραμμή της για τα μνημόνια (τονίζω το "αξιόπιστα" γιατί τελευταία έχει αρχίσει μέχρι και το μνημόνιο να εξορκίζει, μην τυχόν και κανείς τον πιστέψει), αλλά και να δώσει και άλλα δείγματα φερεγγυότητας που σήμερα φαίνονται να λείπουν παντελώς. Μια ισχυρή ΔΗΜΑΡ στις 7/5 θα στείλει και αυτό το μήνυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες