Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Δημοκρατική Αριστερά: Επιλογή για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος


Συνέντευξη στην «Κοινωνική» του Πειραιά, 2.5.12
-Κε Γεωργάτε, υπάρχει πολύς θυμός, μεγάλη απογοήτευση και απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Με τέτοιο κλίμα τι μπορεί να προκύψει από την κάλπη;
Πάντοτε στην ιστορία οι εποχές κρίσεις οδηγούν τα πράγματα στα άκρα. Όλα αυτά που λέτε ισχύουν. Απογοήτευση, θυμός, απαξίωση είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους πολίτες. Όμως, ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει σε παράλογες πράξεις, ενώ με την απαξίωση της πολιτικής απαξιώνεται η ίδια η Δημοκρατία. Οι πολίτες αντί να τιμωρήσουν τη Δημοκρατία, κάτι που στην ουσία στρέφεται ενάντια στους ίδιους, μπορούν να τιμωρήσουν τους πρωταίτιους της σημερινής κατάστασης, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Και αυτό ελπίζω να προκύψει από την κάλπη, με προοδευτική δημοκρατική κατεύθυνση.  
Και όμως, ο κος Σαμαράς διεκδικεί την αυτοδυναμία και ο κος Βενιζέλος την πρωτιά.
Δυστυχώς, το παλιό πολιτικό σύστημα αντιστέκεται και προσπαθεί να διατηρήσει πελατειακά δίκτυα και προνομιακές συντεχνιακές σχέσεις σε βάρος των πολλών, όπως έχει μάθει επί χρόνια να διαχειρίζεται τις δημόσιες υποθέσεις.
Γι` αυτό και επαναφέρει τα εκβιαστικά διλήμματα περί αυτοδυναμίας και ακυβερνησίας. Είναι η ξεπερασμένη λογική και η πρακτική του παρελθόντος. Αν θέλουμε αυτό να αλλάξει, χρειάζεται μεγάλη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με καινούργια άφθαρτα πρόσωπα και κυρίως αλλαγή της παλαιοκομματικής νοοτροπία και πρακτικής που μόνο καινούργια πρόσωπα μπορούν να προωθήσουν.
Και γιατί, κε Γεωργάτε, να επιλέξουν οι πολίτες τη ΔΗΜ.ΑΡ και όχι κάποιο από τα άλλα κόμματα της Αριστεράς;
Η ΔΗΜΑΡ είναι η πιο συνεπής και ρεαλιστική επιλογή. Από τη μια έχουμε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που μας έφεραν στο μνημόνιο και τώρα, με το ΝΑΙ σε όλα, συνεχίζουν να επιδεινώνουν δραματικά τη ζωή μας. Από την άλλη, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν επί χρόνια κάθε αναγκαία μεταρρύθμιση και τώρα, με το ΟΧΙ σε όλα, προτείνουν στους πολίτες κατ` ουσία την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και την αχαρτογράφητη πορεία εκτός ευρώ, εκμεταλλευόμενοι το θυμό τους. Γιατί όχι λοιπόν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ που και το μνημόνιο καταψήφισε και διαθέτει σχέδιο βαθμιαίας απαγκίστρωσης από τους δυσβάσταχτους όρους του και υποστηρίζει κάθε αναγκαία μεταρρύθμιση για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα και έχει συγκεκριμένο και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα για την προστασία και την ενίσχυση των πιο αδύναμων και των κατάφορα πιεζόμενων μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.
Εσάς, δεν σας ανησυχεί η άνοδος της άκρας δεξιάς και συγκεκριμένα της Χρυσής Αυγής;
Είναι από τα πιο ανησυχητικά συμπτώματα της κρίσης. Δυστυχώς, όπου απουσιάζει το δημοκρατικό κράτος και η αποτελεσματική παρουσία μιας σύγχρονα και καλά εκπαιδευμένης αστυνομίας, εισβάλλει και αναπτύσσεται ο φασισμός, ο εχθρός της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Γι` αυτό ο πρόεδρός μας, ο Φώτης Κουβέλης, κάλεσε όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου σε επαγρύπνηση και συντονισμό για την αντιμετώπιση του ακροδεξιού εξτρεμισμού.
Πως θα κινηθείτε, ως ΔΗΜ.ΑΡ, την επόμενη μέρα; Τι είδους συνεργασίες θα επιδιώξετε;
Εμείς θέλουμε την ενίσχυση και την ισχυροποίησή μας, για να μετατρέψουμε τη δύναμη που θα μας δώσει ο λαός σε προοδευτικό πολιτικό αποτέλεσμα. Θα προσέλθουμε στον μετεκλογικό διάλογο με όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις και θα επιδιώξουμε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για συγκεκριμένες υπέρ των πολιτών μεταρρυθμίσεις. Προτεραιότητά μας είναι η κοινωνική προστασία, η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και ο εκσυγχρονισμός των κρατικών δομών. Είμαστε έτοιμοι να τις υπηρετήσουμε είτε από θέση κυβερνητικής ευθύνης είτε από θέση προγραμματικής αντιπολίτευσης. Η προεκλογική συνεργασιολογία περί ενότητας και κυβερνήσεων της αριστεράς είναι απλά λαϊκισμός που εκμεταλλεύεται το θυμικό των αριστερών πολιτών.
Τελειώνοντας, τι θα θέλατε να τονίσετε στους πολίτες που τυχόν θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;   
Ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και κυρίως, ότι σ` αυτές τις εκλογές η προσωπική επιλογή του καθενός θα είναι καθοριστική για το παρόν και το μέλλον όλων μας. Την ευθύνη την έχουμε εμείς, οι πολίτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες