Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μάνος, Τζήμερος και Βαλλιανάτος


Του Δημήτρη Φύσσα, Athens Voice, 23.5.12
Ως γνωστόν, επισημοποιήθηκε η εκλογική συνεργασία της «Δράσης» του κ. Στέφανου Μάνου με τη «Δημιουργία, ξανά!» του κ. Θάνου Τζήμερου. Κατ΄ απαίτηση του τελευταίου, έπρεπε να μείνει έξω από την εκλογική συνεργασία η «Φιλελεύθερη Συμμαχία», συμμαχικό σχήμα του κ. Μάνου στις 6 του Mάη. Επίσημη αιτιολογία από την πλευρά του κ. Τζήμερου δεν υπήρξε, ανεπίσημα προβλήθηκαν, πρώτο, η ομοφυλοφιλική ιδιότητα του προέδρου της «Συμμαχίας», του κ. Βαλλιανάτου, και, δεύτερο, οι αντιεθνικιστικές θέσεις της τελευταίας. Ο συμβιβασμός που τελικά επήλθε είναι να μη διώξουν τελείως τη «Συμμαχία», αλλά απλώς να βάλουν τους ανθρώπους της σε μη εκλόγιμες θέσεις (θυμίζω ότι οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι σταυροδοσία). Ως προς τη «Δημιουργία, ξανά!», καμία έκπληξη. Άλλωστε ο κ. Τζήμερος και τους μετανάστες κακοπληρωμένους θέλει, και αρχαία ελληνικά υποχρεωτικά στην Πέμπτη και Έκτη Δημοτικού ζητάει και τη διατήρηση στρατιωτικών ιερέων επιθυμεί και τη μη αναγνώριση τού αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων αρνείται και με τον ορθόδοξο αρχιεπίσκοπο συναντήθηκε χτες και πολλά άλλα. Όλα αυτά δεν είναι ακριβώς φιλελεύθερα.
Ο κ. Τζήμερος λογαριάζει λοιπόν ότι, χρησιμοποιώντας το ποσοστό του κ. Μάνου (1,8%) σε άθροιση με το δικό του (2,1%), θα μπει στη Βουλή της 17ης Ιουνίου. Και έχει πιθανότατα δίκιο -γιατί ξεκινάει από θέση ισχύος.
Ως προς τον κ. Μάνο, μεγάλη έκπληξη. Ελπίζοντας, από την ανάποδη, ότι θα χρησιμοποιήσει το ποσοστό του κ. Τζήμερου για να μπει στη Βουλή ο ίδιος και μερικοί συνεργάτες του, υποχώρησε τόσο, ώστε να δεχτεί ως τίτλο του καινούργιου σχήματος το «Συνασπισμός Δημιουργία ξανά». Σε πρώτη ματιά φαίνεται, ίσως, λογική κίνηση γιατί ξεκινάει από μειονεκτική θέση- και πως αλλιώς θα μπορούσε να επιπλεύσει; Από την άλλη, όμως, η ευκολία με την οποία «άδειασε» τον προεκλογικό του σύμμαχο της 6ης Ιουνίου δεν προκαλεί καλή εντύπωση. Αρκετοί από τους ανθρώπους που είχαν ψηφίσει τον Ιούνιο τη συμμαχία «Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία» είναι πολύ ευαίσθητοι σε θέματα ανεκτικότητας, διαφορετικότητας και γενικά ανθρώπινων δικαιωμάτων- παραμένουν δηλαδή φ ι λ ε λ ε ύ θ ε ρ ο ι. Ίσως λοιπόν το 1,8% και το 2,1% να μη δώσουν 3,9%, αλλά λιγότερο, μπορεί και πολύ λιγότερο.
Ως προς τη «Φιλελεύθερη Συμμαχία», η έκπληξη είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σε βρίζουν, σε υποτιμούν, σε υποβιβάζουν. Και συ δε φεύγεις απ΄το μαντρί, δε διαμαρτύρεσαι καν, αλλά προσφέρεις απλόχερα τις -όποιες, λίγες έστω, δυνάμεις σου- στον τιμητή / υβριστή σου. Εμφανίζεται ως μεγαλοψυχία, αλλά φοβάμαι ότι δεν είναι παρά πολιτικός μαζοχισμός.
Αν υποθέσουμε ότι το νέο σχήμα θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή (επαναλαμβάνω: αν), το μόνο βέβαιο είναι ότι δε θα υπάρχουν διόλου «Βαλλιανάτοι». Ως προς το αν θα κυριαρχήσουν οι «Μάνοι» ή οι «Τζήμεροι», θα ευχόμουνα το πρώτο, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα συμβεί το δεύτερο.
Υ.Γ. Για την κ. Μπακογιάννη και την ανακοινωμένη συνεργασία της με τη ΝΔ του κ. Σαμαρά, δεν έχει νόημα να πω οτιδήποτε. Ο στενότερος συνεργάτης της, ο ευρωβουλευτής κ. Σκυλακάκης, τα είπε όλα, με το να διαχωρίσει τη θέση του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες