Tης Χριστίνας Κοψίνη, Καθημερινή, 3.8.13
Τι κάνεις όταν ξαφνικά γίνεις ένας από τους ανέργους; Εκτός από τους φίλους, ποιον μπορείς να συμβουλευτείς; Mε τίνος τις οδηγίες θα τολμήσεις, αν χρειαστεί, τα πρώτα βήματα στον τομέα των αγροτουριστικών προϊόντων; Ποιος μπορεί να σε συμβουλεύσει για το ποιες δεξιότητες έχουν ζήτηση και πώς θα τις προσεγγίσεις; Ποιος αξιόπιστος φορέας θα σε ενημερώσει για την εκτός συνόρων έξοδο σε αναζήτηση νέας δουλειάς; Σε αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχει απάντηση. Ή μάλλον -κι ας με συγχωρήσουν τα αξιόπιστα μεγάλα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας ή τα πάσης φύσεως σκλαβομεσιτικά γύρω από την Ομόνοια- η απάντηση είναι μόνο μία: πουθενά. Στη χώρα της ανεργίας του 27% δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός. Το μόνο που υπάρχει είναι ψίχουλα αποτυχημένων προγραμμάτων, όπως αποδεικνύονται και τα τελευταία με το Voucher. H αλήθεια είναι ότι είτε ο εργαζόμενος, που μέσα σε λίγα 24ωρα βρίσκεται χωρίς δουλειά, είτε ο νέος, που ξεκινά το επαγγελματικό του δρομολόγιο μετά την περάτωση οποιασδήποτε βαθμίδας σπουδών, δεν ξέρει πού να αποτανθεί για το επόμενο, νόμιμο, βήμα. Οσοι έχουν καλά διαπροσωπικά δίκτυα γνωριμιών κάτι κάνουν. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν την... ανάπτυξη. Οι σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι (συμπεριλαμβανομένων και των εν ενεργεία απασχολουμένων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες) αποτελούν αυτήν τη στιγμή μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, «αγορά» της χώρας.
Κι όμως γι’ αυτήν την ιστορικά πρωτοφανή σε μέγεθος κατηγορία ανθρώπων, που έχει διαφορετικά επίπεδα επάρκειας, διακρίνεται για ξεπερασμένες ή προχωρημένες δεξιότητες, έχει γνώσεις ξένων γλωσσών ή δεν διαθέτει καμία ειδίκευση, δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος «πωλητής» υπηρεσιών. Απουσιάζει μια υπηρεσία, ένας φορέας που θα του παρουσιάσει όλο τον χάρτη των πιθανών δυνατοτήτων επανακατάρτισης ή συμπλήρωσης γνώσεων, ακόμη και αλλαγής επαγγέλματος.
Ο ΟΑΕΔ; Ας μην το σχολιάσουμε. Οι σύμβουλοί του απασχολούνται με γραμματειακό έργο. Ιδιωτικοί ΟΑΕΔ; Aπαγορεύεται, λες και ο ολλανδικός ΟΑΕΔ που έχει θυγατρική εταιρεία ένα μικρότερο ιδιωτικό ΟΑΕΔ δεν έχει ιδέα για την αγορά. Αντιθέτως, αντί της διαμόρφωσης μηχανισμών αξιόπιστων, συνεχίζουμε να πετάμε τα κονδύλια του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου δεξιά και αριστερά. Το πιο χαρακτηριστικό είναι τα ΚΕΚ, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς πιστοποίηση προγραμμάτων, αλλά με βασικό κριτήριο εάν έχουν αίθουσες 5 επί 8 ή 6 επί 10.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου