Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Τα προβλήματα του Βενιζέλου



Του Κώστα Γιαννακίδη, www.protagon.gr, 3.7.12
Αν χαρίσατε την εφηβεία σας στα '80ς, στο δίκτυο θα βρείτε δεκάδες βίντεο που αναζητούν τα απομεινάρια της δεκαετίας πάνω σε κουρασμένα κορμιά και σε ρυτίδες μεσηλίκων. Σκέτη μελαγχολία. Βλέπεις τον αγαπημένο σου σταρ στη σύγχρονη του εκδοχή και μετά σκιάζεσαι όταν περνάς μπροστά από καθρέφτες. Το μόνο καλό που έχουν αυτά τα βίντεο είναι ότι σου απαντούν σε μία ερώτηση που πάντα κάνεις, αλλά δεν της δίνεις ιδιαίτερη σημασία: τι στο διάολο απέγιναν όλοι αυτοί; Θα ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο για το ΠΑΣΟΚ. Ανήκει στους star των '80ς και υπάρχουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι που σκόρπισαν σαν κοπάδι από ψάρια μπροστά στη θέα του δύτη. Τι στο διάολο απέγιναν όλοι αυτοί; Υποθέτω ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος ξέρει την ερώτηση, έχει δει την απάντηση και προσπαθεί να την προσεγγίσει. Η προσπάθεια ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ, με νέα διακήρυξη και αναθεωρημένο πολιτικό λόγο, κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση: προσπαθεί να πάρει πίσω το εκλογικό ακροατήριο που λεηλατήθηκε από όλους.
Αυτός είναι ο μοναδικός στόχος και αν ακούσετε πουθενά τίποτα χαριτωμένο για επανατοποθέτηση στη σφαίρα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, χαμογελάστε με συγκατάβαση και ζητήστε να σας πληρώσουν το ουίσκι.

Το πρόβλημα του Βενιζέλου δεν είναι απλό διότι πρόβλημα είναι και ο ίδιος ο Βενιζέλος. Όχι τόσο λόγω της φθοράς που υπέστη ως διαχειριστής και τώρα ως κυβερνητικός εταίρος. Το πρόβλημα του έχει να κάνει με τον πολιτικό λόγο που αρθρώνει ο ίδιος, με τη σκέψη που προσπαθεί να μετατρέψει σε άποψη και θέση: πρόκειται για προϊόν που, απλούστατα, δεν θα προτιμηθεί εύκολα από το εκλογικό ακροατήριο. Δεν έχει γωνίες, δεν έχει φιλόδοξο όραμα και μερικές φορές λαϊκίζει λες και ντρέπεται που το κάνει-τουλάχιστον ας το κάνει καλά. Οι άλλοι είναι πιο ανταγωνιστικοί.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα του Βενιζέλου είναι ότι δεν έχει πρόσωπα για να πουλήσει το προϊόν. Με ποιους θα προσεγγίσει εκ νέου τους πολιτικούς συνομιλητές στη λαϊκή βάση; Με τον Λοβέρδο και τον Χρυσοχοϊδη; Ελάτε τώρα! Το έλλειμμα προσώπων στο ΠΑΣΟΚ ίσως αποτελεί μεγαλύτερη καχεξία και από την αμήχανη τοποθέτηση του επάνω στη σκηνή. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει πρώτα να βρει πρόσωπα. Καλούς πωλητές ενός νέου προϊόντος με άλλη συσκευασία και καινούργια εμπορική ονομασία. Και επειδή δεν έχει ακαδημία στελεχών, πρέπει να κάνει μία σοβαρή κουβέντα με τη ΔΗΜΑΡ.



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ ριζικά. Πρώτα είναι ζήτημα πολιτικής τοποθέτησης και μετά προσώπων. Τι να τα κάνεις τα πρόσωπα αν δεν έχεις τίποτα καινούριο να πείς; Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα στο Πασοκ με τα πρόσωπα. Ισως θα πρέπει να αναζητηθεί ταυτόχρονα η φόρμουλα. Αν λείπει το ένα ή το αλλό, θα αποτελέσει μια ακόμα αποτυχία.

Ανώνυμος είπε...

πολύ προσεγμένη η φωτογραφία που βρήκατε γιά τον κ. Βενιζέλο. Εξαιρετική. Τώρα γιά το κείμενο,δεν έκανα καν τον κόπο να το διαβάσω. ΄Αντε και καλό δρόμο.

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες