Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Μανιτάκης: Αβάσιμη κάθε συζήτηση για απόλυση δημοσίων υπαλλήλων


Ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχω στο μυαλό μου τίποτε άλλο πέρα από την αναδιάρθρωση του κράτους και της διοίκησης, υπογράμμισε ο Αντώνης Μανιτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των πραγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Στόχος του δύσκολου αυτού εγχειρήματος είναι η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και η αναζήτηση των προσφορότερων λύσεων και πρακτικών για τη διασφάλιση των παρεχόμενων από τη δημόσια διοίκηση υπηρεσιών, προς όφελος των πολιτών, αλλά και η βελτίωση της αποτελεσματικότητάς και αποδοτικότητας τους, επεσήμανε. Όπως είπε, η μεταρρυθμιστική διαδικασία πραγματοποιείται σε δύο φάσεις. Πρώτα, αξιολογούνται οι δημόσιες υπηρεσίες και μετά το προσωπικό. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι κάθε άλλη συζήτηση σήμερα για μείωση ή απόλυση και μάλιστα 150.000 χιλιάδων ή 15.000 υπαλλήλων ή και για εφεδρεία είναι αυθαίρετη και αβάσιμη. «Δεν εντάσσεται ως εκ τούτου στο προγραμματισμό μας, ούτε είναι στις προθέσεις του υπουργείου», πρόσθεσε. Στη συνέχεια, ο κ. Μανιτάκης δήλωσε ότι από κοινού με τον υφυπουργό κ. Βολουδάκη, σχεδιάζονται οι εξής παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση του πολίτη και την ελάφρυνση της γραφειοκρατίας:
-Με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας θα ενισχυθεί και εκσυγχρονιστεί η λειτουργία των ΚΕΠ τα οποία μετεξελίσσονται σε Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης «μιας στάσης» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.


-Συνολικός επανασχεδιασμός και απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους των υπαλλήλων και της γραφειοκρατικής ενασχόλησής τους.

-Καθιέρωση της υποχρεωτικής διακίνησης των εγγράφων με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

-Η κατάργηση της υποχρεωτικής υποβολής επικυρωμένων αντιγράφων καθώς και των απαιτουμένων δικαιολογητικών με την καθιέρωση της αυτεπάγγελτης ηλεκτρονικής αναζήτησής τους από τις υπηρεσίες, θα περιορίσει τη γραφειοκρατία στις σχέσεις του πολίτη με τις υπηρεσίες.

-Η ολοκλήρωση της εθνικής ηλεκτρονικής πύλης μέσω της οποίας οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν αιτήματα και θα αναζητούν προσωπικά έγγραφα.

Τέλος ζήτησε από τους δημοσίους υπαλλήλους να ενστερνιστούν, να οικειοποιηθούν το πνεύμα της ανανέωσης, της ανάγκης αλλαγής των διοικητικών πρακτικών και της νοοτροπίας, και να συνειδητοποιήσουν τη καθοριστική συμβολή τους στη λειτουργία μιας αποτελεσματικής, δίκαιης και οικονομικότερης διοίκησης. «Η αξιολόγηση των υπηρεσιών και των προσωπικού δεν τους απειλεί, δεν τους απαξιώνει. Αντίθετα τους αξιοποιεί σύμφωνα με τις ικανότητες και την απόδοσή τους», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες