Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΔΗΜΑΡ : Το παρασκήνιο της Κεντρικής επιτροπής


Κομματικές διεργασίες, κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και συσκέψεις κορυφής για το κυβερνητικό έργο αποτυπώνουν το πεδίο δράσης της ΔΗΜΑΡ ως κυβερνητικού εταίρου. Ήδη, ενόψει της συνάντησης των τριών αρχηγών και, με την Τρόικα να φτάνει στην Αθήνα, η ΔΗΜΑΡ θέτει ως άξονες άμεσης προτεραιότητας τις μεταρρυθμίσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές και την προστασία των αδύνατων κοινωνικών ομάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισήγησή του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την Δευτέρα (23. 7.2012), ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης έδωσε έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, εμμένοντας παράλληλα στη θέση για τη μη λήψη οριζόντιων μέτρων και στην αναζήτηση μέτρων «που θα ανακουφίζουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα»Στη γραμμή αυτή συνηγόρησε η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής, κατά τη συνεδρίασή της το διήμερο 21-22 Ιουλίου, που περιέλαβε μάλιστα στην πολιτική της απόφαση ότι «άμεσα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα μέσα στο 2012». Την ίδια ώρα, αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για εξοικονόμηση δαπανών.



Από κει και πέρα, γίνεται λόγος για εκκίνηση της διαδικασίας αναδιαπραγμάτευσης. Ωστόσο, η ΔΗΜΑΡ, ως κυβερνητικός εταίρος, προβάλλει τους άξονες για την αναδιαπραγμάτευση - χρονική επιμήκυνση, αναπτυξιακή πολιτική, υπεράσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων - ως μέρος ενός νέου εθνικού σχεδίου ανόρθωσης, ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής. Όπως επισημαίνουν από τη ΔΗΜΑΡ, αφορά το υπό κατάρτιση σχέδιο και «θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους στο αμέσως επόμενο διάστημα».



Η εσωκομματική συζήτηση



Ωστόσο, διάχυτος είναι ο προβληματισμός, μεταξύ των στελεχών της, για τις δυνατότητες που έχει η ΔΗΜΑΡ να βάλει τη σφραγίδα της στο κυβερνητικό έργο. Αυτό αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα αλλά με κυρίαρχη την αγωνία για την επόμενη μέρα. Η πλειονότητα των στελεχών εμφανίζεται να αποδέχεται ότι η κυβερνητική συμμετοχή έχει ως κόκκινη γραμμή «τη σωτηρία της χώρας».


Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη συζήτηση που έγινε στο κορυφαίο κομματικό όργανο, άλλοι προέβαλλαν την αναπτυξιακή διάσταση και ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού και άλλοι τόνισαν ότι χρειάζεται να συμβάλλουν όλοι, κατ΄αναλογία δυνατοτήτων, στην εξοικονόμηση δαπανών.



Πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για την ανάγκη να εκπέμψει η ΔΗΜΑΡ την αλλαγή νοοτροπίας με τις προτάσεις της και τις θέσεις της οι οποίες, «με σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις», δεν θα υποτάσσονται σε συντεχνιακές λογικές επαγγελματικών κατηγοριών. "Βροχή" οι επισημάνσεις ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί στις ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αλλά και στις δηλώσεις τους οι υπουργοί τους οποίους έχει προτείνει και στηρίζει η ΔΗΜΑΡ.



Συζήτηση προκάλεσε το ζήτημα της φυσιογνωμίας του κόμματος και η πρόταση του κ. Ν. Μπίστη για δημιουργία φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας, με ανοιχτή πρόσκληση σε κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα. Άλλοι υπερθεμάτισαν, και άλλοι απέρριψαν τη συζήτηση περί σοσιαλδημοκρατίας, όπως η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη.



Παράλληλα, στη συνεδρίαση, υπήρξε έντονη κριτική για ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος αλλά και ελλιπή ενημέρωση των οργανώσεων σχετικά με κομματικά θέματα αλλά και πολιτικές εξελίξεις.



Μικρή μειοψηφία οι διαφωνούντες



Αισθητή έκαναν την παρουσία τους, αν και ολιγάριθμοι στην Κεντρική Επιτροπή, εκείνοι που διαφωνούν με την επιλογή της ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Πεδίο επικρίσεων ήταν η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, οι πολιτικές παλινωδίες, η …μετέωρη πορεία του κόμματος ως κυβερνητικού εταίρου, οι αντιφάσεις της επίσημης ρητορικής περί μη οριζόντιων μέτρων, την ώρα που ήδη γίνεται οριζόντια περικοπή των εφάπαξ, το θέμα των συλλογικών συμβάσεων κ. α.



Πάντως, η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις πολιτικές εξελίξεις υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία (1 κατά και 5 λευκά).



Την 6μελή επιτροπή που συγκροτήθηκε για να συνθέσει το κείμενο της απόφασης αποτελούσαν οι κ. κ. Σάκης ΠαπαθανασίουΣταύρος ΛιβαδάςΑνδρ. ΝεφελούδηςΝίκος ΑντωνίουΘράσος ΦωτεινόςΓιάννης Σκοπούλης.
Με τρεις τροπολογίες που υπέγραφαν οι κ. κ. Νεφελούδης, Σκοπούλης και Φωτεινός εκφράστηκαν διαφωνίες επί σημείων της απόφασης. Η μια τροπολογία, η οποία ενσωματώθηκε στο κείμενο της απόφασης, αφορούσε την ενίσχυση του αυτόνομου πολιτικού λόγου της ΔΗΜΑΡ, εκ παραλλήλου με την προώθηση της διεύρυνσής της με δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας.



Η δεύτερη, η οποία αποσύρθηκε, έθετε το ζήτημα της μετενέργειας, των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, με την επισήμανση ότι οι συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της κυριαρχίας της χώρας.



Με την τρίτη τροπολογία, η οποία κατατέθηκε και δεν «πέρασε», αφορούσε την εκτίμηση για τις εκλογές και μεταξύ άλλων έδινε έμφαση στο ότι μεγάλο μέρος των πολιτών στράφηκε προς τα αριστερά, με αναφορά και στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΒΗΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες