Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Η επαναδιαπραγμάτευση είναι μια διαρκής μάχη


Η εναρμόνιση της κυβερνητικής πρακτικής με τις πολιτικές δεσμεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος αποτελεί έναν από τους μεγάλους πονοκέφαλους της ΔΗΜΑΡ. Ο πρόεδρός της κ. Φ. Κουβέλης ξέρει ότι πέρα από τις δυσκολίες της επαναδιαπραγμάτευσης των δυσμενών όρων του μνημονίου, αχίλλειος πτέρνα -με μεγάλο μάλιστα πολιτικό κόστος - μπορεί να αποδειχθεί η διαχείριση του κυβερνητικού έργου και η απόσταση έργων και λόγων στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων.  Γι αυτό ήθελε στο κείμενο της ομιλίας του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης να περιλάβει την επισήμανση ότι οι βουλευτές θα είναι το «άγρυπνο μάτι» που δεν θα μείνει στην παθητική παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου αλλά θα ελέγχει και θα κρίνει με αυστηρότητα τις πρακτικές που θα αναπτύσσουν τα καθ΄ύλην αρμόδια υπουργεία. Επιπλέον, την κοινοβουλευτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να την περιγράψει στην ομιλία του και σαν κρίκο που θα ενώνει τη βουλή με τις προτάσεις και τα αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών , των συνδικαλιστικών και επαγγελματικών ενώσεων.

Η επιδίωξή του κ. Κουβέλη, κατά την έναρξη των εργασιών της νέας Βουλής, είναι η υπεράσπιση της επιλογής του κόμματός του να στηρίξει , να συμμετέχει και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση «εθνικής ευθύνης» προβάλλοντας ότι η συμμετοχή στις ευθύνες «ενώνει το λαό» πέρα από την προεκλογική διάκριση μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων. Μάλιστα, ο κ. Κουβέλης ανάγει την παρουσία της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα σε προωθητικό παράγοντα που «αυξάνει τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας».

Η προειδοποίηση πάντως που θέλει να εκπέμψει είναι ότι η αναδιαπραγμάτευση δεν θα γίνει σε μια στιγμή, σε μια σύνοδο κορυφής ή στην πρώτη επίσκεψη της Τρόικας , αλλά θα είναι μια συνεχής και επίπονη διαδικασία, μια διαρκής μάχη.

Ο κ. Κουβέλης επιδιώκει να στείλει μηνύματα και στον ΣΥΡΙΖΑ . Σύμφωνα με εκτιμήσεις, προλειαίνεται το έδαφος για την κριτική που ήδη έχει αρχίσει να ασκείται προς την αξιωματική αντιπολίτευση περί ….αντιδράσης για την αντίδραση. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το πρώτο πεδίο σύγκρουσης , την ώρα που η ΔΗΜΑΡ έχει συμφωνήσει σε«αναγκαίες αποκρατικοποιήσεις» με παραμονή στο δημόσιο δικτύων και υποδομών αλλά με ανάπτυξη των δυνατοτήτων αξιοποίησης που δίνει το πλαίσιο της μικτής οικονομίας, το οποίο προτάσσει η ΔΗΜΑΡ. 

Πάντως, ο κ. Κουβέλης θέλει να ενεργοποιήσει θεσμικά την κυβερνητική τακτική της πλήρους ενημέρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κοινοβουλευτικών δυνάμεων , ώστε τουλάχιστον να αποδομηθούν , κατά την αντίληψη της ΔΗΜΑΡ, οι καταγγελίες για απόκρυψη των εθνικών λογαριασμών ή επίσημων οικονομικών στοιχείων και οι κρίσεις επί διαφόρων κρίσιμων θεμάτων να έχουν τουλάχιστον κοινή …βάση δεδομένων.



Το εσωκομματικό μέτωπο

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα από ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που σπεύδουν στις οργανώσεις της για να συζητήσουν σχετικά με τις επιλογές που ανοίγονται μετά την απόφαση για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ξάνθη βρέθηκε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Θ. Μαργαρίτης, στην Κέρκυρα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρ. Παπαδόπουλος ενώ σε διάφορες οργανώσεις ανά τη χώρα ταξίδεψαν κι άλλα στελέχη με πολιτική βαρύτητα .

Παρά τις αντιδράσεις στις πολιτικές επιλογές της ΔΗΜΑΡ , δεν έχει προκύψει, τουλάχιστον, ως τώρα, …ντόμινο - αν και ήταν ηχηρή η αποχώρηση από τη ΔΗΜΑΡ του ιδρυτικού στελέχους της κ. Στ. Μπαγεώργου (υπεύθυνος οργανωτικού και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής) ο οποίος διαφώνησε κάθετα με την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση Σαμαρά.
΄Άλλα στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής που επίσης είχαν αντιδράσει και είχαν καταθέσει τις ενστάσεις τους στα κομματικά όργανα για την επιλογή της ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση δεν φαίνεται να προχωρούν σε ρήξη.
Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των διαφωνούντων κ.κ. Βαγγέλη Ζορκάδη ,Ανδρέα Νεφελούδη και Χρήστου Σταυρόπουλου, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν αντίστοιχα στη Μακεδονία, στην Ήπειρο και την Αχαΐα, για να μιλήσουν στις οργανώσεις της ΔΗΜΑΡ εκφωνώντας την επίσημη γραμμή. Η λογική που επικρατεί, προσώρας τουλάχιστον, σε πολλά στελέχη που δεν συμφωνούν ή δυσπιστούν ως προς την έκβαση του εγχειρήματος , είναι ότι πλέον η ΔΗΜΑΡ μόνο μπροστά μπορεί να κάνει, και επομένως μετέχουν στην προσπάθεια να δοθεί η μάχη, με την ελπίδα να στεφθεί , όσο είναι δυνατόν, με επιτυχία.

Εν τω μεταξύ , προχώρησαν οι εσωκομματικές διαδικασίες για να καλυφθούν και οι κενές θέσεις που είχαν προκύψει στην Εκτελεστική Επιτροπή. Τη θέση του κ. Μπαγεώργου κατέλαβε ο κ. Αντώνης Σχετάκης, μέλος διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και υπεύθυνος των οργανώσεων της ΔΗΜΑΡ στην Κρήτη. Ανέλαβε καθήκοντα υπεύθυνου εργατικού και συνδικαλιστικού τμήματος, διατηρώντας παράλληλα την πολιτική εποπτεία των οργανώσεων της ΔΗΜΑΡ Κρήτης.

Παράλληλα, καλύφθηκε η θέση του κ. Χρ. Χωμενίδη, ο οποίος , την προηγούμενη εβδομάδα, παραιτήθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή -παραμένει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής- όχι για πολιτικούς λόγους αλλά εξαιτίας του ότι ζει πλέον στην Κέρκυρα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις κομματικές απαιτήσεις. Τη θέση του ως μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής κατέλαβε ο εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Αντωνίου , υπεύθυνος του τμήματος Παιδείας , ο οποίος θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες