Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Από το PSI στο OSI


Δεύτερο ή συμπληρωματικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι το νέο σενάριο που μπαίνει αιφνιδίως στο τραπέζι, στη σκιά της κορύφωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίων και Γερμανών αξιωματούχων περί πιθανής ανάγκης για δεύτερη ελληνική αναδιάρθρωση, σε πρώτο πλάνο μπαίνει τώρα και το OSI (official sector involvement) - η συμμετοχή, δηλαδή και του επίσημου, κρατικού τομέα στο «κούρεμα» του χρέους. H προοπτική αυτή είχε τεθεί επί τάπητος και κατά το PSI (private sector involvement), κατά τη συμμετοχή των ιδιωτών δηλαδή στην αναδιάρθρωση, αλλά συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση της ΕΚΤ που έχει στην κατοχή της μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Τώρα, ωστόσο, πληροφορίες που δημοσίευσε χθες η «Wall Street Journal», φέρνουν το ΔΝΤ να πιέζει την ΕΚΤ να αποδεχθεί ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Ταμείο υποστηρίζει ότι μόνον η αποδοχή αυτών των ζημιών μπορεί να δώσει ουσιαστική απάντηση στην κρίση του χρέους που καλπάζει στον ευρωπαϊκό Νότο.Νέα «φωτιά» στα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ άναψε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ, παρά το κύμα αντιδράσεων που προκαλούν οι θέσεις του ακόμη και εντός των γερμανικών συνόρων.
Ο κ. Ρέσλερ επανέλαβε ότι εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία και θα πρέπει να επιλέξει η ίδια την έξοδο από την ευρωζώνη - μία παρέμβαση, που ήρθε εν μέσω παράλληλων μηνυμάτων για ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ μίλησε ανοιχτά χθες για πιθανό δεύτερο «κούρεμα», λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters για πιθανή νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επικαλούμενο δηλώσεις τριών Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Ο αρμόδιος για θέματα Προϋπολογισμού της CDU κ. Νόρμπερτ Μπάρτλε δήλωσε στην αυστριακή τηλεόραση ότι είναι πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να παραμείνει στην ευρωζώνη και επεσήμανε ότι θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα της έκθεσης της τρόικας.

Ερωτηθείς όμως για το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους της, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κουρέματος χρέους. «Κατά την άποψή μου, αυτή είναι μία πιθανή λύση, η οποία, ωστόσο, θα μας κοστίσει αρκετά χρήματα» είπε, προσθέτοντας: «Εάν η Ελλάδα φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε υποθέτω ότι το ΔΝΤ θα είναι το πρώτο που θα πει ότι δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα... Και αν το ΔΝΤ πει κάτι τέτοιο, θα είναι δύσκολο και για εμάς να συμφωνήσουμε να καταβάλλουμε και άλλες πληρωμές». 

«ΘΥΕΛΛΑ»

Τη «μεγάλη θύελλα» όμως προκάλεσε η νέα συνέντευξη Ρέσλερ και η επιμονή του στο σενάριο του Grexit, δηλαδή της ελληνικής εξόδου από το ευρώ: «Λέγαμε πάντα ότι δεν υπάρχει παροχή χωρίς αντιπαροχή. Οι συνέπειες ήταν πάντα ξεκάθαρες», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας υπεραμυνόμενος των θέσεών του, τις οποίες διατύπωσε την Κυριακή, περί αμφιβολιών για το εάν η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος και περί ενδεχόμενης εξόδου της από την ευρωζώνη, που «έχει πάψει προ πολλού να τον τρομάζει».
Σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post», ο κ. Ρέσλερ εξέφρασε εκ νέου την απογοήτευσή του για τις μέχρι τώρα προσπάθειες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και επεσήμανε ότι τα προβλήματα των μεταρρυθμίσεων είναι γνωστά και στις χρηματαγορές. Επανέλαβε δε, ότι εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια. «Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα κήρυττε στάση πληρωμών και θα έπρεπε να αποφασίσει η ίδια για την παραμονή της στην ευρωζώνη», δήλωσε ο αρχηγός των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Ο ίδιος έκανε λόγο για «ελάχιστη πρόοδο», η οποία έχει σημειωθεί σε κεντρικά ζητήματα, όπως η φορολογική διοίκηση, οι ιδιωτικοποιήσεις και η ίδρυση επενδυτικής τράπεζας, η οποία είχε συζητηθεί όταν ο κ. Ρέσλερ είχε επισκεφθεί, πέρυσι, την Αθήνα, συνοδευόμενος από Γερμανούς επιχειρηματίες.
Οι δηλώσεις του Γερμανού αντικαγκελάριου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ακόμη και από στελέχη του κόμματός του, όπως ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, τον κατηγόρησε για αντιεπαγγελματισμό. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό κ. Κάρστεν Σνάιντερ, ζήτησε από την καγκελάριο να αποπέμψει τον κ. Ρέσλερ από την κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, «με την ανεύθυνη φλυαρία του θέτει σε κίνδυνο τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων». Ανοιχτή διαμάχη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με επίκεντρο το ελληνικό χρέος απειλεί να προκαλέσει η κλιμάκωση της κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο.
Κόντρα ΔΝΤ - ΕΚΤ
Οπως αποκάλυψε χθες η «Wall Street Journal», το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ευθέως την ΕΚΤ ότι οι προσπάθειες να μειωθεί το κόστος δανεισμού για Ισπανία και Ιταλία ίσως αποδειχθούν μάταιες, καθώς η ίδια η κεντρική τράπεζα δεν έχει αποδεχθεί ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.
Σε έκθεση του Ταμείου, που φέρεται να κοινοποιήθηκε στην ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ παραθέτει σειρά επιχειρημάτων υπέρ της αποδοχής από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας απωλειών από τη κατοχή ελληνικών τίτλων.
Οπως σημειώνεται, εάν η ΕΚΤ αποδεχθεί «κούρεμα» στους τίτλους που κατέχει θα απορροφήσει μέρος του ελληνικού χρέους, βοηθώντας την επιστροφή του προγράμματος σε σωστό δρόμο. Το ΔΝΤ εκτιμά, επίσης, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συμβάλει στο να μειωθούν και τα επιτόκια δανεισμού σε Ισπανία και Ιταλία.
«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δεχθούν κούρεμα στα ομόλογα της Ελλάδας ή όποιας άλλης χώρας της ζώνης του ευρώ οδεύει προς αναδιάρθρωση», επεσήμανε ο κ. Ντομένικο Λομπάρντι, επικεφαλής αναλυτής του Brookings Institution και πρώην αντιπρόσωπος του Ταμείου για την Ιταλία. Ο ίδιος τόνισε ότι το έγγραφο του ΔΝΤ εννοεί ότι στην πράξη, χωρίς αναδιάρθρωση, ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η έκθεση πάντως δεν αναφέρει ρητά ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος που κατέχει. Αντίθετα, επισημαίνει ότι επειδή η ΕΚΤ δεν κατέγραψε ζημιές κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που ήταν στα χέρια των ιδιωτών, η Κεντρική Τράπεζα περιόρισε τον αντίκτυπο των πιθανών μελλοντικών προγραμμάτων για αγορές ομολόγων. 
Αναφέρει ωστόσο ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση των ανησυχιών χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες: «Είναι εφικτό να μετριαστούν οι φόβοι στην αγορά μεταφέροντας ορισμένα από τα οφέλη της ΕΚΤ πίσω στους ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα», σημειώνει το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες